Ylijäämälämpöjen ja pientuotetun lämmön hyödyntäminen kiinnostaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Energiateollisuus ry:n (ET) selvitys kaukolämmön pientuotannon ja ylijäämälämpöjen hyödyntämisestä osoittaa, että niin kaukolämpöyritykset kuin niiden asiakkaat ovat kiinnostuneet asiasta.

Selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa kaukolämpöyrityksistä on selkeästi kiinnostunut pienimuotoisen ylijäämälämmön hyödyntämisestä ja ostamisesta, mikäli se on taloudellisesti kannattavaa.

MAINOS

Yksittäisiä kohteita, joista ylijäämälämpöä otetaan talteen ja hyödynnetään kaukolämpöverkoissa, on jo nyt jonkin verran. Lämmön pientuotannon ostamista kaukolämpöverkkoon on pilotoitu useassa kohteessa yhdessä asiakkaiden kanssa.

– Hankkeen lopputulos on positiivinen – selvitys osoittaa kaukolämpöyritysten olevan kiinnostuneita monipuolisiin lämmön hankintatapoihin ja rohkaisee yhteistyöhön asiakkaiden kanssa, ET:n asiantuntija Antti Kohopää toteaa.

Taloudellinen yhtälö on haastavampi ratkaista

Asiakkaiden kiinnostusta pienlämmön tai ylijäämälämmön myyntiin määrittelee pitkälti taloudellinen kannattavuus. Asiakkaat ovat valmiita myymään etenkin ylijäämälämpöä, mikäli siitä on saatavissa korvaus, jolla investointi kannattaa lyhyellä takaisinmaksuajalla. Asiakkaat eivät kuitenkaan ole olleet erityisen halukkaita tekemään investointeja.

– Vaikka potentiaalit nähtäisiin paikallisesti merkittävinä, keskeisenä haasteena on ylijäämälämmön hyödyntämisen ja erityisesti pientuotetun lämmön taloudellinen järkevyys. Näissä hankkeissa pitää kaikkien osapuolien hyötyä, Kohopää sanoo.

– Ylijäämälämmön myyjän on saatava kohtuullinen hinta lämmöstään, mikäli tämä joutuu investoimaan vaikkapa talteenottoon. Kaukolämpöyrityksen muilla asiakkailla ylijäämälämmön hyödyntämisen tulee puolestaan näkyä edullisempana kaukolämmön hintana. Tällöin myös kaukolämpöyritys voittaa parantuneen kilpailukyvyn myötä.

Ylijäämälämpöjen hyödyntäminen kaukolämpöjärjestelmissä edellyttää Kohopään mukaan molemmilta osapuolilta avoimuutta ja joustavuutta. Toimintaa voitaisiin edistää esimerkiksi ohjaamalla ylijäämälämpökohteet sijoittumaan kaupunkien ja taajamien lähelle aina, kun se on mahdollista. Lisäksi tulee pitää huolta, ettei verotuksella tai lainsäädännöllä luoda esteitä järkevälle toiminnalle

MAINOS
Edellinen artikkeliAutoverolaissa muutoksia 1.1.2015 alkaen
Seuraava artikkeliOjansivu Valkealammen ykkönen