1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Alajärven kaupunginkirjasto juhlii 150-vuotisjuhlavuotta yhdessä asiakkaiden kanssa

Alajärven kaupunginkirjaston ensimmäisestä tunnetusta lainattavien teosten kokoelmasta löytyi 167 kirjaa. Vuosi oli 1866 ja kirjasto oli toiminut silloin yhden vuoden ajan. Kirjasto toimi aluksi kirkon sakastissa ja lainaus tapahtui tavallisesti ennen tai jälkeen jumalanpalveluksen. Alvar Aallon suunnittelema kirjastotalo valmistui vuonna 1991 kaupungintalon viereen Kirkkotielle. Nyt käytössä on hyötypinta-alaa 987 m2 ja lainattavia kirjoja löytyy noin 112 000 kappaletta.

Alajärven kaupunginkirjasto on elänyt monessa mukana. Kasetit ja videot ovat vaihtuneet levyihin sekä puhelimet, Internet ja sähköiset kirjat ovat nykypäivää. Kirjaston varsinaista 150-vuotisjuhlaa vietetään lokakuussa, mutta kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahden mukaan koko vuosi tulee olemaan yhtä juhlaa. Tavoitteena on rakentaa kirjastosta kuva monipalvelukeskuksena, jossa on mahdollisuus kokea, tehdä ja harrastaa sekä viettää aikaa. Toivotaan, että arkisen luonteensa ansiosta kirjastoon on helppo tulla ja juhlavuoden tapahtumista tulisi koko kansan tapahtumia.

MAINOS

Vuosien aikana kaupunginkirjastossa on nähty lukuisia näyttelyitä ja artistivierailuja. Juhlavuotena niihin panostetaan merkittävästi. Tarkoituksena on käyttää paljon paikallisia kulttuurintekijöitä tapahtumien esiintyjinä. Näin kirjasto edesauttaa myös lähikulttuurin esille tuomista. Tällä hetkellä kirjastossa on mahdollisuus kurkistaa soinilaissyntyisen 20-vuotiaan Jon Kontkasen taiteeseen.

Viikonloppuna julistettiin Lukurauha koko kansalle ja maanantaina virallinen juhlavuosi käynnistettiin Lainan päivän myötä. Lainan päivänä Alajärven kaupunginkirjastossa kävi runsaat 500 ihmistä. Uusia kirjastokortteja hankittiin kaikkiaan 15 kappaletta. Kaikki uudet asiakkaat saivat kirjalahjan.

Myös ekaluokkalainen Aada Viitasaari sai Lainan päivänä elämänsä ensimmäisen henkilökohtaisen kortin. Aada on oppinut vuosi sitten lukemaan ja nyt tuntuu hyvältä kun voi lukea jo muutakin kuin pelkkää Aapista. Kirjastokortin luovuttamista oli todistamassa Aadan täti, mummo, sekä isomummo. Myös isomummo jäi miettimään, josko hankkisi oman kirjastokortin.

Aada kirjoitti omaan korttiin tarkasti nimensä ja sai sen jälkeen kirjastosihteerin Ritva Malisen luovuttaman kirjalahjan. Ensimmäisestä lainakirjasta Aadalla oli selkeä ajatus. -Sen täytyy liittyä hevosiin! Heppatyttö Aada aikoo säilyttää oman kirjastokorttinsa visusti omassa kukkarossaan, jotta se ei mene varmasti hukkaan.

Lainan päivänä päästiin nauttimaan muun ohjelman ohella lukiolaisen tyttöduon musisoinnista. Lukiossa viimeistä vuotta opiskelevat Charlotta Lahtinen ja Jenna Niskakangas esittivät muun muassa Anna Puun ja Johanna Kurkelan kauniita rakkauslauluja. Useampi ihminen sai pidätellä kyyneliään tyttöjen esiintyessä. Jenna kertoo, että hän on alkanut soittamaan pianoa jo kuuden vuoden iässä ja Charlotta on laulanut heti kun on ääntään osannut käyttää. Esitysvarmuus on kehittynyt erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa esiintymisen myötä.

150-vuotista taivalta juhlitaan lukusukat jalassa!

Tarja Kyrönlahti kannustaa ihmisiä osallistumaan juhlavuoden Lukusukka-kilpailuun. Siihen voi osallistua kutomalla sukat, jotka mielestäsi tekevät lukuhetkestä täydelliset. Kirjallisuus-ja käsityöalan harrastajien raati valitsee 10 parasta sukkaa, joissa heidän mielestään lukusukan kriteerit täyttyvät. Lopullisen valinnan tekevät kirjaston asiakkaat äänestämällä voittajan. Raati painottaa valinnassaan sukkien mukavuuden sekä työn siisteyden ohella omaperäisyyttä. Sukissa voi ilmentyä esimerkiksi eri kirjallisuuden lajeja, kuten romantiikkaa, draamaa tai ehkäpä jännitystä.

Kilpailusukat on toimitettava kirjastoon elokuun loppuun mennessä. Lukusukka-kisan voittaja julkistetaan Alajärven kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlaviikolla lokakuussa. Pääpalkintona kisassa on Samsung Galaxy Tab 4. Kolme seuraavaa palkitaan hienoin kirjapalkinnoin. Sukkia ei palauteta, vaan ne lahjoitetaan Alajärven hoitokotien asukkaiden iloksi ja lämmikkeeksi.

Alajärven kaupunginkirjaston henkilökunta toivottaa kaikki tervetulleeksi tutustumaan kirjaston toimintaan. He toivovat, että ”Mahdollisuuksien kirjasto”-teema houkuttelee paikalle myös niitä, joiden elämässä kirjaston käyttö on syystä tai toisesta jäänyt taka-alalle.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät