24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Vesiliikenneonnettomuuksissa valitettavan perinteinen vuosi takana – loppuvuosi synkensi tilastot

Vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyi ennakkotietojen mukaan viime vuonna 53 henkilöä. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui merialueilla hiukan aikaisempia vuosia enemmän, kun taas sisävesillä onnettomuuksien määrä väheni edellisvuosien keskiarvosta.

”Harmittavaa, ettei kahden edellisen vuoden positiivinen kehitys jatkunut enää viime vuonna, vaan vesiliikenneonnettomuuksien määrät palasivat lähelle pidemmän ajan keskiarvoa”, toteaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

MAINOS

Kesän jälkeen näytti vielä siltä, että kuolleita tulisi olemaan jopa merkittävästikin alle pidemmän ajan keskiarvon, mutta loppuvuosi synkensi tilastot. Syys-joulukuussa vesiliikenteessä kuoli 20 henkilöä, kun vuonna 2013 tällä ajanjaksolla menehtyi 10 veneilijää. ”Olin elokuussa ihan fiiliksissä, että nyt on äijät pysyneet hyvin #pinnalla, mutta toisin kävi”, kommentoi Räisänen asiaa tuoreeltaan twitterissä.

Iäkkäiden miesten onnettomuudet lisääntyivät huomattavasti

”Viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyneistä reilu viidennes oli yli 75-vuotiaita, kun keskimäärin ollaan puhuttu joka kymmenennestä”, kertoo Räisänen: ”Yleensä onnettomuusherkin on keski-ikäinen mies, mutta uusimpien tilastojen valossa yli 75-vuotiaat ovat kiipeämässä mukaan tähän joukkoon. Tämä voi tietenkin kertoa myös siitä, että iäkkäät ovat entistä paremmassa kunnossa ja veneilevät huomattavasti aikaisempaa enemmän, mutta loppujen lopuksi liian monelta iäkkäältäkin on varmasti pelastusliivit unohtuneet rannalle.”

Lähes kaikki onnettomuudet tapahtuivat tuttuun tapaan pienille moottori- ja soutuveneille. Onnettomuus sattui useimmiten veneen kaatumisen tai kallistuman vuoksi, mutta törmäyksiä, pohjakosketuksia tai muiksi tapahtumiksi luokiteltuja onnettomuuksia oli tavallista enemmän. Myös viime vuonna suurin osa onnettomuuksista johtui joko toimintavirheestä tai alkoholin vaikutuksesta.

Alueittain jaoteltuna löytyy tilastosta yllättäviä eroja verrattuna viime vuosiin. Uudellamaalla ja Kainuussa on havaittavissa merkittävimmät erot, näissä kahdessa maakunnassa kuoli viime vuonna yhteensä 13 veneilijää, kun viime vuosien keskiarvo on ollut alle neljä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät