Anne Niemi johtamaan Vimpelin kunnanvaltuustoa, Marja-Leena Laakso kunnanhallitusta

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin valtuustoistunnon alkaessa salissa oli urheilujuhlan tuntua. Edessä oli uuden puheenjohtajan valitseminen sekä kunnanvaltuustolle että kunnanhallitukselle.

Kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin keskustan Anne Niemi; aiemmalle puheenjohtajalle Kari Lakaniemelle myönnettiin ero valtuuston jäsenyydestä. Lakaniemen tilalle valtuustokokoonpanoon nousee Anita Ammesmäki.

MAINOS

Kunnanvaltuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin myös uutena Haloo Vimpelin Martti Lassila ja toisena varapuheenjohtajana jatkaa vasemmistoliiton Eija Rannanpää.

Myös kunnanhallituksen kokoonpano koki huomattavia muutoksia. Kunnanhallituksen uutena puheenjohtajana aloittaa keskustan Marja-Leena Laakso. Hänen lisäkseen uuden kunnanhallituksen jäseniä ovat keskustalainen Yrjö Koivukoski (2.vpj) ja keskustaan hiljan siirtynyt ex-kunnanhallituksen puheenjohtaja Hannu Takala, kristillisdemokraattien Lea Vasalampi, Haloo Vimpelin Pasi Sova (1.vpj) sekä perussuomalaiset Ville Kantola ja Riitta Mattila.

Kunnanhallituksen jäsenten henkilökohtaiset varajäsenet ovat Minna Kekkonen, Kati Metsäpelto, Tapani Harju, Kaarina Koskela, Jukka-Pekka Uusitupa, Antti Raivio ja Harri Niemitalo.

Valintoihin liittyvissä puheenvuoroissa Haloo Vimpelin Seppo Tuomisalo ilmaisi voimakassanaista kritiikkiä viitaten kaksi vuotta sitten koalitioiden kesken sovittuun.

– Kun kuulin tuon keskustan esityksen, tuntui pahalta; kuin märkä rätti olisi lyöty vasten naamaa. Olisin toivonut, että vihdoin löydetty yksimielinen tapa hoitaa Vimpelin asioita olisi saanut jatkua. Katson, että tästä eteenpäin Keskusta on yksin vastuussa Vimpelin asioiden hoidosta, Tuomisalo ilmaisi pettymyksensä nyt tapahtuvaa politiikkaa kohtaan.

Valtuustotyöskentelyn jättävä Kari Lakaniemi toi jäähyväissanoissaan ilmi, että Vimpelin nykyinen tilanne ei ole yhden, kahden eikä kolmenkaan vuoden politiikan tuotosta.

– Jo vuodesta 2001 lähtien tilanne on ollut kiikun kaakun. Välillä on ollut muutama parempikin vuosi, erityisen hyvä 2008, jolloin yhteisöveron tuotto kävi huipussaan. Verotulotkin ovat olleet hyvää luokkaa, mutta verotulon tasausjärjestelmä on syönyt niiden vaikutusta jatkuvasti enemmän ja enemmän.

– Perusturvamenot ovat etenkin erikoissairaanhoidon osalta paisuneet viime vuosina mammuttimaisiksi, Lakaniemi luetteli pohtien, että ollaanko me vimpeliläiset sitten tosiaan niin sairaita. – Investointeja ei ole tehty juuri yhtään vuosikausiin, pois lukien nyt valmistumisvaiheessa oleva Venla ja Väinö -koti.

Erityisesti Lakaniemeä on painanut jatkuva kiistely niin kunnan hallintoelinten kokouksissa kuin eri medioissakin.

Taloussuunnitelmiin tarkistuksia

Valtuusto hyväksyi vuoden 2015 talousarvion ja vuosien 2016-2018 taloussuunnitelman tarkistustoimina, että kunnallisveroa korotetaan 0,25 prosenttia vuodelle 2016, jolloin veroprosentiksi tulee 22,25%, mikä on vaikutukseltaan 104000 euroa.

Samoin kiinteistöveroihin tehdään korotukset, joiden yhteisvaikutus on 100000 euron luokkaa. Asuin- ja liikehuoneistojen vuokria korotetaan 1.8.2015 alkaen.

Kunnanjohtaja Juhani Laasanen perusteli tarkistuksia sillä, että valtiovarainministeriö on pitänyt kunnan sille esittämää taloudentasapainottamisohjelmaa ylioptimistisena. Pohjana käytetty vuoden 2014 tulos alkaa vasta nyt tarkentua aiheuttaen taloussuunnitelmiin nyt toimeen pantavia tarkistuksia.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Harri Hänninen pyysi kirjaamaan, että taloussuunnitelmaa varten tarkistettaisiin myös perusturvan ostopalveluihin liittyvän hallinnon oikeellisuus.

Vimpelin tilannetta arvioiden Haloo Vimpeli jakoi valtuustoistunnon yhteydessä myös kirjallisen kannanoton, jossa todetaan mm: ”Vimpelin pakkoliittäminen tulee olemaan poikkeuksellisen helppo nakki, omaa kuntaorganisaatiota kun ei juurikaan ole, seikka joka on ainutlaatuinen koko valtakuntaakin ajatellen. Lukiolupakin on jo valmiiksi poisannettu ja sivukoulujen lakkautuspäätökset tehty. Haluamme kiittää eritoten neljää perussuomalaista Kantolaa, Niemitaloa, Pohjoispäätä sekä Raiviota, joiden kanssa on ollut ilo tehdä yhteistyötä niissä neljässä äänestyksessä, jolloin yhdessä yritimme pelastaa Vimpelin ja sille omat lautakunnat. Tulemme edelleen toimimaan Vimpelin parhaaksi niihin arvoihin ja suunnitelmiin tukeutuen, jotka ilmoitimme vaaliohjelmassamme ja joita pidämme ehdottomasti kestävimpinä Vimpelin sumuista tulevaisuutta ajatellen. Mottonamme on: Saas nähdä miten äijien nyt käy.”

Vimpelin kunnan taloustilannetta analysoiva valtiovarainministeriön ja kunnan edustajista koostuva arviointiryhmä on kokoontunut tähän mennessä yhteensä viisi kertaa. Seuraava kokoontuminen on 30.1.2015 Helsingissä.

Juhani Huopana

MAINOS
Edellinen artikkeliVikatilastot 2014 julki – katsastuksessa löydettyjen vikojen määrä pysyy korkeana
Seuraava artikkeliAlajärven valtuusto Sillanpään johdossa