-3.7 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Varmista turvallinen Joulunaika yhdessä tekemällä

Huolellisuudella ja ennaltaehkäisyllä varmistat turvallisen joulun ja uudenvuoden.

Sovi koko perheen kanssa turvallisuuskäytännöt: Kuka saa sytyttää kynttilät, milloin ja miten niitä poltetaan, miten ne sammutetaan? Miten vahingon sattuessa toimitaan? Missä ovat kodin alkusammutusvälineet ja kuinka hätäilmoitus tehdään?

MAINOS

Joulukuussa syttyy 30 tulipaloa päivässä

Joulukuussa syttyy keskimäärin noin 30 tulipaloa päivässä ja määrä on pysynyt viime vuodet tasaisena. Vuosien 2011–2013 joulukuisissa paloissa kuoli yhteensä 26 ihmistä. Joulukuu onkin tulipalojen kokonaismärällä mitattuna talvikauden vaarallisin kuukausi.

Joulukuun paloista 56 prosenttia on ollut rakennuspaloja tai rakennuspalovaaroja. Selvitetyistä rakennuspaloista 6 prosenttia oli kynttilöiden aiheuttamia. Älä jätä kynttilää yksin palamaan. Sijoita kynttilä palamattomalle ja tukevalle alustalle turvalliseen paikkaan.

Yli kahdeksan prosenttia joulukuisista rakennuspaloista oli nokipaloja. Jos kodissasi on tulisija ja edellisestä nuohouksesta on kulunut yli vuosi, kutsu nuohooja paikalle ja kysy samalla tulisijan käyttövinkit. Vapaa-ajanasunnossa nuohous tulee suorittaa vähintään kolmen vuoden välein.

Rakennuspaloissa koneet ja sähkölaitteet aiheuttivat 30 % paloista, joiden syttymissyy oli tunnettu. Tarkista kotisi laitteiden kunto ja huollata vialliset laitteet ammattilaisella.

Ruoanlaitto aiheuttaa kuudenneksen joulukuun paloista ja on merkittävä syttymissyy erityisesti kerrostaloissa. Jopa 45 % kerrostalopaloista on ruoanlaitosta syttyneitä.

Turvallisuus on pieniä tekoja

Paloturvallisuudessa lähtökohtana on ennaltaehkäisy. Tunnista mahdolliset vaaranpaikat etukäteen, minimoi riskit, hanki kotiisi alkusammutusvälineitä sekä mieti, kuinka vahingon sattuessa toimitaan. Toimintatapoja on hyvä käydä läpi koko perheen voimin.

Kodin paloturvallisuus on pitkälti ihmisten omalla vastuulla. Palovaroitin on kodin paloturvallisuuslaitteiden numero ykkönen. Jokaista alkavaa 60 neliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Testaa palovaroittimien toimintakunto kerran kuukaudessa. Jouluna on hyvä varmistaa myös, että läheisten, kuten isovanhempien, palovaroittimet toimivat.

Hanki kotiisi vähintäänkin sammutuspeite. Kun kinkun rasvaliemi roihahtaa liedellä, on sammutuspeite oiva väline sammuttamiseen. Rasvapaloa ei saa missään nimessä sammuttaa vedellä, vaan se tukahdutetaan.

Pidä keittiö siistinä, älä jätä hellan läheisyyteen syttyvää materiaalia, huollata vialliset sähkölaitteet ja käytä niitä käyttöohjeiden mukaan, äläkä jätä elävää tulta yksin palamaan. Ennakointi kannattaa turvallisuusasioissa aina. Varmistetaan turvallinen joulun ja uudenvuoden aika yhdessä tekemällä!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät