-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Lukeminen kannattaa

Alajärvellä 11.2.2015.
Tuula Jokiaho

Monet muistavat vielä takavuosien televisiomainoksen, jossa todetaan yksikantaan: Lukeminen kannattaa aina. Meille monille tuo lause on piirtynyt mieleen lähtemättömästi ja tuskin kukaan kiistää sen sisältöä.

MAINOS

Lukeminen kannattaa, mutta miten me nykyihmiset luemme? Selaamme netistä pikauutisia, Facebookista tai Twitteristä lyhyitä, iskeviä ajatuksia – mutta kuinka paljon luemme oikeaa kirjallisuutta?

Vaikka nettimaailman edut ovat monessa asiassa kiistämättömät, ei mikään voita sitä tunnetta, mikä on uppoutuessa romaanin maailmaan tai järkälemäiseen, itseä kiinnostavaan tietokirjallisuuden teokseen. Lukemalla paperille painettua, oikeaa kirjaa pääsee toiseen maailmaan ja asiat myös jäävät mieleen, koska pelkkä valkoinen paperi ja siihen painetut kirjaimet antavat tilaa mielikuvitukselle.

Vaikka jo pienet lapset pelaavat tableteilla ja älypuhelimilla, on vanhempien tärkeää antaa lapselle myös kokemuksia lukemisesta. Lapsille pitää lukea satuja aivan kuten ennenkin ja kun lapset oppivat lukemaan, ohjata heitä kirjojen maailmaan.

Lukeminen on tärkeää, koska se kehittää kieltä ja lisää lapsen sanavarastoa. Se opettaa ilmaisemaan itseä ja ymmärtämään mitä muut sanovat ja kirjoittavat.

Lukeminen antaa uusia virikkeitä ja käsitteitä ajattelun avuksi. Se avartaa tietoisuutta ja maailmankuvaa. Se kiihottaa mielikuvitusta ja saa näkemään asioita sielun silmin. Näissä asioissa lukeminen toimii aivan samoin niin lapsilla kuin aikuisillakin. Lukeminen kannattaa aina.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät