0.9 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Lasse Aution 12. teos on valmistunut

Soinilainen Lasse Autio on juuri saanut uusimman teoksensa julkaistua. ”Taistelua mielistä – propagandaa 1918 – 1944” käsittää hieman erilaista sotahistoriaa. Aiheesta on kirjoitettu muutamia teoksia, mutta tämä on sisällöltään Aution mukaan aikaisempia monipuolisempi.

– Taistelua mielistä teoksessa erilaiset asiakirjat, poliittiset lehtiset, lentolehtiset sekä valokuvat muodostavat kokonaisuuden, josta käy ilmi ko. vuosien propaganda rintaman molemmin puolin. Lentolehtisissä on mukana Suomen Neuvostoliittoon suunnattuja ja päinvastoin. Lisäksi mukana on saksalaisten Neuvostoliittoon suunnattuja ja myös saksankielisiä Suomeen suunnattua lehtisiä.

MAINOS

– Pohjois-Suomessa oli jatkosodan aikana noin 200000 saksalaista sotilasta. Stalingradin tappion helmikuun 1943 jälkeen Suomeen suunnattiin Neuvostoliitosta saksalaisille joukoille tarkoitettuja lentolehtisiä, joita on tässä kirjassa mukana. Kaatuneita oli tuossa Stalingradin taistelussa hieman yli miljoona miestä. Saksalaisia palasi sotavankeudesta vain noin 6000 miestä, kertoo Autio.

Lähes kaikista venäläisistä lehtisistä on käännös, joista suurimman osan on kääntänyt FM Mari Haukilehto.

– Mukaan olen ottanut esimerkkejä vuosilta 1917 – 1918 myös punakaartin toiminnasta. Kirja jakautuu pääasiassa vapaussodan, heimosotien, talvi- ja jatkosodan propagandaan. Teoksen koko aineisto muodostuu useista eri lähteistä, joista tärkeimmät ovat Puolustusvoimien kuvakeskus ja Kansalliskirjasto.

– Omista kokoelmistani olen ottanut mukaan noin 60 eri lentolehtistä sekä useita valokuvia. Osa valokuvista on hyvin harvinaisia, eivätkä ole olleet koskaan ennen julkisuudessa. Kuvia venäläisistä ja suomalaisistakin käytettiin propagandatarkoituksessa mm. amerikkalaisessa Life-lehdessä. Suomen lehdistössä ei saanut olla kuvia omista kaatuneista.

Autio kertoo pitäytyneensä tarkoituksella selväkielisessä tekstissä, josta ilmenee propagandan suunta, tarkoitus sekä toimintatavat. – Kuvien ohella teoksessa on myös erilaisia tietoiskuja ja varmasti monelle uutta asiaa myös tältä Järvisedun alueelta. Ilmi käy esimerkiksi tietoja Seinäjoen pommituksesta sekä Soiniin pudotetut lentolehtiset.

Tekstistä käy hyvin ilmi, miten monipuolista propaganda oli. – Se ei ollut lainkaan yksinomaan rintamien välistä, vaan myös kotirintamalla harjoitettiin voimakasta mielialojen muokkausta. Eräs mielialoihin sidoksissa oleva taho oli lehdistö, ja nimenomaan erilaiset aikakausi- sekä puoluelehdet.

– Postikorteilla oli samoin oma tarkoituksensa ja viihdytyskiertueet rintamalle pyrkivät nostamaan sotilaiden mielialoja varsinkin pitkän asemasodan aikana.

Taistelua mielistä on kooltaan A4, sidottu, kovakantinen ja nelivärinen opus. Painos on 700 kappaletta.

Lasse Aution toimittama kirja julkaistiin viime viikolla. Kirjaa on saatavilla Soinin kirjakaupasta ja toimittajalta itseltään.


Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät