Lomituspalvelujen kehittämiseen voi vaikuttaa yhteistoimintaryhmän kautta

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaan maatalous- ja lomatoimessa lomatoimenjohtaja Sari Uusimäki on vuorotteluvapaalla kesäkuun loppuun saakka ja hänen sijaisenaan toimii lomatoimensihteeri Sirpa Haukilehto.

Lomahallinnossa on lisäksi vielä muutaman päivän ajan kolme lomatoimenohjaajaa: Katariina Pirttiniemi, Timo Hautamäki sekä Raakel Koivisto. Raakel jää toukokuussa lomalle ja siirtyy sitten viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Lisäksi huhtikuusta elokuulle lomatoimistossa on agrologiharjoittelija Joel-Matias Sivula.

MAINOS

Lomatoimen hallinnossa Sirpa Haukilehto ja Katariina Pirttiniemi ovat juuri suorittaneet lomahallintoon räätälöidyn esimies -ammattitutkinnon.

Alajärven paikallisyksikön lomatoimessa tarjotaan lomituspalveluja 157 tilalle, joilla on 245 lomaan oikeutettua maatalousyrittäjää. Lisäksi turkistiloja on 15, joissa on 18 lomaan oikeutettua yrittäjää.

Lomituspalveluissa työskentelee 45 kuukausipalkkaista maatalouslomittajaa sekä useita kymmeniä tuntipalkkaisia lomittajia. Vuonna 2014 lomitettiin 12815 lomituspäivää.

Lomittajien määrä on haukilehdon mukaan ns. normaaliaikoina riittävä, mutta kesä- ja muina lomasesonkeina tarvitaan tuntipalkkaista väkeä avuksi.
Tuntipalkkaisia lomittajia tiloilla työskenteli viime vuonna yli sata, mutta heistä osa teki vain päivän tai pari.

Lomatoimen yhteistoimintaryhmä

Kaikissa Suomen 45 lomituksen paikallisyksikössä toimii lomituksen yhteistoimintaryhmä. Ryhmässä ovat edustettuina niin maatalousyrittäjien kuin maatalouslomittajienkin edustajat sekä Mela ja lomahallinto.

Alajärven paikallisyksikön yhteistoimintaryhmän kokoonpano vuonna 2015 on seuraava: Lomahallinnon edustajat sekä Mela-asiamies Markku Jaakkola. Maatalouslomittajien edustajat: Heikki Saarenmaa, Marjastiina Sorvali ja Eeva-Liisa Kilponen.

Maataloustuottajien yhdistykset ovat nimenneet omat edustajansa yhteistoimintaryhmään: MTK Alajärvi: Paavo Pajala, MTK Lehtimäki: Pasi Leikkari (varalla Matti Kilponen), MTK Soini: Terho Korpela (varalla Markku Niemenaho), sekä MTK Vimpeli: Seija Kangasaho (varalla Marja-Leena Laakso).

Yhteistoimintaryhmän tehtävinä ovat lomituksen eri osapuolien näkemysten esilletuominen ja yhteisten yleisten pelisääntöjen luominen lomitukseen. Ryhmän tavoitteena on vuorovaikutteinen aktiivinen ja rakentava toiminta.

Maatalousyrittäjä voi vaikuttaa lomituspalvelujen kehittämiseen ottamalla yhteyttä yhteistoimintaryhmän jäseneen.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliHankerahoitus tutuksi Kyyjärvellä
Seuraava artikkeliLappajärven Veikkojen paineissa komeita käsivarsiheittoja