14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Sinä teet suojatien

Liikenneturva alkoi viime vuonna kampanjoida teemalla ”Sinä teet suojatien”. Kampanjan tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta edistämällä turvallista liikennekäyttäytymistä suojateiden yhteydessä.

Suojatie onkin sopimus kunnioituksesta. Ennen suojatietä autoilijan tulee pikemminkin hiljentää, kuin painaa kaasua. Näin siksi, että jokainen meistä voi liikkua suojatiellä turvallisin mielin. Ettei kukaan jää suojatiellä isompansa alle.

MAINOS

Ilman tätä sopimusta suojatie on vain asfalttia ja maalia, jonka yli ajetaan ja kävellään. Juuri siinä teet suojatien omilla päätöksilläsi.

Viime viikolla Alajärvellä nousi puheenaiheeksi liikennekäyttäytyminen etenkin suojateiden kohdalla. Jokainen joskus kävellen kaupungilla liikkunut tietää, että osa autoilijoista ei pahemmin suojateihin huomiota kiinnitä.

Suojatiehen tulisi kuitenkin suhtautua kuin kärkikolmioon. Sovitettava nopeus sellaiseksi, että pystyy pysähtymään ja osoitettava ajoissa jalankulkijalle, että aikoo pysähtyä. Suojatien edessä odottava odottaa yleensä sitä, että pääsee ylittämään tien.

Suojatiekulttuuri ei parane ennen kuin yhä useampi ryhtyy noudattamaan lakia ihan oikeasti. Ja vähitellen jalankulkijatkin oppivat kertomaan aikeistaan selvästi ja ryhtyvät luottamaan paremmin autoilijoihin eivätkä jää keikkumaan epätietoisen näköisinä kadun reunaan.

Aloitetaan uudenlainen suojatiekulttuuri omasta itsestämme. Kun seuraavan kerran lähestymme suojatietä, kevennetään kaasua. Eikö näin?

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät