19.6 C
Alajärvi
torstai 23.5.2024
MAINOS

Tervereitin melontaopas johdattaa Järviseudun jokien ja järvien ihmeisiin

– Pohjanmaan Järviseudun Tervareitti -hanke onnistui 110-prosenttisesti, suitsuttaa Järviseutu-Seuran puheenjohtaja Mauno Puotinen.

Puotiselle kaikkein parasta on ollut melontareitin varrella asuvien ihmisen suuri kiinnostus ja mittava vapaaehtoinen työ reitin hyväksi. Tervareitti on hänen mukaansa jo nyt vahva perusta tehdä Järviseutua tunnetuksi laajemminkin matkailun saralla.

MAINOS

Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Ari Karvonen yhtyy toimeksiantajan kehuihin. Karvonen sanoo Tervareitti-hankkeen olleen tuottoisin, kiihkein ja asiantuntevin hanke, jota hän on ollut vetämässä.

Yrittämisen ja innostuneisuuden pohjavire on Karvosen mukaan ollut niin suuri, että myös Tervareitin kehitysnäkymät ovat hyvät. Hän toivoo kaikissa mahdollisissa verkostoissa olevien aktivaattoreiden työntävän positiivista viestiä jatkossakin eteenpäin.

Tervareitin melojan opaskirja on jaossa Kivitipussa, Alvariinissa ja Mäntyhovissa. Sen verkkoversio näkyy neljällä kotisivulla.

Tervareitin melojan opaskirja on jaossa Kivitipussa, Alvariinissa ja Mäntyhovissa. Sen verkkoversio näkyy neljällä kotisivulla.

260 karttamerkintää ja 60 tarinaa

Aisaparin rahoittaman Tervareitti-hankkeen aikana Kyrönjoen KoskiHäjyt kartoitti 200 kilometriä pitkää reittä 20 päivän ajan. Kartoitukseen perustuva 52-sivuinen Tervareitin melontaopas on juuri valmistunut, samoin Tervareitin uusi esite.

Melontaoppaan kirjoittaneen Anssi Orrenmaan mukaan melojille ei ole Suomessa aikaisemmin koottu vastaavaa tietopakettia, jossa käytännön opastukset yhdistyvät tarinoihin.

Opaskirjan kymmenelle kartalle on merkitty 260 melonnan kannalta kiinnostavaa paikkaa. Karttojen välissä on 60 tarinaa tervakuljetuksesta uittoon ja kraattereista aarteisiin.

Keskeinen informaatio on opaskirjassa myös englanniksi, kääntäjänä Lappajärven lukion englannin kielen lehtori Arja Andersson.

Tervareitin opaskirjaa jaetaan ilmaiseksi Kivitipussa, Alajärven Alvariinissa ja Evijärven Mäntyhovissa. Sen postittamista voi pyytää osoitteesta mauno.puotinen@pp.inet.fi.

Opaskirjan pdf-versio näkyy Kraatterijärven toimijoiden, Lakeaharjun, Kyrönjoen KoskiHäjyjen ja Etelä-Pohjanmaan Matkailun kotisivuilla.

Reitti kehittyy edelleen

Suurin osa viiden joen ja viiden järven muodostamasta Tervareitistä on jo nyt melottavissa opaskirjassa neuvotulla tavalla.

Tervareitin kehittämissuunnitelmassa esitetään kymmeniä toimenpiteitä reitin kehittämiseksi edelleen. Suunnitelma näkyy Kyrönjoen KoskiHäjyjen kotisivuilla.
Kehittämishaasteita heitetään muun muassa Järviseudun pitäjäseuroille, kunnille, seurakunnille ja yrityksille. Ehdotukset koskevat muun muassa esteiden raivauksia, taukopaikkojen kunnostusta, käyntikohteiden kehittämistä ja voimaloiden ohituksen helpottamista.

Tervareitin kehittäminen eteni pitkin askelin jo kartoitusvaiheen aikana. Yläjuoksun risukoita raivattiin. Kuninkaanjoelle perustettiin ely-keskuksen automaattinen mittauspiste ja uusia taukopaikkoja. Vuokrakalustoa saatiin jo Iso-Räyringille, Lappajärvelle ja Evijärvelle.

Tulevan kesän aikana Tervareitin varrelle pystytetään 16 opastaulua ja perustetaan geokätköreitistö. Järvilakeuden kansalaisopisto valmistelee avokanoottikurssia. Uittomieskämppä aiotaan rakentaa Evijärven Jokisuunlahdelle ensi vuonna.

Puistomaisen Alajärven kartalla on 24 merkintää melojille. Niihin liittyvät tarinat saavat omat aukeamansa.
Puistomaisen Alajärven kartalla on 24 merkintää melojille. Niihin liittyvät tarinat saavat omat aukeamansa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät