1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Pyöräily on koko perheen harrastus – tai himoliikkujan hikistä vääntöä!

Pyöräily on laji, josta on moneksi. Se sopii jokaiselle vauvasta vaariin ja sitä voidaan harrastaa maisemista nautiskellen kiireettä, yhdessä eri-ikäisten perheenjäsenten kanssa.

Yhtälailla sitä voi harrastaa rankkana kuntoliikuntamuotona maantiepyörällä tai metsissä, kallioilla ja soilla paksurenkaisilla maastopyörillä.

MAINOS

Kaikkiin näihin tarpeisiin välineet löytää Kesport Alajärveltä, jonka kauppias Lauri Joensuu kertoo, että valikoimissa on pyöriä aivan joka lähtöön.

Pyöräily ei rasita niveliä ja se sopii kaikenikäisille sekä -kuntoisille, koska harrastuksen teho on helppo säätää mieluisaksi. Varusteista tärkeimmät ovat pyörä ja kypärä, joten laji on melko edullinenkin, sillä laadukas pyörä kestää hyvin huollettuna vuodesta toiseen.

Polkupyöräilyä voidaan harrastaa perheittäin myös pienten lasten kanssa. Pienimmät kulkevat pyöräkärryssä, joista nykyisin on saatavilla työntörattaiksi muunneltavia malleja. Jo kaksivuotiaalle kannattaa hankkia oma potkupyörä, joka kehittää lapsen motoriikkaa ja tasapainoa ja kaiken lisäksi se on lapsesta tosi hauska!

Ensimmäinen oikea polkupyörä on vuorossa parin potkupyörällä kuljetun kesän jälkeen. Potkupyöräillyt lapsi oppii nopeasti pyöräilemään, sillä vain polkuliike pitää enää oppia.

Pyörä kasvaa lapsen mukana ja edelleen lasten ja nuorten suosikkeja ovat perinteiset Jopot. Jopoista siirrytään citypyöriin, joilla vanhemmatkin pyöräilevät.

Perheen mummot ja vaarit voivat olla pyöräilyretkillä mukana, sillä pyöräily sopii myös ikäihmisille. Jos ongelmia tasapainon kanssa tulee vanhemmalla iällä, on tarjolla myös kolmipyöräisiä ja sen jälkeen tietenkin mainiot Eslan potkupyörät!

Kun citypyörä ei enää riitä

Leppoisan pyöräilyharrastuksen rinnalla nousee yhä voimakkaammin pyöräily kunnonkohottajana. Lauri Joensuu kertoo, että tälläkin alueella kiinnostus kuntopyöräilyyn näkyy jo polkupyöräkaupoillakin ja yhä useammalle asiakkaalle tavallinen citypyörä ei enää riitä.

Jos tavoitteena on pyöräillä sekä perheen kanssa, että välillä tempaista kunnon hikilenkki, on hybridipyörä loistava ratkaisu. Siinä on citypyörää enemmän vaihteita, renkaat ovat kapeammat ja pyörät rullaavammat.

Kun pyöräilyinnostus tästä vain kasvaa, on seuraava askel siirtyminen cyclocross- tai maantiepyörään. Cyclocross pyörän ajoergonomia muuttuu edelleen sporttisemmaksi, se on monikäyttöinen ja sillä pystyy harjoittelemaan läpi vuoden.

Maantiepyörät ovat sitten alan huippua, mutta täkäläisillä teillä Joensuu muistuttaa, että pyörä kannattaa hankkia joko kokonaan hiilikuidusta valmistettuna, tai vähintään sellainen jossa on hiilikuidusta valmistettu etuhaarukka. Tämä vähentää tärinää ja vaimentaa iskuja, joita epätasaiset tiet aiheuttavat.

Maantiepyörillä mennään kovaa ja pitkiä matkoja, mutta ihan toisenlaista hikiurheilua pyörällä saa lähtemällä maastoon.

Maastopyörissä valikoima on suuri, niitä löytyy mäkiseen ja kallioiseen maastoon leveällä renkaalla ja hyvällä pidolla. Tässä sarjassa alan huippua edustaa Fatbike todella leveine renkaineen, joilla pärjää kallioilla kuin soillakin ja talvella voi harrastaa vaikka hankipyöräilyä!

– Erikoispyörien myynti on kasvanut tänä keväänä selvästi, mistä näkee että pyöräilyä on alettu harrastaa kuntoilulajina ihan tosimielessä, Joensuu kertoo. – Myös sähköpyörien suosio on noussut, sillä se on hyvä ratkaisu esimerkiksi kuntoutujille ja muille, jotka haluavat vähän helpottaa ajoa.

Kesport Alajärvi myy tänäkin keväänä satoja uusia polkupyöriä, mutta rinnalla huolletaan myös vanhoja pyöriä. – Aktiivisessa käytössä oleva pyörä kannattaa huoltaa aina keväällä ja syksyllä ja sillä välillä huolehtia itse ketjujen rasvauksesta ja muusta ylläpidosta.

Kesportilla pyöriä on jonossa huoltoon jatkuvasti. Hyvää pyörää kannattaakin huollattaa, sillä niin varmistetaan laadukkaiden osien säilyminen kunnossa mahdollisimman pitkään.

Nyt liikkumaan -kampanjassa mukana!

Kesport Alajärvi on mukana Torstai-lehden ja muiden yhteistyökumppanien K Supermarket Alajärven, Paletti Sportin Kyyjärveltä, Fitnesspalvelu Karoliinan Vimpelistä, FitFactoryn Alajärveltä, S-Market Alajärven ja Alajärven kaupungin yhteisessä Nyt liikkumaan -kampanjassa.

Kampanjan osallistumiskortin voit noutaa yhteistyökumppaneilta tai tulostaa sen Torstai-lehden nettisivuilta www.torstai-lehti.fi. Vaikka et olisi vielä alkanut täyttää omaa osallistumiskorttiasi, se kannattaa edelleen, sillä aikaa on toukokuun loppuun saakka!

Kampanjan päätyttyä osallistujien kesken arvotaan palkintoja, joissa palkintona on mm. Kesport Alajärveltä viisi 20 euron arvoista lahjakorttia!

Muut palkinnot ovat Torstai-lehdeltä 500 euron arvoinen lahjakortti, Alajärven kaupungilta viisi viiden kerran uimahallilippua, Paletti Sport Kyyjärveltä viisi 20 euron arvoista lahjakorttia, K-Supermarket Alajärveltä viisi 20 euron arvoisia lahjakortteja Eden salaattibaariin, Fitnesspalvelu Karoliinalta Vimpelistä yksi pääpanta logolla (arvo 17 euroa), yksi neljän kerran sarjalippu jumppiin (arvo 24 euroa) ja kaksi viiden kerran sarjalippua jumppiin (arvo 30 euroa/lippu), S-Market Alajärveltä kaksi 50 euron arvoista tavarapalkintoa ja FitFactory Alajärveltä yksi 55 euron arvoinen liikuntapassi kaikille ryhmäliikuntatunneille sekä yksi henkilökohtainen kuntosaliohjelma ja kuntosaliohjauskerta (arvo 79 euroa)!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät