Eläkeliiton EP:n piiri huolissaan palvelujen etääntymisestä

Mainos[adrotate banner="3"]

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokous pidettiin tänään Laihian Monitoimihallilla, kokouksessa oli lähes 250 edustajaa Etelä-Pohjanmaalta

Syyskokous hyväksyi toimintasuunnitelman ja talousarvion. Merkittävää vuoden 2015 toiminnassa on suuren kesäjuhlan/liittokokouksen järjestelyt. Kesäjuhla/liittokokous pidetään Seinäjoki Areenassa 3-4.6.2015. Odotamme Seinäjoelle silloin noin 5000 eläkeliittolaista ympäri Suomen.

MAINOS

Kokous valitsi piirin puheenjohtajaksi uudelleen Merja Uusitalon. Piirihallituksesta erovuorossa ollut Lappajärven yhdistyksen edustaja Lilja Lantela valittiin uudelleen.

Uusiksi piirihallituksen jäseniksi muiden erovuorossa olleiden piirihallituksen jäsenten tilalle valittiin Anja Rantala Alajärven yhdistyksestä, Anelma Ylinen Nurmon yhdistyksestä, Irja Rinta-Kiikka Vähänkyrön yhdistyksestä, Raimo Holm Ylihärmän yhdistyksestä ja Tapani Harju Kauhavan yhdistyksestä

Muut piirihallituksen jäsenet ovat: Heli Lanamäki Seinäjoen yhdistyksestä, Asta Ihanamäki Jurvan yhdistyksestä, Kalevi Hauta-aho Alavuden yhdistyksestä, Esko Tuovila Kuortaneen yhdistyksestä, Maria Aalto Kauhajoen yhdistyksestä ja Seppo Pulli Teuvan yhdistyksestä.

Kokoukselta julkilausuma

Kokous antoi julkilausuman, joka kuuluu seuraavasti: Vanhusneuvostot vahvistavat ohentuvaa demokratiaa – Suuri huoli palvelujen etääntymisestä.

Kuntalaisten suoria osallistumismahdollisuuksia on kehitettävä kunnissa, toteaa Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokous. Rakennemuutosten keskellä kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat vaarassa ohentua.

Meneillään olevien rakennemuutosten ja siitä johtuvan epäselvän tilanteen takia ikäihmiset kokevat turvattomuutta. Tämä liittyy erityisesti lähi- sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin ja niiden saantiin. Ikäihmisille tärkeät palvelut kun siirtyvät yhä etäämmäksi samalla mm. joukkoliikenteen saatavuus huononee.

On tärkeää kehittää kuntalaisten suoria osallistumiskanavia. Ihmisten elämänpiirissä näkyvät konkreetit muutokset lisäävät osallisuuden ja vaikuttamisen kokemuksia sekä lisäävät heidän turvallisuuttaan. Ikäihmisten kannalta merkittävin väylä ovat vanhusneuvostot.

Tuoreen Eloisa ikä –gallupin (2014) mukaan ikäihmisten mielestä ikä on ennen kaikkea numero ja vanheneminen asennekysymys. Ikäihmiset ovat aktiivisia ja suunnittelevat tulevaisuuttaan. Yhteiskunnalla ei ole varaa ohittaa ikäihmisten osaamista ja tietotaitoa kuten nykyisin tapahtuu.

Heidän kokemuksiaan asiakkaina ja käyttäjinä on huomioitava pohdittaessa, mitä tarkoitetaan lähipalveluilla tai määriteltäessä avopalvelujen sisältöjä.

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokous korostaa, että vanhusneuvostojen toiminnan suunnitelmallisuutta on kehitettävä ja niiden toiminta turvattava muuttuvissa olosuhteissa. Niille on taattava mahdollisuus vaikuttaa myös palvelurakennemuutoksiin.

Monet vanhusneuvostoissa käsiteltävät asiat koskevat sekä kaikenikäisiä kuntalaisia että laajasti kunnan toimintoja.

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkurien superpesismiehistö eräretkeilee
Seuraava artikkeliMinisteri Risikko jakoi tunnustusta juhlivalle Vedolle