Soiniin saatiin joulurauha

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin kunnanvaltuusto teki yksimielisen päätöksen Hautakylän koulun kohtalosta.

Aiemmin kokoontunut kunnanhallitus toi valtuustolle esityksenä aiemmasta esityksestä poiketen. Esityksen mukaan koulutyö jatkuisi Hautakylällä 31.7.2015 saakka.

MAINOS

Esitys menikin läpi ilman äänestyksiä. Ainoastaan valtuutettu Harri Paalimäki esitti, että koulutyön jatkumista tarkkailtaisiin vasta kevätpuolella ja tehtäisiin sitten ratkaisu. Esitys ei saanut kannatusta. Näin kunnanhallituksen esitys jäi voimaan.

Kunnanjohtaja Stefan Sundberg jätti päätöksestä eriävän mielipiteen vedoten mahdollisiin terveysseuraamuksiin myöhemmässä vaiheessa.

Toisena asiana sivistyspuolella tuotiin esille KD:n valtuustoryhmän aloite kotihoidon kuntalisän selvittämisestä. Esityksen mukaan tammikuussa selvitetään, kuinka moni alle 3-vuotiaan lapsen vanhempi jäisi kotiin hoitamaan lastaan. Tilanne helpottaisi päivähoidon tilatarpeita, mikäli kotona hoitavia löytyy riittävä määrä. Asia selvitellään ja tuodaan päätöksentekoon valmistelun kautta.

Suurempana talousasiana käsiteltiin perusturvan asioita. Viime aikoina sektorin valtavat kustannusten nousut ovat herättäneet keskustelua päättäjissä. Vuodelle 2014 eri suurtuotteisiin varattuja määrärahoja tarkennetaan perusturvalautakunnan esittämällä tavalla siten, että määrärahan nettolisäys on 390000 euroa. Esitys hyväksyttiin.

Sote -kilpailutukseen Kuusiokuntien kanssa

Soinin kunnanvaltuusto päätti lähteä mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailuttamiseen. Soini osallistuu kilpailutukseen yhdessä Kuusiokuntien (Ähtäri, Alavus, Kuortane) kanssa.

Kilpailutuksessa haetaan yksityistä palveluntuottajaa oy-malliseen yhteisyritykseen, joka omistaisi perustettavasta yhtiöstä 51 prosenttia ja jäsenkunnat 49 prosenttia. Tavoitteena on lähipalveluiden säilyminen ja kustannustason hillintä.

Kunnanjohtaja Stefan Sundberg perusteli syitä kilpailuttamiselle.

– Tavoitteena on turvata lähipalvelut lähellä kuntalaisia. Lääkärit, hammaslääkäripalvelut ja monet muut palvelut uhkaavat karata kauemmaksi valtakunnallisen SOTE -ratkaisun myötä. Ulkoistamisratkaisussa henkilöstö siirtyisi vanhoina työntekijöinä yritykseen.

Päätöksen mukaan Soinin kunta liittyisi kilpailutuksen kautta perustettavaan yhtiöön 1.1.2016 lukien ja palvelutuotanto alkaisi Soinin osalta 1.1.2017. Tuolloin alkaa myös valtakunnallinen SOTE-alueiden yhteistyö. Tuolloin Järvi-Pohjanmaan kuntien yhteinen perusturvatyö on joka tapauksessa päätöksessään, totesi Sundberg.

Talousarvion tekemisessä on ollut haastetta kovasti tulevalle vuodelle. Tulevan vuoden vuosikate ilman Hautakylän koulun tilannetta on 83817 euroa. Hautakylän koulun jatkumisen kevään osalta vuosikate menee miinukselle, joten säästöjä haetaan alkuvuodesta.

Valtionosuuden leikkaukset johtuen väestömäärän vähenemisestä ja oppilasmäärän laskusta vaikuttavat vajaat 400000 euroa negatiivisesti. Keskustelua herätti mm. kunnantalon remontti.

– En ymmärrä, miten remontti voi maksaa näin paljon, totesi Atte Apilasaho. Investointiosaan on varattu remonttiin 450000 euroa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala totesi, että remontin jakaminen useamman vuoden ajalle ei varmaankaan kustannuksia tule madaltamaan.
Valtuutettu Hilkka Raitanen jätti aloitteena säästökohteen kokouspalkkioiden jäädyttämisestä puheenjohtajia lukuunottamatta.

Valtuustoryhmien kiitospuheiden jälkeen valtuutettu Marja-Leena Rinne (KD) piti jouluhartauden ennen päättäjien joulutauolle siirtymistä.
Kunnanjohtaja Stefan Sundberg kiitteli vuoden työn jälkeen päättäjiä hyvästä yhteishengestä ja rakentavasta keskustelusta.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliHautakylän koulu jatkuu kesään saakka
Seuraava artikkeliPuheenjohtaja Lakaniemi eroaa Vimpelin kunnanvaltuuston jäsenyydestä