6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Alajärven Perussuomalaisilta julkilausuma Järviseudun koulutuskuntayhtymän säästöohjelmaan

Alajärven Perussuomalaiset ry teki kevätkokouksen julkilausuman Järviseudun koulutuskuntayhtymän säästöohjelmaan 2015 – 2018.

Kurejoen yksikkö siirtyi valtiolta Alajärven kaupungin omistukseen 1.1.1997. Kaupunki investoi ja kehitti silloista puutarha- ja maatalousoppilaitosta. Esimerkkinä siitä mm. puutyöosasto. Kauppaoppilaitoksella suoritettiin 1990 -luvulla yli kymmenen miljoonan markan peruskorjaus ja laajennushanke.

MAINOS

Alajärven kaupunki rahoitti liikuntasalin rakentamista valtionosuuden ylittävien tilojen osalta yli miljoonalla markalla. Liikuntahalli on osittain rakennettu myös kaupungin omistamalle maapohjalle.

Laajennushankkeeseen kauppaoppilaitos otti lainaa. Lainanhoitokulut aiheuttivat oppilaitokselle alijäämää 558000 markkaa. Alajärven kaupunki maksoi alijäämistä noin 388000 markkaa vuonna 1997. Lappajärvi ja Vimpeli maksoivat yhteensä noin 170000 markkaa. Nykyisen Jamin 5,7 miljoonan euron peruspääomasta Alajärven kaupungin osuus on 1,9 miljoonaa euroa, siis noin kolmannes.

Julkilausumassaan Alajärven Perussuomalaiset ry lausuu syvän huolestumisensa Jamin yhden miljoonan euron säästöohjelman johdosta.

– Mielestämme rakennettu säästöohjelma painottuu erittäin voimakkaasti Alajärven ja Kurejoen opetusyksiköihin. Ymmärrämme hyvin, että toimintaa täytyy sopeuttaa mm. tehtyjen aloituspaikkaleikkausten vuoksi, mutta nyt tehty säästöohjelma tuntuu Jamin talousluvut huomioiden liioitellulta. Jamin taloushan on uhkaavista näkymistä huolimatta hyvä. Ylijäämiä on kertynyt vuosittain ja niitä on taseessa yli 4,4 miljoonaa. Lainakanta on vain 64000 euroa, julkilausumassa todetaan.

– Huomionarvoista on, että Jami on jo nyt yksi valtakunnan kustannustehokkaimmista oppilaitoksista mitattaessa, paljonko opetus per oppilas maksaa. Oppilaitos onkin saanut sen vuoksi useampana vuotena ylimääräistä Opetushallituksen tuloksellisuusrahaa.

Vaikka toimintojen sopeuttamista ja säästöjä tarvitaankin, tulisi perussuomalaisten mukaan toimia maltillisemmin ja odottaa valtiovallan uudet mahdolliset säästötoimenpiteet sekä linjaukset 2. asteen opetuksen suhteen ja hyväksyä jopa pari alijäämäistäkin talousarviota.

– Nyt valitulla tavalla toimien vaarana on, että Jami omilla toimillaan ajaa itse oman toimintansa alas ja Järviseudun alueen nuoret muualle opiskelemaan. Samalla nämä seudut tyhjenevät entisestään nuorista ja menettävät elinvoimaansa. Jamin elinvoimaisuus ja tehokas toiminta on erityisen tärkeää myös alueemme yrityksille.

Julkilausumassa todetaan, että tasapainotus- ja säästöohjelma ei pidä sisällään juuri lainkaan varsinaisia kehittämistoimenpiteitä, vaikka juuri niillä olisi suuri merkitys esim. oppilasrekrytoinnissa. – On huolestustuttavaa, että Jamiin opiskelemaan hakevien oppilaiden määrä on pudonnut viime vuosien aikana.

– Nyt olisikin tartuttava ennakkoluulottomasti härkää sarvista ja tarvittaessa tilattava vaikka ulkopuolinen arvio oppilaitoksen kehittämistoimenpiteistä elinvoimaisuuden säilyttämiseksi ja vetovoimaisuuden kasvattamiseksi.

Jamin osakaskunnat ovat investoineet oppilaitokseen runsaasti henkisiä ja taloudellisia voimavaroja. Kysymys on suuresta asiasta kaikkien osakaskuntien ja alueen kannalta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät