16.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Talvi tulee – oletko valmis?

Talvi tulee ja se tarkoittaa sitä, että ajokelit voivat vaihtua nopeastikin. Aamun leuto sää voi illan tullen vaihtua sakeaksi lumipyryksi.

Liikenneturva muistuttaa, että jokaisen kuljettajan on aika vaihtaa ajotapa ja -nopeus vuodenajan ja kelin mukaiseksi. Pitävillä talvirenkailla, kelin mukaisella nopeudella ja riittävällä turvavälillä ennakoidaan vaihtuvien ajokelien haasteita.

MAINOS

– Teillä on jo pitkälti siirrytty talvinopeusrajoituksiin. Pelkkä kylttien vaihto ei kuitenkaan tee talviajosta turvallisempaa, vaan kuljettajien tulee itse asennoitua talvikeleihin. Talvi- ja pimeän ajan rajoitukset toimivat tärkeänä muistutuksena, että viimeistään nyt on aika vaihtaa oma mieli talvivaihteelle, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Tieosuuden suurin mahdollinen nopeus osoitetaan nopeusrajoituksin. Olosuhteet voivat kuitenkin edellyttää nopeusrajoituksia alempia nopeuksia. Kelin tuomiin haasteisiin vastataan parhaiten nopeutta vähentämällä.

Välitä välistä

Tien pinnan liukkautta on usein vaikea havaita ja liukkaus voi yllättää kokeneenkin kuljettajan. Kun keli on liukas, pysähtymismatkat pitenevät ja käytettävän nopeuden ja turvavälin merkitys korostuu entisestään.

– Turvaväli on helppo tapa lisätä turvallisuutta. Riittävä turvaväli antaa aikaa ja tilaa reagoida yllättävissä tilanteissa – etenkin, jos se oma auto ei pysähdykään ihan heti. Jos takana tuleva auto hiillostaa peräpuskuria, riittävä turvaväli edellä ajavaan mahdollistaa pelivaran toimia hätäisessäkin tilanteessa, Vuoristo kertailee.

Turvavälin merkitys korostuu myös, kun näkyvyys on vaikka lumentulon tai räntäsateen takia hämärtynyt. Myös aura-autot ja muut raskaat ajoneuvot voivat nostattaa pakkaslumipilven, joka voi äkkiä viedä näkyvyyden nollaan.

Kun keli on huono, on seuraavat asiat syytä ottaa huomioon:
• Varmista, että renkaasi ovat asianmukaiset ja hyvässä kunnossa.
• Pidä turvallinen väli edellä ajavaan – vältä turhia ohituksia.
• Ennakoi ja varaa aamuiseen työmatkaan hieman runsaammin aikaa.
• Aja kaarteeseen maltilla. Parhaimmatkaan ajonvakautusjärjestelmät eivät auta jos vauhtia on liikaa.
• Vältä suuria nopeuksia ja äkkinäisiä ohjausliikkeitä liukkaalla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät