Yrittäjänpäivän aamiaisella Alajärvellä Aallon tunnelmissa

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jani Takamaa toi tervehdyksessään uutisia valtakunnantason edunvalvonnasta ja budjettiriihestä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Yrittäjät kokoontuivat Yrittäjän päivän aamiaiselle teemaviikon kunniaksi Aalto ajatuksissaan ja yrittäjät saivatkin aamutuimiin kopallisen tietoa arkkitehti Alvar Aallon vaiheista yrittäjänä kuin myös hänen suhteestaan Alajärveen.

Aalto-opas Päivi Peltola kertoi mielenkiintoisella tavalla Alvar -pojan perheestä, joka muutti Kuortaneelta Jyväskylään Alvarin ollessa viisivuotias. Syy muutolle oli se, että vanhemmat katsoivat, etteivät perheen lapset saisi kunnon koulutusta Kuortaneella, vaan Jyväskylässä siihen olisi paremmat mahdollisuudet.

MAINOS

Vanhemmat hankkivat kuitenkin kesäpaikan Alajärven Kurejoelta, joten Alajärvestä tuli Alvarille tuttu ja rakas paikka jo pikkupoikana. Sisällissodan jälkeen perhe muutti sitten pysyvästi Alajärvelle ja vaikka Alvar tuolloin lähti jo arkkitehtiopintoihin Helsinkiin, tuli myös hänen viralliseksi kotipaikkakunnakseen Alajärvi koko opiskeluajaksi.

Alvarin opiskeluajoita onkin peräisin Alajärven Nuorisoseuran suunnittelutyö. Talosta piti alun alkaen tulla suojelukuntatalo, sillä Alvarin isä oli suojeluskunnassa aktiivisesti mukana. Poika itse koki huonoa omaatuntoa siitä miten vähän ehti mukaan suojeluskunnan harjoituksiin ja niinpä hän laati talon suunnitelmat ilmaiseksi.

Alajärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Toni Harjula toivotti yrittäjät tervetulleiksi Yrittäjän päivän aamupalalle ja kuulemaan niin Alvar Aallosta kuin yrittäjäjärjestön ajankohtaisista asioista.

Valmistumisensa jälkeen Alvar Aalto perusti suunnittelutoimistonsa ja myöhemmin hänen rinnalleen työhön tuli hänen vaimonsa Aino. Aino menehtyi syöpään vuonna 1949 ja muutamia vuosia myöhemmin Alvar Aalto avioitui Elissan kanssa, arkkitehti hänkin. Elissa Aalto luotsasi Aallon arkkitehtitoimistoa Alvarin kuoleman jälkeen aina 90-luvun alkupuolelle saakka.

Vuonna 1992 valmistunut Alajärven kirjasto oli suunnittelutoimiston viimeinen työ. Kirjaston hahmotelman on tehnyt Alvar Aalto itse samoihin aikoihin, kun hän suunnitteli kaupungintalon ja muita kohteita Alajärvelle.

ALV-korotus kirpaisee

Aamupalan yhteydessä JPYP:n toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa kertasi paikalle kokoontuneille yrittäjille ajankohtaisia asioita ja käynnissä olevia kehittämishankkeita.

Syyskaudella tietoa jaetaan muun muassa omistajanvaihdoksiin liittyen ja tiistaina 17.9. järjestetään aloitteleville yrittäjille suunnattu yritysideasta yritykseksi -tilaisuus.

Syyskuun loppupuolella on luvassa Teknologia Touria, joka on SeAMK:in demotilaisuus, jossa aiheena on virtuaalitodellisuus. Alajärvellä tapahtuman yhteydessä on lisäksi JPYP:n avoimet ovet.

30.10. luvassa on kansainväliset rekrymessut Järviseudulla ja mukaan kaivataan yrityksiä, jotka mahdollisesti voisivat tarjota esimerkiksi harjoittelupaikkoja kansainvälisille opiskelijoille.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jani Takamaa toi tervehdyksessään uutisia valtakunnantason edunvalvonnasta ja budjettiriihestä. Hän totesi yrittäjien ymmärtävän leikkauksia ja verojen korotuksia, mutta alvin korotus tässä kohtaa oli kaikkea muuta kuin toivottua. Erityisesti korotus 25,5 prosenttiin oli haaste, sillä osa järjestelmistä ei tunnistanut 0.5 prosenttia ja järjestelmäpäivitykset ovat aiheuttaneet yrityksissä paljon työtä ja ylimääräistä rahanmenoa.

Positiivista on sen sijaan se, että työmarkkinauudistukset tullaan viemään läpi ja paikallinen sopiminen etenee viimein. Pk-yrittäjille on tulossa lisää rahoitusmahdollisuuksia ja teiden kunnossapitoon rahaa.

Sotealan yrityksille iso työvoitto on se, että jatkossa heti kun luvat on anottuna, voi työt aloittaa. Tällä hetkellä odotusajat ovat venyneet jopa puoleen vuoteen.

Takamaan kertoi myös yrittäjien yhteistyöstä hyvinvointialueen kanssa. Monet sotealan yritykset ovat haastavassa tilanteessa hyvinvointialueiden kanssa, miltä osin asiat pitäisi saada toimimaan paremmin. Sen sijaan hankintojen osalta tilanne on positiivisempi.

Takamaa kehottikin yrittäjiä tutustumaan hyvinvointialueen tarjouspyyntöihin, sillä niitä on nyt pilkottu pienempiin osiin, jotta yrittäjät voivat toimittaa tuotteita myös paikallisiin kohteisiin.

Tuula Jokiaho



Edellinen artikkeliTukea arjen hyvinvointiin
Seuraava artikkeliEuroopan kulttuuriympäristöpäivät Etelä-Pohjanmaalla – tapahtuma Lappajärvellä