Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/Timo Viljakainen.

Pakkanen houkuttelee patojen ja pannujen ääreen

Sydäntalvi kutsuu keittiöön. Kun tuulet ja tuiskut myllertävät ulkona, kotona kelpaa nauttia lieden lämmöstä ja maukkaasta ruuasta.

Talven parhaat annokset valmistuvat helposti yksinkertaisista raaka-aineista. Nopeat pata- ja pannuruuat syntyvät jo reilussa puolessa tunnissa, vinkkaa Etelä-Pohjanmaan ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa.

Aina ei tarvita uunia: hellalla hautuu herkullinen ruoka myös pannussa tai kattilassa. Kokeile täyteläistä linssipataa ja maukasta broileripannua!

Maksa on talvipäivän täyttävää pikaruokaa

Maksapannu täyttää nälkäisen ulkoilijan. Maksa kypsyy nopeasti, joten ruoka on äkkiä valmista.

– Voit käyttää naudan-, porsaan- tai broilerin maksaa. Maultaan miedointa ja rakenteeltaan hienointa on broilerin maksa. Voimakkaimman makuista on puolestaan sian maksa, Asta kertoo.

Maksan voi tarvittaessa pyyhkiä kostealla talouspaperilla ja kuivata ennen ruoanvalmistusta. Naudan maksasta on hyvä poistaa sitkeä paksu kalvo.

– Maukkaimman lopputuloksen saa kun kypsentää maksan miedolla lämmöllä ja jättää sen aavistuksen punertavaksi sisältä, Asta Asunmaa neuvoo.

Sakea linssipata
Gluteeniton, maidoton

2 sipulia
3 dl vihreitä linssejä
1 – 2 porkkanaa
1 rkl öljyä
0,5 l kasvislientä
1 tl yrttisuolaa
2 laakerinlehtiä
2 valkosipulinkynsiä
400 g tomaattimurskaa
2 vihreää paprikaa
1 tl timjamia

1. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele linssit huolellisesti.
2. Kuullota sipulit öljyssä padassa tai kattilassa.
5. Lisää kasvisliemi, linssit, porkkanat, yrttisuola, laakerinlehti ja murskatut valkosipulinkynnet.
6. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta pataa kannen alla noin 25 minuuttia. Lisää tämän jälkeen pataan tomaattimurske, yrttimauste ja silputtu paprika.
7. Keitä miedolla lämmöllä vielä 5 – 10 min. Lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista maku.


Broileripannu

kuva2
Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/Timo Viljakainen.
400 g broilerin rintafileetä tai valmiita suikaleita
3 kpl porkkanaa
1 sipuli
2-3 kpl valkosipulinkynsiä
puolikas purjo
2 punaista paprikaa
2 dl vettä
2 dl ruuanvalmistuskermaa tai kookosmaitoa
4 rkl tomaattipyreetä tai ketsuppia
0,5 tl mustapippuria
1 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia paistamiseen

1. Kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Viipaloi broileri annospaloiksi. Paista palat kauniin ruskeiksi joka puolelta.
2. Lisää porkkanat, sipuli ja vähän vettä pannuun broilereiden seuraksi. Anna hautua 10–15 minuuttia.
3. Lisää paloitellut purjo, paprikat, kerma ja pyree.
4. Hauduta vielä 10 -15 minuuttia. Mausta mustapippurilla.
5. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden tai kasvissoseen kanssa.

Herkullinen maksapannu kahdelle
kuva3
Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/Timo Viljakainen.

Gluteeniton, maidoton
250 g naudan tai broilerin maksaa
1 rkl voita tai öljyä paistamiseen
1 pieni punasipuli
100 g herkku- tai metsäsieniä (tuoreita)
1-2 valkosipulinkynttä
hiukan basilikaa, suolaa ja pippuria, runsaasti persiljaa koristeluun
(tilkka valkoviiniä)

1. Leikkaa maksa melko pieniksi kuutioiksi.
2. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja viipaloi sienet.
3. Paista aluksi sipulit kullankeltaisiksi miedolla lämmöllä rasvassa. Ota ne pois pannulta ja kuivaa pannu talouspaperilla. Paista sitten kuumemmassa pannussa rasvassa maksakuutiot. Kääntele niin, että ne paistuvat joka puolelta.
4. Lisää herkkusienet ja lopuksi sipuli ja mausteet. Jos haluat, voit huuhdella pannun valkoviinillä ja kaataa sen ruuan joukkoon.
5. Tarjoile ruoka hyvän, tuoreen leivän ja vihreän salaatin kanssa.

Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/Timo Viljakainen.