Levätilanne edelleen rauhallinen

Etelä- ja Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien levätilanne on ollut rauhallinen. Kauhavan Purmojärvellä on havaittu hieman sinilevää, mutta muiden vesistöjen äärellä nautittiin viime viikolla kesästä ilman sinilevähavaintoja.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kauhavan Purmojärvellä on havaittu hieman levää. Muualla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan tai Keski-Pohjanmaan vesistöissä levähavaintoja ei ole tehty. Valtakunnallisessa seurannassa viime viikolla saatiin myös aiempaa vähemmän havaintoja. Epävakainen ja tuulinen sää sekoittaa ja viilentää pintavesiä, jolloin olosuhteet eivät ole otolliset sinilevälle ja sekoittanut levähiukkaset vesimassan eri kerroksiin. Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saa sinilevän runsastumaan ja nousemaan vedenpintaan, jolloin se muodostaa vihertäviä lauttoja.

Sinilevät eli syanobakteerit viihtyvät lämpimissä ja ravinteikkaissa vesissä. Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Myös kepillä voi testata, onko kyseessä sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä, sinilevä ei taas tartu keppiin roikkumaan.

MAINOS

Terveydelle haittaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sinileväesiintymät voivat aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä, mutta suuri osa uimareille aiheutuneista oireista saattaa johtua myös muista yhdisteistä.

Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet tulee pitää poissa sinileväisestä vedestä. Sinileväistä vettä ei saa käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä. Myrkytysepäilyissä tulee hakeutua lääkäriin tai lemmikkieläin tulee viedä eläinlääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita. Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kuntien terveydensuojeluviranomaiset.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa sinilevätilanteesta kesän ajan torstaisin. Sinilevän runsaus arvellaan silmämääräisesti asteikolla nollasta kolmeen: nolla tarkoittaa, että sinilevää ei ole. Kolme merkitsee sitä, että sinilevää on erittäin runsaasti. Seuranta toteutetaan yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa. Sinileväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana. Tilanne voi voi muuttua nopeasti sääolosuhteiden mukana. Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-Meriwikistä, jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan.

MAINOS
Edellinen artikkeliIPV kellistyi kotarissa
Seuraava artikkeliOmaKannan vinkit lomalaiselle