-1.6 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Elinkeinomatkalla Pirkanmaalla

Alajärven Yrittäjät ja Alajärven kaupunki järjestivät Järvi-Pohjanmaan alueen yrittäjille ja kunnallispäättäjille yhteisen elinkeinomatkan Pirkanmaalle viime viikon lopulla.

Mukana oli myös Järvi-Pohjanmaan elinkeinoyhtiö, JPYP:n edustajia. Matkalla tutustuttiin Parkanon, Ikaalisten ja Virtain elinkeinotoimintaan mielenkiintoisten esittelyjen ja vierailukohteiden välityksellä.

MAINOS

Matkalla Het sitte-Alajärven kaupunkikeskustan kehittämishankkeesta kertoi Reino Rauhala.

– Hankkeen tavoitteena on elävöittää Alajärven keskustaajamaa, jotta se säilyisi elinvoimaisena ja erikoisliikkeet säilyisivät taajamassa kaupunkilaisten ja lähialueiden asukkaiden ulottuvilla.

– Hanke päättyy kuluvan vuoden lopussa. Hankkeen puitteissa on tehty tutustumismatkoja eri alueiden toimintaan. Luentoja ja työpajoja on järjestetty paikallistasolla. Viimeisin työpaja järjestetään torstaina 6.11 klo 18 Jamin tiloissa aiheesta Ihminen kaupungin kehittäjänä, kertoi Rauhala.

Vierailukohteista Parkanon kaupunkiin tutustuttiin ensimmäisenä. Kaupungintalolla valtuuston puheenjohtaja Reijo Ojennus kertoi vajaan 7000 asukkaan Parkanon tilanteesta yleisesti. Kaupungin elinkeinotoiminnasta kertoi Elinkeinoyhtiö Kehitysparkki Oy:n toimitusjohtaja Juha Tuominen.

– Kaupungista on kadonnut viime vuosien aikana 200 teollista työpaikkaa. Onneksi uusiakin yrityksiä on saatu, kuluvana vuonna jopa viitisenkymmentä. Erityistä huomiota kiinnitämme pienyrityksiin.

– Kaupanalan kehittämisen eteen tehdään Parkanossa töitä rakentamalla 3-tien varrelta lähtevä ”Paroonin kauppareitti”, jolla pyritään ohjaamaan runsasta ohikulkuliikennettä myös keskustaajamaan. Hankkeen puitteissa on pystytetty näyttäviä opastauluja päätien varteen. Toisena uutena asiana kehitellään kauppahalliin Miina ja Manu –leikkipuistoa, kertoi Tuominen.

Sote-kilpailutus herättää kiinnostusta

Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma kertoi kaupungin terveyspalveluiden kilpailuttamisesta. Kaupunki on juuri tehnyt 10 vuoden sopimuksen kaikista terveyspalveluista Pihlajalinna -yrityksen kanssa.

– Teimme kilpailutuksen pelkästään laatutekijöihin vedoten. Uskon, että tällä tavalla turvaamme palvelut kuntalaisille 10 vuoden sopimuksen turvin. Tavoitteena on lisätä ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Tällä tavoin lähetteiden määrän TAYS:iin pitäisi laskea. Oman lääkärin vastaanottotoimintaan panostamme kaupungissa. Meidän ratkaisumme on herättänyt kiinnostusta laajalta alueelta, totesi Heiniluoma.

Parkanossa ryhmä pääsi tutustumaan myös Käenkoskikeskukseen. Energinen toimitusjohtaja Ari Tuomisto esitteli alueen matkailua tanssitoiminnasta laivaristeilyihin ja ulkoilumahdollisuuksiin.

Ikaalisissa elinkeinomatkalaiset tutustuivat maaliskuussa avattuun kauppakeskus Komppiin. Kehittämisyhtiö Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy;n toimitusjohtaja Kari Luoma kertoi hankkeen etenemisestä ja valituksistakin.

– Kauppakeskuksen kustannusarvio oli 11,5 miljoonaa euroa. Kahden suuren kauppaketjun lähteminen mukaan edesauttoi hankkeen toteutumista. Haasteellisten aikojen tultua hankkeemme oli onneksi realistisen kokoinen neliömääriltään. Silti tilojen markkinointi on erittäin haasteellista varsin alavireisessä tilanteessa. Markkinointi on tehtävä jaloin menemällä paikan päälle rohkeasti, totesi Niemi.

Paluumatkalla ryhmä tutustui valtion tukemaan nuorisokeskus Marttiseen Virroilla. Toimitusjohtaja Helena Vuorenmaa esitteli perusteellisesti alueen tilat ja toimintatavat. Keskuksessa keskitytään erityisesti nuorisotoimintaan leirikoulujen ja rippileirien merkeissä.

Alueen museotilat antavat myös paikkakunnan yhdistyksille toimintamahdollisuuksia etenkin kesäaikana. Hankepäällikkö Heidi Tanhua esitteli etenkin bioenergian kehittämistä Virroilla.

Alajärven yrittäjien uudelleen vastavalittu puheenjohtaja Toni Harjula totesi matkan avartavan näkemyksiä oman alueen elinkeinotoiminnasta. – Meillä Alajärvellä on mielestäni hyvä keskusta, jota tulee kehittää edelleen. Tavoitteena onkin, että liikekiinteistöt saadaan pidettyä toiminnassa ja laajennukset ovat tervetulleita, totesi Harjula.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät