-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Suomi 100 yhdessä – Järvi-Pohjanmaalle halutaan monipuolista ohjelmaa

Suomen itsenäisyyden sadannen juhlavuoden valmisteluissa korostuu kansalaisyhteiskunnan merkitys ja luovuuden voima.

Uudenlaisen, raikkaan ja ajassa kiinni olevan juhlavuoden toivotaan muodostuvan kaikkien suomalaisten ja Suomen ystävien kohtaamispaikaksi.

MAINOS

Juhlavuoden pääteema on ”Yhdessä” ja juhlavuoden merkki Suomi 100 koostuu puuta ja vuosirenkaita muistuttavasta numerosta 100. Merkin toisena elementtinä olevan Suomi -sanan kukin voi kirjoittaa haluamallaan tavalla.

Kulttuurisihteeri Paavo Romppainen miettiikin, että on mielenkiintoista nähdä millainen olisi sanan järvipohjalainen kirjoitusasu?

Järvi-Pohjanmaan kunnissa tullaan järjestämään elokuun lopulla kuulemistilaisuudet, joissa juhlavuoden tapahtumien tuottamisesta kiinnostuneet tahot voivat esitellä ideoitaan ja tavata mahdollisia tulevia yhteistyökumppaneita.

Kello 18 alkavat tilaisuudet järjestetään Alajärvellä tiistaina 25.8., Soinissa keskiviikkona 26.8. ja Vimpelissä torstaina 27.8. Tavoitteena on saada lokakuuhun mennessä valmiiksi malli siitä, miten valmisteluissa edetään Järvi-Pohjanmaalla.

– Tavoitteena on, että juhlavuosi on yhdessä tekemistä ja tapahtumat ovat alhaalta lähteviä, mahdollisimman monenlaisia ja erinäköisiä, Romppainen sanoo ja toivoo, että eri puolilla aluetta järjestettäisiin vuonna 2017 maamme juhlavuoteen liittyviä pieniä ja isoja juttuja.

– Vapaaehtoissektorin toimijoiden toivotaan tuottavan useampia tekijöidensä näköisiä tapahtumia. Kuntaorganisaatioiden mahdollisuudet tukea hankkeita ovat rajalliset, mutta avustussäännön mukaan kohde- ja yleisavustuksia jakavat lautakunnat voivat halutessaan painottaa tärkeäksi katsomaansa teemaa. Vuoden 2017 osalta teemana voisi olla itsenäisyyden juhlavuosi ja siihen liittyvät hankkeet.

Myös kunnalliset toimijat toteuttavat vuoden aikana omia tilaisuuksiaan. Juhlavuoden teema tulee näkymään ainakin virallisissa juhlatilaisuuksissa. Jo nyt tiedetään, että Vimpelissä vietettävää itsenäisyyspäivän juhlaa ja muutamia muita tilaisuuksia teemoittaa itsenäisyyden juhlavuoden lisäksi myös Vimpelin sotakoulun sadas juhlavuosi.

Myös museokenttä on aloittanut juhlavuoden valmistelut. Alajärvellä nelimarkka-museo ideoi omia tapahtumiaan Eero Nelimarkkaa ja Alvar Aaltoa yhdistävän hankkeen kautta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät