-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Kenttäratsastuksen PM-pronssia Perhoon

Suomen Ratsastajainliiton Pohjanmaan aluejaosto muisti perholaista Natalia Peltokangasta pokaalilla sekä kunniakirjalla viime kauden kilpailumenestyksestä. Natalia Peltokangas (16) ratsasti ponillaan Lotte V pronssimitalille Suomen ponijoukkueessa PM-kilpailuissa Ruotsissa.

Lisäksi Natalia nousi kilpailumenestyksellään Pohjanmaan alueen kenttäratsastuksen ranking-listan kärkeen.

MAINOS

Kilpailut ulkomailla ja PM-joukkuepronssi oli hieno päätös ponivuosille, toteaa Natalia. Ponijoukkueeseen kuului Natalian ja Lotte V -ponin lisäksi kaksi muuta ratsukkoa Etelä-Suomesta. Perhon lukiossa syksyllä opiskelut aloittanut Natalia täyttää tänä vuonna 17-vuotta, mikä tarkoittaa, että tänä vuonna Natalian ratsuna nähdään Lotte-ponin sijaan nuori hevonen Candy Girl, poniratsastajan kun tulee olla alle 16-vuotias.

PM-kisa Örebrossa

PM-kilpailu Ruotsissa oli kaksi päiväinen, mutta matkalle piti lähteä sen verran ajoissa, että ponit ehtivät toipua matkan rasituksista. Viimeistely treeni ennen kisoja tehtiin Ypäjällä Hevosopistolla. Ruotsissa kilpailu alkoi ponien mittaamisella. Ponien säkäkorkeus saa olla korkeintaan 148 senttiä. Ensimmäisenä kilpailupäivänä ratsastettiin kouluratsastuskoe sekä maastoesteet. Toisena päivänä hypättiin rataesteet.

– Kokonaisuutena kisoista jäi todella tyytyväinen olo, kertoo Natalia. Maastorata ei tuntunut liian vaikealta ja vaihtoehtoesteellä esteellä Natalia valitsi vaikeamman tehtävän, joka ei onnistunut yhdeltäkään toiselta ratsukolta.
Vaikeassa tehtävässä kaksi perättäistä estettä oli vaativalla linjalla vinossa ja aikaa säästääkseen Natalia ratkaisi suoralla tiellä tehtävän, jossa muut valitsivat ympyrän ratsastamisen esteiden väliin.

– Rataesteillä poni tuntui väsyneeltä ja tiputti normaalista poiketen neljä estettä. Tämä ei kuitenkaan huonontanut oleellisesti sijoitusta, koska puomeja tipahteli myös muilta ratsukoilta, toteaa Natalia.

– Kisareissu oli mahtava kokemus ja ratsukon ensimmäinen kilpailu ulkomailla. Ponijoukkueen johtajana toimi Etelä-Ruotsissa nykyään asuva Suomen menestyksekkäin ja tunnetuin kenttäratsastaja Piia Pantsu.

Ratsastava perhe

Natalia ei ole ainoa ratsastusta harrastava perheenjäsen. Myös vanhemmat sisarukset Veera ja Mimosa harrastavat kenttäratsastusta. Myös perheen nuorin Kärt-Li pääsee välillä hevosen selkään.

Isä Vesa toimii paitsi autonkuljettajana ja huoltajana kilpailuissa, mutta myös suunnittelee maastoesteratoja. Äiti Pirjonkin apua tarvitaan usein tukijoukoissa. Ainoastaan vanhin lapsista, Niko, on välttynyt hevoskärpäsen puremalta.

– Isä lähti Lappajärvelle ostamaan autoa isosisko Veera mukanaan. Auton myyjällä oli pihassaan valkoinen poni ja siitä se sitten lähti, kertoo Natalia. Valkoinen poni teki Veeraan vaikutuksen ja lopulta poni Gizmo muuttikin Perhoon ja ajan myötä isä Vesan autokorjaamo sai kylkeensä hevostallin.

Kun Veeralle hankittiin myöhemmin isompi poni, pääsi Natalia Gizmon ohjaksiin. Tätä ennen harjoituksia oli jo aloiteltu Takalan Tallilla Vetelissä Natalian ollessa vasta seitsemän vuotias.

Natalian menestyksekäs Lotte-poni on tällä hetkellä myytävänä ja etsii uutta kilpailevaa kotia. Uutena hevosena Natalialla on säpäkkä Candy Girl -hevonen, joka on vasta kuusivuotias. Isosisko Mimosalla on saksalainen hevonen Gin Tonic ja vanhin siskoista, Veera (23) on tällä hetkellä töissä Walesissa kenttäratsastustallilla mukanaan kaksi hevosta.

Valmennuksia Perhossa ja Lapinlahdella

Kenttäratsastus ehdottomasti, vastaa Natalia lajikysymykseen. – Ehkä esteratsastusta voisi ajatella, mutta kouluratsastajaa minusta ei tule. Kenttäratsastus on ikäänkuin ratsastuksen kuninkuuslaji. Se on moniottelu, jossa ratsastetaan kouluratsastuskoe, rataestekoe ja maastoestekoe. Kaikkien suoritusten yhteistulos ratkaisee luokan voittajan.

Natalia valmentautuu estepuolella Lapinlahdella. Lapinlahdella Purolan Ratsastuskeskuksesta löytyy iso maneesi sekä maastoesterata. Valmentajina toimivat kenttäratsastaja Paavo Huttunen sekä Ruotsista kuukausittain Suomessa vieraileva kenttäratsastaja Anna Hassö.

Kouluratsastusvalmentaja löytyi lähempää eli Perhosta. Ratsukkoa valmentaa viikoittain Keski-Pohjanmaan Ammattiopiston maneesissa tallimestari, ratsastuksenohjaaja, valmentaja ja kouluratsastaja Taina Sarvikas.

– Maneesi saisi olla lähempänä, naurahtaa Natalia Perhon valmentautumismahdollisuuksista. Matkaa Perhon ammattiopiston maneesille on 15 kilometriä, eli isä tarvitaan aina autonrattiin sinne matkatessa. Peltokankaan sisarusten lisäksi Perhosta tai lähiseudulta ei löydy muita kenttäratsastusta yhtä aktiivisesti harrastavia ratsastajia.

Tulevaisuus on vielä auki

Tulevalla kaudella edetään uuden hevosen mukaan, tuumaa Natalia. Hevonen on vielä nuori ja melko kokematon, edetään rauhassa ja katsotaan mihin se pystyy. – Kilpailukausi on jo avattu pienillä koulu- ja estekisoilla Vetelissä ja Perhossa sekä vappuna Pietarsaaressa.

– Jos Lotte-poni ei mene kaupaksi, tähtään sillä vielä tänä vuonna junioreiden SM-luokkaan. Myös sisko Mimosalla tähtäimessä on junioreiden SM-kilpailut kenttäratsastuksessa.

Lukiosta on ensimmäinen vuosi kohta takana. – Vielä en oikein tiedä mikä ala kiinnostaisi, miettii Natalia. Toisaalta hevosala, toisaalta voisi opiskella ammatin, jossa voisi tienata niin hyvin, että olisi varaa harrastaa kilparatsastusta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät