2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Väsymätön puuhamies Markku Harju 70 vuoden ikään

Kesäkuun 15. päivänä 1945 sodan päättymisen aikoihin Alajärvellä Pappilan renkituvassa näki päivänvalon Harjun perheen viides poika. Vanhemmat olivat pappilassa tilanhoitajana, vaikkakin Markuksi ristityn pojan isä, isoisä ja ilmeisesti hänenkin isänsä olivat suutareita.

Suutarinliikkeenä ja kotina toiminut rakennus Kauppakadulla oli tuolloin vuokralla siirtolaisilla. 1940-luvun loppupuolella perhe muutti takaisin kotiin ja isä jatkoi tutussa suutarin ammatissaan.

MAINOS

Suutarinliikkeen rinnalle vanhemmat perusti vuonna 1949 kenkäkaupan. Sitä jatkettiin aina vuoteen 1998 saakka, kun Markun veljistä Juhani toimi kauppiaana. Perinne jatkuu jo viidennessä polvessa, kun Juhanin poika Petri jatkaa kenkäkauppiaana Oulussa.

Markku muistelee, että perheessä äiti oli se, joka näki lasten koulutuksen tärkeäksi ja kannusti opiskelemaan. Kahdella pojista onkin yliopistoloppututkinto ja kolmella kaupallinen loppututkinto. Markku lähti opintoihin Lapuan kauppaoppilaitokselle ensimmäisten opiskelijoiden joukossa. Opintojen jälkeen hän palasi suutarin töihin ja ambulanssinkuljettajaksi.

Markun vanhempi veli Matti oli aikaisemmin ostanut perinteikkään Alajärven Kirjakaupan, jonka juuret ovat 1900 -luvun alussa. Matille tuli kutsu kustannusyhtiö Otavalle perustamaan kirjakauppaketjua vuonna 1967. Näin Markku siirtyi kirjakauppaan marraskuussa 1968. Vuonna 1969 Markku vie vihille Menkijärveltä löytyneen morsiamensa Maija-Liisan ja 1.1.1970 hän teki veljensä kanssa kaupat liikkeestä ja ryhtyi kirjakauppiaaksi.

70 -luvun puolessa välissä Markku Harju keskittyi tarmokkaasti yritystoimintaan.
70 -luvun puolessa välissä Markku Harju keskittyi tarmokkaasti yritystoimintaan.

Vuonna 1970 Alajärvi oli iso maalaiskunta, jossa meno oli virkeää. Toiminta lähti lentoon ja pian rinnalle alettiin kehitellä myös muuta, koska tavarataloja ei vielä paikkakunnalla ollut. Niinpä kirjakaupasta sai leluja, kemikaliotuotteita, toimistotarvikkeita ja -koneita.

Työntäyteisinä vuosina perhe kasvoi kahdella tyttärellä ja yhdellä pojalla. Toinen työistä on Alajärvellä, toinen liikennelentäjänä Nurmijärvellä ja poika kirjakauppiaana Seinäjoella. Lapsenlapsia on neljä.

Kirjakaupan 60 -vuotispäivillä juhlassa mukana oli koko perhe.
Kirjakaupan 60 -vuotispäivillä juhlassa mukana oli koko perhe.

Vaikka yrittäjän elämä oli kiireistä, oli Markku alusta alkaen aktiivisesti mukana Alajärven Yrittäjien toiminnassa. Yrittäjäyhdistys perusti kauppiasjaoston 70 -luvun alkupuolella ja Markku veti jaostoa 18 vuotta. Kauppiasjaoston tehtävä oli kehittää kauppapalveluita, yhteydenpito kauppiaisiin ja rakentaa markkinointitapahtumia.

yrittäjäjärjestön edustajana MarkkuHarjuon käynyt kymmenillä onnittelukäynneillä alajärveläisissä yrityksissä.
Yrittäjäjärjestön edustajana Markku Harju on käynyt kymmenillä onnittelukäynneillä alajärveläisissä yrityksissä.

Oma liiketoiminta lähti laajenemaan 1987, kun Markku osti yhdessä Antti Ojajärven kanssa kirjakaupan Kauhavalta. Vuonna 1988 ostettiin Seinäjoen Kirjakauppa ja 90 -luvun alussa Alavuden, näissä kolmessa Antti oli mukana vähemmistöosakkaana. Samaan aikaan Datainfo -liiketoiminta lähti liikkeelle ja myös Kokkolaan perustettiin Datainfo.

