Jouluna voi herkutella hyvällä omallatunnolla

Mainos[adrotate banner="3"]

Joulun ja vuodenvaihteen notkuvien juhlapöytien äärellä vatsa saattaa joutua koville: turvottaa, tuskastuttaa, eikä vatsa toimi – tai toimii liiankin liukkaasti.

Terveystalon gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, dosentti Markku Aarnio muistuttaa, että kohtuus joulupöydässä pitää olon hyvänä, mutta herkuttelusta ei tarvitse soimata itseään.

MAINOS

Moni kokee jo etukäteen huonoa omatuntoa loppuvuoden juhlien runsaista herkkupöydistä ja konvehtirasioista. Uutena vuotena luvataan ja vannotaan ”korjata repsahdukset” ja ”palata ruotuun”, ja tammikuun alussa kuntosalit ja laihdutusryhmät pullistelevat katumusharjoitusta tekevistä herkuttelijoista.

Yli tarpeen syöminen voi aiheuttaa huonovointisuutta ja närästystä. Ruoansulatuselimistön asiantuntija, gastrokirurgi Markku Aarnio Terveystalosta korostaa kuitenkin, että herkuttelu kuuluu jouluun, eikä sitä tarvitse hävetä.

– Ihmisten rasva- ja sokeriarvot voivat muuttua hetkellisesti juhlakauden aikaan, onhan jouluruoka hyvin runsasenergistä ja ravitsevaa, ja joulupöydän ruokalista on toisinaan hengästyttävä. Pysyviä muutoksia terveydessä herkuttelu ei kuitenkaan aiheuta, jos juhlasyömisestä vain osaa palata takaisin terveelliseen ja kohtuulliseen arkisyömiseen.

Aarnio toivoo kuitenkin, että tammikuun ruokavalion korjausliikettä ei tehtäisi katumuksen ja huonon omantunnon kautta.

– Jouluateria kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen. Silloin ystävät, sukulaiset ja lapset kokoontuvat yhteen ja pöydässä istutaan pitkään. Silloin voi herkutella – mitä siitä, jos tulee muutama lisäkilo. Tärkeintä on, että tavallisena arkena syö terveellisesti. Alkoholin käytön tulisi olla pitkien joulupyhien aikana maltillista. Tällöin säästyttäisiin monilta harmeilta, Aarnio muistuttaa.

Kevyt liikunta ehkäisee ähkyä

Jos tukkoinen olo joulunpyhinä iskee, oloa voi Aarnion mukaan keventää kevyellä liikunnalla ja ulkoilulla, viemällä vaikka lapset pulkkamäkeen. Kotikonsteiksi vatsakivun taltuttamiseen Aarnio suosittaa apteekista ilman reseptiä ostettavia närästyslääkkeitä, ylävatsan kivistykseen särkylääkettä. Hän kehottaa välttämään juhlapöydässä vain sellaisia ruoka-aineita, joista tietää varmasti saavansa vatsaoireita.

– Mikään ruoka-aine joulupöydästä ei nouse epäterveellisyydellään muiden yläpuolelle. Mikä tahansa ruoka on epäterveellistä, jos sitä syö pelkästään ja ylen määrin, Aarnio sanoo.

MAINOS
Edellinen artikkeliKirkon keskusteluapua tarjolla joulunakin – älä jää yksin
Seuraava artikkeliTsunamista kymmenen vuotta – elämää katastrofin jälkeen