Pääsiäisenä herkutellaan kalalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Suomalaiseen juhlapöytään kuuluu kala, niin myös pääsiäispöytään. Se, mitä pääsiäispöydän kala on, ei kuitenkaan ole niin itsestään selvää kuin joulunajan lipeäkala tai vapun ja juhannuksen sillit.

Mikäli pääsiäinen ajoittuu kelirikon aikaan, löytyy pöydästä varmimmin silakka, kirjolohi- ja lohiherkkuja. Jos taas luonnonkalaa on saatavilla, syntyy vaikkapa kuha- tai ahvenfileistä erinomainen juhla-ateria. Olipa jäätilanne mikä hyvänsä, löytyy kalatiskeiltä aina jotakin kalaa juhla-aterialle.

MAINOS

Pääsiäinen tarkoittaa monille myös pitkiä vapaita, aikaa tavata ystäviä ja sukulaisia ja nautiskella pöydän antimista kaikessa rauhassa. Pääsiäisen perinteiset herkut mämmi, pasha ja suklaamunat ovat tuhtia syötävää.

Kevyemmät kalaruuat tasapainottavat mukavasti aterioita niin, ettei ”ähky” yllätä. Kalaruokia voi valmistaa etukäteen tai hankkia kaupasta valmiina, jolloin ruoanvalmistus sujuu pyhinä sutjakasti.

Valmiit graavikala- tai kylmäsavukirjolohiviipaleet sekä savustettu kala sopivat hyvin alkupalaksi sellaisenaan salaatin ja leivän tai perunan kanssa. Oman yksilöllisen makuvivahteensa voi näille helppokäyttöisille valmistuotteille antaa erilaisilla mausteilla, tuoreilla yrteillä, maustetahnoilla tai maustetuilla öljyillä.

Kylmäsavustettu lohi esimerkiksi saa aivan uudenlaisen makuvivahteen, kun tarjoiluvadille aseteltujen siivujen päälle lisää vaikkapa hieman sitruunalla maustettua oliiviöljyä, ripauksen mustapippuria myllystä, tuoretta basilikaa ja parmesan lastuja. Graavilohisiivujen päälle valutettu limen mehu ja raastettu limen kuori puolestaan antavan pirteän säväyksen graavikalalle.

Mikäli kalakauppiaan valikoimista sattuu löytymään tai onnistuu itse saamaan saaliikseen lahnan, on iso uunilahna mitä mukavinta seurusteluruokaa. Lahnan voi kypsentää sellaisenaan suolalla ja pippurilla maustettuna voidellulla uunipannulla.

Pintaan voi ripotella korppujauhoja, leivänmuruja ja erilaisia yrttejä tai peittää koko pinnan esim. basilikalla ja tomaattiviipaleilla. Kala pysyy silloin mehevänä ja herkullisena. Kypsän ison lahnan nostaminen ehjänä ja kokonaisena uunipannulta on hankalaa ja sen voikin hyvin tuoda tarjolle uunipannulla.

Pannun reunat peittyvät helposti esim. alumiinifoliolla ja kalan päälle ja uunipannulle ripotellut rucolasalaatin lehdet tai yrtinoksat kaunistavat tarjottavan. Jos tarjolla ei ole lahnaa, uunikalan voi valmistaa myös isosta kuhasta, siiasta tai kirjolohesta. Koska kirjolohen nahka on vähän sitkeä, kirjolohi on parempi päällystää tomaateilla fileinä.

Tomaatilla peitetty lahna

4-6:lle
noin 1½ kg:n lahna
noin 2 tl suolaa
viispippuria tai mustapippuria myllystä
2 ruukkua rucolasalaattia
15-20 basilikan lehteä
3-5 kiinteää isohkoa tomaattia
noin 3 dl kalalientä valkoviinillä tai sitruunamehulla terästettynä
tilkka öljyä

Pyydä kauppiasta perkaamaan kala tai tee se itse. Suomusta kala (sujauta lahna isoon muovipussiin ennen suomustusta, niin suomut eivät lentele ympäri keittiötä), poista sisälmykset ja kidukset, mutta jätä kitalaki. Huuhdo kala ja kuivaa se talouspaperilla. Nosta kala öljytylle tai leivinpaperilla peitetylle uunipannulle. Leikkaa tomaatit viipaleiksi.

Mausta kala suolalla ja pippurilla joka puolelta ja täytä vatsaontelo rucolanlehdillä tai esim. kevätsipuleilla ja tomaatin kantapaloilla. Levitä kalan pintaan basilikanlehdet ja tomaattiviipaleet niiden päälle. Kiinnitä tomaattiviipaleet cocktailtikuilla.

Pirskota kalan päälle valkoviiniä tai kalalientä ja kaada loput uunipannulle. Kypsennä 180-200 asteessa uunin alaritilätasolla 40-50 minuuttia tai kunnes kala on kypsä ja selkäevä irtoaa helposti. Lisää kypsymisen puolessa välissä pannulle kasviksia esim. paloiteltu fenkoli ja lohkottuja sipuleita. Jos haluat että tomaattiviipaleet säilyvät kokonaisina, voit lisätä myös ne vasta kypsymisen puolessa välissä. Lisää tarvittaessa pannulle myös kalalientä.

Tarjoa lisukkeeksi keitinperunoita, kasviksia ja pannun liemi, jonka voit suurustaa esim. maizenalla.

Lohta voi tarjoilla vaikkapa alkupalana.
Lohta voi tarjoilla vaikkapa alkupalana.

Lohta tai kirjolohta alkupalaksi

Vasabilohta
4 viipaletta graavilohta tai kirjolohta
noin 1 tl wasabitahnaa
vähän rapeaa salaattia
ruohosipulia
(sitruunan kuorisuikaleita)

Nosta kalaviipaleet paperin päälle ja sipaise jokaisen pintaan vähän wasabitahnaa. Suikaloi salaatinlehdet ja levitä ne lohiviipaleille. Kietaise rullalle. Leikkaa kahteen osaan ja koristele ruohosipulilla ja kiinnitä tikulla. Tarjoa alkupalana tai noutopöydässä.

Kurkkulohella täytetyt munanpuolikkaat

kovaksi keitettyjä munia
tuoresuolattua tai kylmäsavustettua lohta tai kirjolohta
pätkä kurkkua
vähän sinappia
mustapippuria
hienonnettua ruohosipulia, tilliä tai korianteria

Leikkaa kala ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään ja mausta pippurilla, sinapilla ja yrteillä. Tarkista maku.

Leikkaa kuoritut munat pitkittäin halki ja poista keltuainen. Käytä ne johonkin muuhun ruokaan tai muihin munien täytteisiin. Leikkaa munanpuolikkaan pohjasta pala pois, niin muna pysyy paremmin paikallaan. Lusikoi täytettä koloon ja koristele.

Raidallinen haukimureke on hauskan näköistä.
Raidallinen haukimureke on hauskan näköistä.

Raidallinen haukimureke

lämpimänä ruokana 6 annosta
kylmänä alkupalana 10-12 annosta
600 g haukea tai muuta kalaa fileenä
2 keitettyä perunaa
1 muna tai 2 valkuaista
1½-2 tl suolaa
valko- tai mustapippuria
2 dl ruokakermaa
väliin:
150-250 g pakastettua tai tuoretta pinaattia
8-12 aurinkokuivattua tomaattia
1 ruukku basilikaa tai persiljaa

Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhdo ja kiehauta se kasaan. Huuhdo heti kylmällä vedellä niin kaunis väri säilyy. Puserra vesi pois. Leikkaa pinaatti pienemmäksi.

Kun teet kalamureketta, kaikkien aineiden on oltava kylmiä.

Paloittele kala monitoimikoneen kulhoon, lisää suola ja surauta kala hienoksi. Lisää muut aineet ja anna koneen käydä kunnes massa on tasaista.

Lusikoi puolet massasta voideltuun pinnoitettuun pitkään vuokaan (1½-2 l). Tasoita pinta ja ripottele päälle basilikanlehdet, suikaloidut tomaatit ja pinaatti kerroksittain. Lusikoi loput taikinasta päälle ja tasoita pinta.

Kypsennä mureke uunin alaritilätason päällä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna murekkeen levähtää vuoassa kymmenisen minuuttia ennen kumoamista. Kalamureke maistuu sekä kylmänä että lämpimänä ja alku- tai pääruokana.

Tarjoa lisäkkeeksi esim. perunoita, kasviksia ja hummerikastiketta.

Hummerikastike

2 dl kermaviiliä
2-3 rkl tomaattiketsuppia
1 rkl hummeri- tai kalafondia
1 tl rouhittua mustapippuria
noin 1 dl hienonnettua tilliä, persiljaa tai ruohosipulia

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua kylmässä 10-15 minuuttia.

Roseepippurisilakat maistuvat herkullisille!
Roseepippurisilakat maistuvat herkullisille!

Roseepippurisilakat

300 g silakkafileitä
etikkaliemi:
2½ dl vettä
¾ dl väkiviinaetikkaa
marinadi:
1 dl lime- tai sitruunamehua
noin 1 tl hienoa merisuolaa
ripaus sokeria
musta- ja valkopippuria myllystä
(vähän limen tai sitruunan kuorisuikaleita)
3 tl roseepippureita
1-2 kelta- tai punasipuli ohuina renkaina
½-1 ruukku basilikaa
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä

Leikkaa isot fileet pitkittäin kahtia ja poista selkäeväät. Sekoita vesi ja etikka. Lisää silakat joukkoon sekoitellen. Anna kypsyä liemessä jääkaapissa 2 tuntia tai pidempään. Kaada liemi pois ja valuta silakat hyvin.

Pese limet tai sitruuna hyvin ja leikkaa kuoresta suikaleita ilman valkoista osaa. Puolita hedelmät ja purista mehua 1 dl. Sekoita mehun joukkoon suola, ripaus sokeria ja vähän valko- tai mustapippuria ja lisää sekaan öljy.

Lado lasitölkkiin kerroksittain silakkafileitä, sipulirenkaita, basilikan lehtiä ja roseepippureita (1 tl murskattuna). Kaada liemi päälle ja ravistele se kalojen sekaan. Säilytä kylmässä. Anna marinoitua ainakin 1 vuorokausi, mielellään pidempään. Silakat säilyvät noin viikon.

Tarjoa alkupalana tai esim. noutopöydässä.

Pro Kala Ry

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärveläinen tyttöbändi Veronica hurmasi yaRockin SM-kilpailussa
Seuraava artikkeliTurvallinen pääsiäisliikenne lähtee tilannetajusta