Muutoksen tuulet puhalsivat, kun Ojajärvi siirtyi Info-Kirjakauppaketjun toimitusjohtajaksi ja Mikko osti hänen osuutensa yrityksistä. Alajärven Info-Kirjakauppa fuusioitiin mukaan Etelä-Pohjanmaan Kirjakauppa Oy:n yritysnimen alle ja Markun poika Mikko tuli mukaan yritystoimintaan vuonna 2000.

Tällä hetkellä yritys muodostuu Kauhavan, Seinäjoen ja Alajärven Info-Kirjakaupoista. Alavuden liike on lopetettu ja Datainfo myytiin 2006. Mikko Harju toimii nykyisin yrityksen toimitusjohtajana ja Markulle on jäänyt hallituksen puheenjohtajan pesti. Edelleen hän puuhailee tehtäviään Alajärven liikkeessä, mutta aamuvarhaisesta saakka Markku ei enää työssä ole mukana.

Viime vuosikymmeninä kirjakauppa-ala on nähnyt monet muutokset ja 90 -luvun lama valuuttalainoineen oli kovaa aikaa myös Harjun yritykselle. Nyt haasteensa kivijalkamyymälöille asettaa nettikauppa.

Paljossa mukana

Alajärvellä Markku Harju tunnetaan miehenä, joka on väsymättä mukana yhteisissä ponnistuksissa. Pian 70 -vuotiaan miehen energian salaisuus löytynee terveistä elämäntavoista, säännöllisestä liikuntaharrastuksesta ja sosiaalisuudesta.

Kaiken tämän yli hän kuitenkin nostaa perheensä merkityksen. Ilman vaimoaan Maijaa mikään ei olisi toiminut. – Maija on pitänyt huolen perheestä ja aina kun olen mennyt kotiin, siellä on ollut lämmin ja asiat kunnossa. Kotiin on ollut mukava palata.

Maija on ollut apuna myös yrityksen pyörittämisessä ja toimi myymälänhoitajana Alajärvellä, kunnes 1991 maratonille treenatessaan jäi rattijuopon yliajamaksi. Siitä alkoi alamäki terveyden kanssa.

Maijan rooli elämäni kasassa pitämisessä on aina ollut merkittävä. Maija on hoitanut lapset ja kodin minä vähemmän tärkeät asiat, Markku tunnustaa.

Harjujen neljästä lapsenlapsesta tässä Markun syliin on päässyt Niilo.
Harjujen neljästä lapsenlapsesta tässä Markun syliin on päässyt Niilo.

Ja on Markku mennytkin. Yrittäjäjärjestössä hän on toiminut yhtäjaksoisesti yli 40 vuotta, Info-Kirjakauppojen hallinnossa 19 vuotta, Ankkureissa toimittiin 70- ja 80- luvuilla, Lions -toiminnassa vuodesta 1983 ja ollut mukana erilaisissa sosiaalisissa ryhmissä, joissa liikutaan. Alaseiska Oy ”leikkimielinen” sijoitusyhtiö on ollut tärkeä akkujen latausryhmä. Hirvimetsällä Markku on käynyt vuodesta 1973 alkaen ja edelleen syksyä odotetaan innokkaasti.

Hirvipeijaisissa on vuosien varrella myyty monet arvat.
Hirvipeijaisissa on vuosien varrella myyty monet arvat.

– Olen liikkunut ahkerasti läpi elämäni. Lentopallo on tärkeää, samoin uinti ja hiihto. Vuonna 1998 mukaan tuli golf kaverien innostamana, sitä pelasin viime kesänä 50 kierrosta. Ennen myös suunnistin, mikä oli mukava laji, mutta enää polvi ei kestä sitä, Markku sanoo ja kertoo pelanneensa myös pesäpalloa 45 -vuotiaaksi ikämiesten ja junioreiden yhteisessä joukkueessa alasarjoja kiertäen. Hauskaa oli!

Yksi Markun ensimmäisistä ravihevosista oli Lumike, tässä kuvattuna vuonna 1989.
Yksi Markun ensimmäisistä ravihevosista oli Lumike, tässä kuvattuna vuonna 1989.

