1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Puheenjohtaja Lakaniemi eroaa Vimpelin kunnanvaltuuston jäsenyydestä

Vimpelin valtuustoistunnon uutinen saatiin kuulla vasta kokouksen päätöspuheenvuorossa. Valtuuston puheenjohtaja Kari Lakaniemi ilmoitti erityisesti nimimerkille ”Eutanasia” osoittamassaan viestissä pyytävänsä eroa ensi tammikuun aikana Vimpelin kunnanvaltuuston jäsenyydestä.

Lakaniemi luonnehti niin kuntien kuin luottamushenkilöidenkin elävän tällä hetkellä kovan paineen alla. Valtiovalta kyseenalaistaa omilla toimillaan pienten kuntien olemassa olon.

MAINOS

Huuto on kova ja maan hallitus on päässyt sopuun sotesta, jossa kunnat jäävät häviäjiksi. Lakaniemi toivoi, että tässä ruljanssissa ihminen saisi olla kuitenkin lopulta voittaja hyvien, laadukkaiden ja toimivien palvelujen myötä.

Budjetti läpi pienin muutoksin

Vuoden 2015 talousarvio hyväksyttiin vain vähäisin muutoksin ja tekstilisäyksin. Kunnanjohtaja Juhani Laasasen mukaan tämänkertainen budjetti on ollut poikkeuksellisen työläs laatia ja siinä myös lautakunnat ovat joutuneet lujille.

Vuoden 2015 talousarvioehdotuksen tulos muodostuu positiiviseksi. Tämä johtuu pääasiassa toimintakulujen maltillisesta kasvusta samoin kuin verotulojen kasvusta. Vaikka uusi valtionosuusjärjestelmä puolestaan vähentää kunnan valtionosuuksia, yhteisvaikutus nostaa kuitenkin vuosikatteen selvästi poistoja suuremmaksi ja johtaa ylijäämäiseen tulokseen.

Hyväksytyn talousarvion mukainen vuosikate tulee olemaan 1,2 miljoonaa positiivinen ja tilikauden tulos noin 0,5 miljoonaa euroa positiivinen.
Vimpelin kunnan vuoden 2013 taseen alijäämä on noin 3,37 miljoonaa euroa ja alijäämän ennakoidaan kasvavan vielä nyt vuoden 2014 tilinpäätöksen myötä.

Kunnanvaltuuston hyväksymän talouden tasapainottamisohjelman mukaan taseen alijäämän kattaminen edellyttää kuuden vuoden tasoitusjakson aikana vuosittain juuri noin 0,5 miljoonan euron ylijäämää. Taseen alijäämän kattaminen vaatii kuitenkin erittäin merkittäviä toimenpiteitä palvelukustannusten vähentämiseksi.

Käytetyissä puheenvuoroissa valtuutetut pelkäsivät taas kerran eniten perusturvan kykyä pysyä nyt päätetyissä budjettiraameissa. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja valtuutettu Harri Hänninen kertoi kuitenkin perusturvankin antaneen tällä kertaa takuut, että nyt pysytään povatussa noin 11 miljoonassa.

Taloussuunnitelma VM:n arviointimenettelyä varten

Vimpelin kunnan toiminnan ja talouden arvioinnin tavoitteena on sellaisen taloussuunnitelman aikaansaaminen, jolla kunnan talous saadaan määrättynä ajanjaksona tasapainoon ja joka turvaa kuntalaisille lainsäädännön edellyttämät palvelut sekä säilyttää kunnan itsenäisenä.

Sekä vuoden 2015 talousarvion että vuosien 2016-2018 taloussuunnitelman tulisi perustua mahdollisimman pitkälle tehtyihin päätöksiin.

Suunnitelman tulee osoittaa, että taseen alijäämä saadaan katetuksi edellä määrätyn ajanjakson kuluessa. Valtiovarainministeriön kanssa käytävässä arviointiprosessissa esitettävä taloussuunnitelma sisältää Järvi-Pohjanmaan yhteislautakuntien omien säästötoimenpiteiden vaikutukset.

Lisäksi suunnitelmassa on otettu huomioon Vimpelin kunnanhallituksen ja -valtuuston tähän mennessä päättämät säästötoimenpiteet samoin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämissuunnitelmassa ehdotetut toimenpiteet kustannussäästöjen aikaansaamiseksi.

Valtuustossa sitouduttiin yksimielisesti esitettyihin tasapainottamistoimenpiteisiin mutta Seppo Tuomisalo näki suunnitelman kireäksi ja olisi halunnut suunnitelmaa tehdessä pohdittavan myös vaihtoehtoja itsepintaisen lautakuntiin sitoutumisen sijaan.

Haloo-leiristä vihjattiin lisäksi useammallakin suulla kunnanjohtajan toimineen omavaltaisesti ilmoittaessaan Ähtäriin, ettei Vimpeli lähde Kuusiokuntien mukaan palvelujen kilpailutukseen Soinin tapaan.

Kunnanjohtaja Laasanen vastasi, että kunnanhallitusta ei olisi saatu koolle käytettävissä olleen ajan puitteissa ja että hänellä oli hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien tuki ilmoitukselleen.

Lisäksi Laasanen arveli, että vielä ei kannata ampua ketään alas ja että viimeistä virttä ei ole vielä tässä asiassa laulettu. Paras-lain puitteissa valtiovalta ei hänen mielestään tule katsomaan suopeasti Soinin menettelyä.

Juhani Huopana

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät