Alajärveläisjuuret omaava Pirjo jakaa elämänsä vaikeimmat hetket sadalle tuhannelle katsojalle

Mainos[adrotate banner="3"]

Tuhkimotarinoita on Ylellä pyörivä ohjelmaformaatti, jossa kuvataan hankalista koettelemuksista selvinneiden naisten elämää. Näitä aallokkoja kunkin naisen elämässä ovat olleet esimerkiksi alkoholismi, hyväksikäyttö tai lapsen menetys. Ohjelman aikana vanha elämä haudataan ja toivotetaan tervetulleeksi uusi, entistä itsevarmempi naisihminen. Pirjon sekä muiden rohkeiden ja vahvojen naisten tarinat ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Kokkolalainen Pirjo Ressam haaveili jo nuorena perustavansa suuren perheen. Vuonna 1988 he saivat silloisen aviomiehensä kanssa tyttären, Johannan. Pian tuli ajankohtaiseksi hankkia Johannalle pikkusisar. Se ei kuitenkaan tapahtunutkaan helpoimmalla mahdollisella tavalla. Pirjon täytyi nimittäin aloittaa lapsettomuushoidot, jotka kestivät yhteensä viitisen vuotta. Lopulta raskaus saatiin käynnistettyä, mutta raskausaika oli todella vaikea ja vakavan raskausmyrkytyksen takia Senja-vauva jouduttiin leikkaamaan jo viikolla 25. Henkiinjäämisennuste oli todella huono, mutta Pirjo yritti pysyä toiveikkaana.

MAINOS

Sairaalajakson aikana oli ylä-ja alamäkiä. Pirjo sai seurata Senjan kasvua, minkä näkeminen toi aina lisää uskoa. Kuitenkin vauvan kriittinen tila piti Pirjon jatkuvasti sairaalassa. Eräänä iltana Pirjo kuitenkin päätti lähteä kotiin perheensä kanssa lepäämään. Yöllä kotiin soitettiin, että pieni Senja on menehtynyt. Pirjo syytti itseään vuosia siitä, että lähti osastolta pois.

Senjan poisnukkumisen jälkeen elämä ei lakannut koettelemasta. Pirjon avioliitto kariutui hänen miehensä uskottomuuden jälkeen. Pirjo joutui käsittelemään kaikkea tapahtunutta yksin, kunnes oikealla hetkellä hänen elämäänsä löytyi todellinen elämänkumppani, Samir Ressam. Lapsihaaveet eivät olleet kadonneet mihinkään ja Samir ehdotti, että he miettisivät lapsen adoptointia. Adoptioprosessi oli pitkä, mutta kaiken odottelun arvoinen. Perhe sai kuulla ilouutisia vuonna 2002, jonka seurauksena Pirjo, Samir ja Johanna lähtivät Kolumbiaan ja palasivat kotisuomeen vuoden ikäisen Jonas-pojan kanssa.

Jonas vastaanotettiin perheeseen suurella rakkaudella. Kuitenkin kolmen vuoden iässä Jonakselta löydettiin pahanlaatuinen kasvain, joka toi jälleen synkän pilven perheen elämän ylle. Pirjo pelkäsi menettävänsä taas pienen lapsensa ja hän päätti, ettei tällä kertaa poistu sairaalasta. Kasvainta vastaan aloitettiin aggressiivinen taistelu. Lopulta kasvain saatiin poistettua kokonaan, eikä se ole sen koommin palannut takaisin. Jonas on nyt 14-vuotias vilkas ja hurmaava nuoren miehen alku.

Syvä kiitollisuus on vallannut Pirjon mielen. Pois nukkunut Senja-vauva eli kaiken kaikkiaan 95 päivää ja nyt Pirjo on vihdoin saanut rauhan asiasta. Hän osaa iloita niistä päivistä, jotka he saivat viettää yhdessä. Joka päivä Pirjo myös muistaa vaihtoehdon, että Jonasta ei välttämättä olisi olemassa. Samoin hänen esikoistyttönsä Johanna ja hänen oma perheensä on suuri kiitollisuuden aihe. Pirjo on saanut olla jo reilun kaksi vuotta isoäitinä pienelle Liam-nimiselle pojalle ja toteaa, että mikään ei ole ihanampaa kuin ”mummoilu”.

Alajärvi on Pirjolle rakas paikka

Pirjo Ressam on tottunut uutteraan työn tekoon. Hän valmistui juuri hierojan ammattiin ja on hiljalleen siirtymässä täysipäiväiseen yrittäjyyteen. Hänessä virtaa omien yrittäjävanhempiensa vahva etelä-pohjalainen veri. Pirjon isä, Markku Peltola, on kotoisin Alajärven Möksystä ja äiti Anita on Isostakyröstä.
Pirjo kertoo, että Alajärvi on hänelle rakas paikka. Erityisesti Möksyssä sijaitsevassa mummolassa on tullut vietettyä paljon aikaa. Yhä hän käy katsomassa rakasta isoäitiään Kerttu Peltolaa asuinpalveluyksikkö Kultakämmenessä.

Samaan aikaan kun Jonaksen syöpää vastaan taisteltiin, Pirjon isä Markku mietti elämäntapojaan uusiksi. Hänelle oli alkoholi maistunut kovasti, mutta hän päätti, että jos poika selviää syövästä, hän pistää korkin kiinni ja tekee muutoksen elämässään. Markku tiputti 70 kiloa painoa ja rakastui urheiluun. Häntä harmittaa, ettei ollut tajunnut tehdä muutosta aiemmin. – Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Painon tippumisen jälkeen Markku lupasi kävellä kotoaan Kokkolasta Saarijärvelle mökille. Jämpti ja periksiantamaton luonne pakottivat miehen lunastamaan lupauksen, joten vuonna 2012 hän patikoi luvatun 209 kilometrin matkan neljässä päivässä. Se on lähellä 70 vuoden ikää olevalle kova temppu.
Markku Peltola ei muutenkaan ole ihan perinteinen jalat maassa oleva pohjalaismies, sillä hänen intohimoihinsa kuuluu matkustaminen kaukomaita myöten. Markku lenkkeili samana vuonna 857 kilometriä kuudessa viikossa Dominikaanisessa tasavallassa. Tällä hetkellä Markku ja Anita ovat Tunisiassa lomalla ja he ovat ylpeänä katsoneet tyttärestään kertovaa Tuhkimotarinaa Internetin välityksellä.

Neljä vuotta sitten kipinän elämäntaparemonttiin sai myös Pirjo ja hänen äitinsä. Pirjon elämässä tapahtuneet monet vaikeudet vaikuttivat häneen paitsi henkisesti, myös fyysisesti. Hän on aina laittanut itsensä taka-alalle ja huolehtinut muista. Nyt oli aika panostaa myös itseensä ja saada sitä kautta jaksamista arkeen. Pirjo, Markku ja Anita tiputtivat yhteensä 150 kiloa painoa.

Tuhkimotarinoita-ohjelmassa isossa roolissa oli myös stylisti Outi Broux, joka auttoi Pirjoa löytämään uuden minän myös ulkoisesti. Hän toteutti Pirjolle muuttumisleikin, jossa koko hänen olemuksensa koki positiivisen päivityksen. Hukassa ollut itsevarmuus löytyi ja Pirjosta tuntui ohjelman teon jälkeen, että hänellä on voimavaroja tehdä vaikka mitä. Pirjon tarina näytettiin televisiossa ensimmäisen kerran maanantaina 26.1 ja nyt se on katsottavissa Yle Areenassa. Pirjo toivoo, että joku samanlaisten asioiden kanssa kamppaileva ihminen saa ohjelman katsottuaan jotain itselleen.

Roosa Linnanmäki

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärven lukio englannin väittelyfinaalissa
Seuraava artikkeliSuomalaisuus merkitsee