70-80 luvuilta Markku muistetaan innokkaana kalamiehenä. Mutta sitten tyttärille ostettiin vanha ravuri ratsuhevoseksi ja aiheesta tuli uusi intohimo isälle, joka hurahti ravimaailmaan. Hevosten kanssa meni touhutessa 25 vuotta.

Kiinnostuksen kohteena ovat Markku Harjulla myös mobiiliautot.
Kiinnostuksen kohteena ovat Markku Harjulla myös mobiiliautot.

Alajärven ja Järviseudun etu sydäntä lähellä

Markku Harjulle kotiseutu on tärkeä asia ja sen vuoksi hän on ansiokkaasti ajanut myös Alajärven kauppakeskuksen asiaa. – Kauppapalvelut ovat Alajärven vetovoimatekijä ja tavaratalot tukevat erikoiskauppaa, mutta myös tavaratalot tarvitsevat erikoisliikkeitä. Se, miten asiakasvirrat saadaan myös ”vanhan” keskustan alueelle, on aihe, josta ollaan huolissaan niin meillä kuin muuallakin.

Markku toivoo, että Järviseudun alueella herättäisiin huomaamaan, miten tärkeitä Alajärven palvelut ovat. – Jos Alajärvi ei rakenna ja ylläpidä näitä palveluja, ei niitä ole Järviseudulla lainkaan. Vastuu on suuri. Tämä on oivallettu ympäristössä ja toivon, että alueen kunnatkin löytävät jälleen toisensa.

– Yhtenäinen Järviseutu on meille kaikille iso vahvuus. Vain yhtenäisenä voimme säilyttää ja rakentaa palveluita seutukunnalle. Elämme kriittisiä aikoja. Vain yhtenäisenä meillä on mahdollisuus tukea ja vahvistaa toistemme vahvuuksia. Yhtenäinen Järviseutu mahdollistaisi myös kaksi kansanedustajaa, Markku miettii.

Yhteisen edun ajamiseen liittyi myös aika, jolloin Markku Harjun rooli Torstai-lehden perustamisessa oli merkittävä. Tuolloin kauppiailla oli tilanne, että jos he halusivat tavoittaa lehtimainonnalla kaikki markkina-alueensa asiakkaat, olisi ilmoitus pitänyt laittaa yhdeksään eri lehteen!

Tämä oli taloudellisesti mahdoton tilanne ja Markku oli tiiviisti neuvottelemassa ideasta, että tuolloin kaksipäiväisenä ilmestyneen tilatun paikallislehden toinen numero olisi muutettu laajalevikkiseksi ilmaisjakeluksi.

Asiasta neuvoteltiin seitsemän kuukauden ajan, mutta neuvottelut eivät tuottaneet tulosta. Tästä sai alkunsa Torstai-lehti, jonka kauppiaat perustivat nopealla aikataululla ja ensimmäinen lehti julkaistiin 23.7.1998. Osakkaita yritykseen tuli 34 Alajärveltä ja Vimpelistä.

Torstai-lehden perustaminen osoittautui oikeaksi päätökseksi. Se on tarjonnut yrittäjille edullista mainostilaa, joka kattaa koko markkina-alueen.

Markku myöntää, että 17 vuotta sitten ei varmasti kukaan ajatellut, että lehti kasvaisi siihen mittaan missä se nyt on. – Meillä oli akuutti ongelma, ”tiedotusloukku”, johon etsimme ratkaisua. Lehti rakennettiin tarpeeseen ja sen avulla saatiin aikaan kilpailutilanne, joka takaa kauppiaille edullisemmat hinnat markkinointiinsa.

Juhlat perjantaina

Markku Harjun 70 -vuotispäivä on maanantaina 15.6., mutta päivää juhlistetaan jo perjantaina 12.6. kello 10-17 välisenä aikana kirjakaupalla.

Kahvipannu on kuumana koko päivän ja Markku toivoo näkevänsä kaupalla mahdollisimman paljon asiakkaita, ystäviä, pelikavereita ja yhteistyötahoja.

Juhlan sankarin toiveena on, että muistamisia ei tuotaisi, tärkeämpää on tulla paikalle itse. Jos kuitenkin muistaminen on välttämätöntä, niin Markku haluaisi, että muistamisiin varatut rahat osoitettaisiin tilille FI 72 5188 0720 0111 16. Kertyneet varat ohjataan järviseutulaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät