10.7 C
Alajärvi
torstai 23.5.2024
MAINOS

Allergia- ja astmaliitto Maailman astmapäivänä: Liikunta on lääkettä!

Allergia- ja astmaliitto korostaa liikunnan merkitystä astmaatikoille Maailman astmapäivänä 5. toukokuuta. Liitto painottaa, että hyvä peruskunto pitää astmaoireet paremmin kurissa. Harmaapantterit liikkeelle! -kampanja haastaa liikuntakeskukset tarjoamaan ikäihmisille ohjelmaa ja etuja astmapäivän merkeissä.

Allergia- ja astmaliiton mukaan säännöllinen liikunta on tärkeää astmaatikolle, koska se parantaa rasituksen sietokykyä ja vähentää siten hengitystieoireita. Kun astma on hallinnassa, se ei estä liikuntaa. Päinvastoin, astma on tärkeä syy kuntoilla.

MAINOS

– Kuntoilun myötä hengitystieoireet vähenevät arkisissakin tilanteissa, kuten portaita noustessa. Hyvä peruskunto nopeuttaa myös hengitystieinfektioista toipumista. Lisäksi rintakehän liikkuvuus ja joustavuus säilyvät liikunnan avulla, mikä helpottaa hengittämistä, allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta listaa liikunnan etuja.

Avaava lääke mukaan lenkille

Allergia- ja astmaliiton mukaan monet astmaatikot pelkäävät liikunnan aiheuttavan astmaoireita. Joskus astma voikin oireilla kovassa rasituksessa, mutta oireilua voi estää ennakoivasti.

– Voit ottaa avaavaa lääkettä jo ennen liikkeelle lähtöä. Ota avaava lääke myös mukaan liikuntapaikalle. Siten voit keskittyä liikuntaan huoletta, kun lääke on mukana, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

– Tehokasta liikuntaa ei kuitenkaan pidä aloittaa, jos astma oireilee. Siinä tapauksessa tarkista hoitavan lääkkeen määrä sekä lääkkeen inhalointitekniikka. Tarvittaessa käänny lääkärin puoleen. Kun astma ei oireile, astmaatikko voi harrastaa samoja lajeja kuin muutkin, Marjo Tähtinen kertoo.

Siitepölykaudella ulkoliikunta voi olla astmaatikolle raskaampaa. Tuolloin hengityssuojain on hyvä apuväline. Ulkoilu kannattaa ajoittaa aamuun, jolloin siitepölyä on yleensä vähemmän ilmassa. Ilma on puhtaampaa ja helpompaa hengittää myös sateen jälkeen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät