9.6 C
Alajärvi
tiistai 17.6.2025
MAINOS

Maanmittauslaitoksen päätös toimipisteiden sulkemisesta lisää kustannuksia

Maanmittauslaitos on tehnyt päätöksen 1.1.2025 voimaantulleesta palvelupisteasetuksen toimeenpanosta. 

Päätöksen mukaan yhdeksän palvelupistettä lakkautetaan siten, että palvelupisteet suljetaan viimeistään 31.12.2027. Päätöksen taustalla on maa- ja metsätalousministeriön 18.9.2024 antama palvelupisteasetus. Päätöksellä haetaan muun muassa pysyviä toimitilasäästöjä.

MAINOS

Lakkaavat palvelupisteet sijaitsevat Alajärvellä, Huittisissa, Ikaalisissa, Kemijärvellä, Nurmeksessa, Närpiössä, Saarijärvellä, Salossa ja Ylivieskassa.

Lakkautettavien palvelupisteiden henkilöstön työpaikat, tehtävät ja tulos- ja toimintayksiköt säilyvät muutoksessa. Näillä paikkakunnilla työskentelevät siirtyvät vaiheittain jäljelle jääviin 26 palvelupisteeseen.​ Asia koskee 91 henkilöä.

Maanmittauslaitos on päättänyt lakkautettavien palvelupisteiden vuokrasopimusten päättymisaikataulusta. Vuokrasopimus päättyy Alajärvellä 28.2.2026.

Lakkautettaville paikkakunnille jää välinevarastotilat.

Johtava asiantuntija Taavi Kivipelto Maanmittauslaitoksen Alajärven toimipisteestä on lähettänyt omasta ja muiden lakkautettavien toimipisteen henkilöstön puolesta kirjeen maa- ja metsätalousministerille henkilökunnan näkemyksenä asiasta. Yhdeksän toimipisteen lakkauttamisesta tulisi säästöä lyhyellä tähtäimellä vain 66000 euroa vuodessa.

Kirjeessä todetaan, että perusteena toimipisteiden sulkemiselle MML katsoi olevan taloudelliset säästöt. Kyseisten toimipisteiden henkilöstön näkemyksen mukaan MML ei saa sulkemisesta säästöä.

Henkilöstön perusteluissa olevat summat on poimittu palvelupisteasetuksen perusteluista ja MML:n johdon henkilöstöinfosta.

Säästöä tulisi lyhyellä tähtäimellä vain 66000 euroa vuodessa. Pitkällä tähtäimellä tulisi tappiota joka vuosi.

MML perustelee päätöstään sillä, että lakkauttamisella saavutettaisiin noin 500000 euron bruttosäästöt vuodessa. Säästöä pienentää vastaanottavien palvelupisteiden lisääntynyt vuokra, joka olisi noin 84000 euroa. Nettosäästö olisi siis noin 416000 euroa. Varasto- ja huoltotiloista aiheutuvia kustannuksia ei ole huomioitu em. luvuissa.

Henkilöstö neuvotteli suljettaviksi päätetyillä paikkakunnilla pienemmät ja halvemmat tilat. Vuotuiset kustannukset olisivat jatkossa 150000 euroa, eli MML olisi säästänyt 350000 euroa vuodessa. Tämä yksinään vesittää päätöksen taloudellisen järkevyyden, koska säästö olisi ainoastaan 66000 euroa vuodessa.  Varasto- ja huoltotilat huomioiden säästöjen erotus on vielä pienempi.

– Tämä ei kuitenkaan kelvannut MML:n johdolle, Taavi Kivipelto toteaa. – Laskelmissa ei otettu mitenkään huomioon lisääntyviä kustannuksia ja heikkenevää tuottavuutta, vaikka henkilöstö ja myös osa keskijohdosta toi nämä esille.

– MML:n johto totesi vain, että riski tällaiselle on olemassa. Tämä riski toteutuu varmasti. Kun toimitustuotantoon palkataan uusi henkilö, hän asettuu asumaan lähelle olemassa olevaa MML:n palvelu- tai toimipistettä.

– Jos MML:n verkostoa supistetaan, tällöin matkat maastokohteisiin ja kokouspaikoille pitenevät huomattavasti. Henkilöstön laskelmien mukaan tästä aiheutuu MML:lle lisää kustannuksia noin 200000 euroa vuodessa.

Pidentyneet toimitusmatkat aiheuttavat tuottavuuden heikentymistä henkilöstön laskelmien perusteella noin 470000 euroa vuodessa.

– MML:n johto ei suostunut tekemään laskelmaa näistä kustannuksista ja tuottavuuden heikentymisestä, vaikka heillä olisi ollut käytettävissään edellisten vuosien toteumat.

– Vaikka henkilöstön laskelmassa olisi virhettä, selvää on, että lisääntyvät kustannukset ja tuottavuuden heikennys vesittää täysin säästöt pitkällä aikavälillä. Maanmittauslaitos on tekemässä päätöstä, joka lisää sen kustannuksia.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät