Alajärven Yrittäjät ry on palkinnut Punaisen Tuvan Viinitilan yrittäjät Jussi ja Heidi Keijosen Vuoden yrittäjänä.
30-vuotiaan viinitilan johdossa toimii nyt toinen sukupolvi. Jorma ja Sisko Keijosen perustama yritys siirtyi sukupolvenvaihdoksella Jussille vuonna 2011, ja hänen puolisonsa Heidi on hiljattain siirtynyt kokoaikaisesti perheyritykseen, jotta Sisko voi vähitellen jäädä ansaituille eläkepäiville.
Tällä hetkellä yrityksessä eletään yhtä vuoden tärkeimmistä sesongeista, niin viinimyynnin kuin ravintolapalveluidenkin osalta. Ensimmäiset pikkujouluruokailut järjestettiin jo marraskuun ensimmäisenä päivänä, ja niitä järjestetään tasaisella tahdilla jouluun saakka.
– Vuosien varrella pikkujouluruokailuissa on tapahtunut sellainen muutos, että niitä varataan yhä myöhempään ja myöhempään. Vaikka ruokailuja järjestetään edelleen suuria määriä, kalentereista löytyy yleensä tilaa lyhyelläkin varoitusajalla, Jussi kertoo.
Tilaa riittää joustavasti noin 140 asiakkaalle, ja tarvittaessa tilat voidaan jakaa kolmeen eri osaan. Näin voidaan palvella erikokoisia ryhmiä. Lisäksi tilalla järjestetään jouluruokailuja, joihin voi varata paikan, vaikka tulisi yksin tai kaksin. Suurimmat jouluruokailuryhmät ovat noin sadan hengen suuruisia, ja pienempiä ryhmiä mahtuu runsaasti.
Viinit lahjaksi – yrityksille omilla tai tilan etiketeillä
Joulun sesonki näkyy myös viinimyynnissä, sillä Punaisen Tuvan viinejä ostetaan liikelahjoiksi huomattavia määriä. Monet yritykset tilaavat viinit omilla etiketeillään ja saavat näin edullisen ja persoonallisen lahjan, joka ei jää pölyttymään nurkkiin.
– Omin etiketein voi tilata vähimmillään 12 pullon laatikon, Jussi kertoo. – Kun etiketin kerran tekee, se on jatkossakin aina käytettävissä. Siksi yritysten ei kannata ottaa ylimääräisiä pulloja varastoihinsa, vaan monet tilaavat niitä liikelahjoiksi pitkin vuotta.
Osalla suuremmista yrityksistä on omat valmiit etikettinsä, mutta myös alajärveläinen mainostoimisto suunnittelee niitä. Pienet etikettierät voidaan valmistaa viinitilalla, ja osa yrityksistä teettää etikettejä painossa rullissa, jolloin niitä on aina saatavilla.
Vaikka omat etiketit ovat suosittuja, löytyy myös yrityksiä, jotka ostavat lahjaviinit Punaisen Tuvan Viinitilan omilla etiketeillä korostaakseen kotimaisuutta ja paikallisuutta. Monet yritykset pysyvät asiakkaina vuosikymmeniä: osa tilaajista on käyttänyt viinitilaa jo yli 20 vuoden ajan. Isoimmat asiakkaat tilaavat kerralla 60–120 pulloa, ja vuositasolla jopa satoja pulloja.
– Joskus tilaus tulee jopa kokonaisesta trukkilavasta, eli noin 600–700 pullosta. Silloin tuotteet menevät yleensä erilaisiin vuosijuhliin jaettavaksi, Jussi kertoo.
Kun joulun sesonki on ohi, tammikuu on vuoden hiljaisinta aikaa. Peukaloita ei silti jäädä pyörittelemään, sillä viininvalmistuksen työläimmät vaiheet sijoitetaan juuri näihin hetkiin.
Myös ravintola pysyy toiminnassa: tammikuulle on jo varattu perhejuhlia, kokouksia ja koulutuksia. Tammikuun jälkeen bussiryhmät alkavat jälleen liikkua, ja esimerkiksi Pohjolan Matkat tuo viinitilalle ryhmiä ympäri vuoden ostoksille ja ruokailemaan.
Pitopalvelut laajentuvat – Heidi ottaa vastuuta keittiöstä
Yksi viinitilan nopeimmin kasvaneista osa-alueista on pitopalvelu, jota tarjotaan noin sadan kilometrin säteellä Alajärveltä. Alue kattaa laajasti Kyyjärven, Karstulan, Perhon, Seinäjoen, Ilmajoen ja Ähtärin. Kysyntä kasvaa jatkuvasti.
Viinitilan keittiöstä voidaan hoitaa tarjoilut suuriinkin perhejuhliin tai yritysten tilaisuuksiin, ja astiastot riittävät 500 hengelle. Ravintolatoiminnoista vastuuta ottava Heidi toteaakin, että jatkossa juuri pitopalveluihin panostetaan entistä enemmän.
– Liikkuva pitopalvelu vaatii todella paljon työtä. Meillä kaikki tehdään alusta loppuun itse, enkä suostu tinkimään hyvästä ruoasta, Heidi lupaa. Työn määrää lisää se, että kaikki tarvittava kuljetetaan juhlapaikalle ja sieltä pois. Usein käymme myös ennakkokäynnillä juhlapaikassa, ellei se ole entuudestaan tuttu.
Monella juhlan järjestäjällä on tänä päivänä se ongelma, että kun sopiva juhlapaikka löytyy, catering-palvelua sinne ei ole helppo löytää. Tähän haasteeseen Punaisen Tuvan Viinitila haluaa tarjota ratkaisun.
Heidin vakituinen mukaantulo viinitilan keittiöön on ollut luontevaa: tila ja sen toiminta ovat tulleet tutuksi 20 vuoden ajalta, ja hän on ollut siellä usein kiireapuna. Perheyritykseen siirtyminen oli helppo päätös myös siksi, että Siskon on aika päästä eläkkeelle ja vastuita voidaan siirtää Heidille joustavasti.
Lisäksi yhteinen työ arjessa helpottaa myös vapaa-ajan järjestämistä. Tähän saakka Jussi ja Heidi ovat lähes aina lomaillleet eri aikaan, mutta jatkossa hiljaiset ajat ovat molemmille samat – ja se mahdollistaa vihdoin myös yhteiset lomat.
Uudistuksia tulossa – perinteitä kunnioittaen
Nuorella polvella on monia ideoita yrityksen kehittämiseksi. Myös keittiön toimintatapoja uudistetaan vähitellen uuden vetäjän johdolla, ja viinitilalla tullaan seuraavan vuoden aikana näkemään uudistuksia. Perinteistä ei kuitenkaan aiota luopua – uudistukset ovat palvelujen lisäämistä, eivät karsimista.
Yrittäjäpalkinnon vastaanottaminen oli yrittäjille mieluinen uutinen, ja he kokevat sen kertovan arvostuksesta paitsi nykyisten yrittäjien työlle myös yrityksen perustajille Siskolle ja Jormalle.
Tuula Jokiaho



