Rauhan puu Vimpelin Lukkarinpuistoon

Puupölökyt-Topias Lönnmark (vas.), Manna Latvala, Anni Salmi ja Jooa Tuomela istuttivat Vimpeliin Rauhan puun. He ovat myös tammen suojelijoita.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin Lukkarinpuistoon istutettiin tammi osana Rauhan puu -tempausta. Rauhan puu on Suomesta yli 150 maahan levinnyt idea rauhan edistämisestä puita istuttamalla. Vimpelin kunnan viestintäsihteeri Hanna-Riikka Uusitalo sai viestin Plant and care for Peace ry:n Mika Vanhaselta, joka haastoi kaikkia Suomen kuntia ja yrityksiä lähtemään mukaan istuttamaan Rauhan puita Kansainvälisen rauhan päivän nimissä.

Vanhanen on saanut useita kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja ympäristön hyväksi tekemästään työstä. Vimpelissä tekninen toimi näytti hankkeelle vihreää valoa jo senkin takia, että kunta haluaa olla mukana mukavissa tempauksissa. Kansainvälisenä rauhanpäivänä kutsuttiin kaikkia suomalaisia istuttamaan rauhan puita.

MAINOS

Tammi haluttiin istuttaa Lukkarinpuiston viereiselle nurmialueelle, sillä aluetta kehitetään ja siihen rakennetaan puisto.

Yhteiskoulun taakse on rakennettu luokkalaavu AVIKE-hankkeen avulla. Hankeessa on kiinnitetty huomiota kestävään kehitykseen ja esimerkiksi kierrätykseen.

– Ideoita puiston rakentamiseksi otetaan vastaan. Ideoita voi kertoa kiinteistöinsinööri Susanna Alholle, kertoo Uusitalo, joka sanoo puiston suunnittelun näkyvä esimerkiksi kunnan sosiaalisen median kanavissa.

Puupölökyt suojelijoina

Vimpelin kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Lea Vasalampi muistuttaa Rauhan puun symbolisoivan rauhaa, solidaarisuutta ja toisesta välittämistä niin globaalisti kuin paikallisestikin.

– Minusta Rauhan puu on hieno ajatus. Tammesta kasvaa varmasti iso, komea puu. Ajattelen, että kun Vimpelissä on kansainvälisyyttä mukana ja erilaisia ihmisiä. Jospa Rauhan puu muistuttaisi meitä siitä, että meidän pitäisi elää rauhanomaisissa olosuhteissa kaikkien kanssa.

Rauhan puuta olivat istuttamassa neljä yhteiskoulun kestävän kehityksen oppilasryhmän eli Puupölökkyjen jäseniä. Manna Latvala, Topias Lönnmark, Anni Salmi ja Jooa Tuomela toimivat myös puun suojelijoina. Puupölökkyjen tehtävänä on edistää kestävään kehitykseen liittyviä asioita Vimpelin yhteiskoulussa.

– Viime vuonna tehtiin Kahoot-peli ja ryhmästä kertova lehtijuttu, valottaa Manna Latvala.

Puupölökyt on aikaisemmin suunnitellut teemapäiviä ja tempauksia AVIKE-hankkeen puitteissa. Marraskuussa päättyvä AVIKE on Alajärven yläkoulun ja Vimpelin yhteiskoulun ilmasto- ja kestävyyskehityshanke, jonka avulla on muiden muassa käynnistetty kestävän kehityksen oppilastiimit. Hanketta on rahoittanut Opetushallitus.

Oppilaanohjausta ja käsitöitä yhteiskoululla opettava Sara Ojajärvi kertoo, että hankkeen avulla koulussa puututaan esimerkiksi hävikkiruokaan. Kierrätykseen on hänen mukaansa panostettu tosi paljon.

– Olemme puhuneet myös siitä, miten tuotaisiin oppilaan ääntä enemmän esiin kouluarjessa. Hankkeen avulla koulun taakse on rakennettu ulkoluokkalaavu. Suunnitelmissa on myös hyötypuutarhan rakentaminen. Vaikka hanke loppuu, Puupölökyt jatkaa toimintaansa.

Rauhanpäivä on omistettu rauhan vahvistamiselle niin kansojen sisällä kuin niiden välilläkin. Kansainvälistä rauhanpäivää on vietetty Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen päätöksellä syyskuun 21. päivänä vuodesta 2002 lähtien.

Virpi Poikelin

Edellinen artikkeliInfluenssa- ja koronarokotusten ajanvaraus alkaa
Seuraava artikkeliMatalan kynnyksen Neppi palvelee suonensisäisten huumeiden käyttäjiä myös Alajärvellä