0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Tasa-arvon päivää!

Tänään 19. maaliskuuta liput nostetaan salkoihin Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi.

1800 -luvun jälkipuolella elänyt Minna Canth oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hänen elämäntyönsä on vaikuttanut suuresti maamme kehittymiseen tasa-arvon ja koulutuksen edelläkävijäksi.

MAINOS

Minna Canth raivasi tietä naisille useilla alueilla. Hän oli ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen, joka otti kärkevästi kantaa yhteiskunnallisia epäkohtia havaitessaan. Hänen ensimmäisen lehtikirjoituksensa otsikko oli ”Tyttäriemme kasvatus”. Eräässä kirjeessään hän on todennut myös: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.”

2000-luvun alkupuolella sisäasiainministeriö sai useita esityksiä sen puolesta, että Minna Canthin syntymäpäivä nimettäisiin yleiseksi liputuspäiväksi.

Minna Canth ja tasa-arvo saivat viimein vakiintuneen liputuspäivänsä vuonna 2007, ja Minna Canthista tuli kahdeksas suomalainen merkkihenkilö, joka on saanut oman liputuspäivänsä. Häntä edelsi seitsemän miestä.

Tänään kaikilla suomalaisilla onkin syytä nostaa lippu salkoon ylpeänä, sillä on koko yhteiskunnan etu että meillä eletään hyvän koulutuksen sekä tasa-arvon maassa. Vaikka tasa-arvo ei edelleenkään toteudu aivan täydellisenä, niin tässäkin asiassa meillä asiat ovat paljon paremmin, kuin useimmissa muissa maissa.

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät