”Äänestin, kun äiti käski…”

Vaasan virastotalon kellarikerroksessa alkaa olla jännitystä ilmassa. Lääninhallituksen peruja on, että myös Länsi- ja Sisä – Suomen aluehallintovirasto on mukana eduskuntavaalien ennakkoäänien laskennassa. Itse äänestystoiminnasta vastaavat vaalipiirilautakunnat.

Vaalipiirilautakuntien nimeämisen tekivät aluehallintovirastot jo viime vuoden lokakuussa ja näiden toimintakausi jatkuu seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka. Kaikkiaan Suomessa on annettu ennakkoääniä noin 1,3 miljoonaa, joista Vaasan vaalipiirin ääniä 110 644.

MAINOS

Huomenna lauantaina ennakkoäänikuoret aukaistaan ja edessä on esivalmisteluineen noin kymmenen tunnin työ.

Sunnuntaina ennakkoäänien laskenta aloitetaan kello 13. Laskentapöytiä on 40, joissa laskenta suoritetaan äänestysalue kerrallaan. Vaasan vaalipiirissä äänestysalueita on 254. Ääntenlaskijoita virastotalon kellarissa on sunnuntaina 260.

Numeroiden tulkintaakin…

Vuosikymmeniä vaalityössä mukana ollut aluehallintoviraston asiakaspalvelupäällikkö ja Vaasan vaalipiirilautakunnan apulaissihteeri Hannu Matintupa kertoo, että edessä on varsin tiukka viikonloppu.

– Ei tämä koskaan ole leppoista hommaa ollut, mutta aivan erilaista kuin -87 kun aloitin tässä. Tietokoneita ei ollut ja tiedotusvälineet olivat täällä paikalla väliaikatietoja peräämässä.

– Tietotekniikka on helpottanut työtä, mutta toisaalta aikataulukin on kiristynyt. Ennen ääntenlaskennan piti olla valmiina kello 23, kun nyt pitää olla valmista 19.30 suoraan televisiolähetystä varten.

Vaasan vaalipiirissä ehdokkaita on tarjolla 157, mutta jo kokemuksesta Hannu Matintupa tietää, että äänestyslapuista löytyy myös ehdokkaita ohi listojen.

–  Joku valtakunnan julkkis saa aina ääniä täältäkin, vaikka ei tämän vaalipiirin ehdokas olekaan. Joku siitä meillä sitten hyötyy, numero on oikein, mutta henkilö väärä, Matintupa naurahtaa.

Matintupa ihmettelee myös kansalaisten askarteluinnokkuutta äänestyskopissa. Koppiin on menty liiman ja lehtileikkeiden kanssa. – Kaikenlaista terveistä niistä löytyy, mutta erityisesti jäi mieleen lappu, jossa luki, että ” äänestin kun äiti käski”.

Asiattomat kirjoitukset ja kuvat, sekä epäselvät numerot ovat syy äänen hylkäämiseen. Joskus numeroita joudutaan tulkitsemaankin ja tavallisimmin siihen joudutaan seiskan ja ykkösen välillä.

Jos laskentapöydässä kaikki eivät ole numerosta yksimielisiä, sen käsittely siirtyy lautakunnalle. Tavallisin syy äänen hylkäämiselle on kuitenkin tyhjä lappu. Hylkäämispäätöksen tekee aina viime kädessä vaalipiirilautakunta.

Vaikka vaalien huippuhetket ovat ohi sunnuntain vaihtuessa yöksi, työ aluehallintovirastossa ei ole vielä ohi.

Kun äänestysalueet sulkeutuvat ja alustava ääntenlaskenta on tehty, posti tuo varsinaisena vaalipäivänä annetut äänet aluehallintovirastoon vaalipiirilautakunnalle, jossa suoritaan äänten tarkistuslaskenta.

Vaalipiirilautakunta vahvistaa tuloksen 22.4. , jonka jälkeen äänet luovutetaan aluehallintoviraston arkistoon säilöön. Arkistointiaika on seuraavii eduskuntavaaleihin saakka.

Arkistosta löytyvät myös presidentin ja EU-vaalien äänten tulokset.

MAINOS
Exit mobile version