Lapuan likka Helena Heikkilä, 90, Finlandia -kylän perustajia

Raimo Salo ja Heikki Jokiaho tapasivat Kanadan matkallaan Sudburyssa 90 -vuotiaan Helena Heikkilän.

Vuonna 1925 syntynyt Helena muutti kymmenvuotiaana Lapualle ja siellä hän innostui lottatyöstä aikuisten esimerkistä.

MAINOS

Talvi- ja Jatkosodan aikana hän osallistui kaikenlaiseen lottatyöhön isompien lottien mukana leipomalla ja kutomalla varusteita. Aikuiseksi tultuaan Helena työskenteli lottana Lapuan patruunatehtaassa tekemässä käsiasepatruunoiden hylsyjä.

Sodan aikana hän avioitui Olavi Heikkilän kanssa, joka oli oman kylän poikia. Olavi joutui sotaan 18 -vuotiaana vapaaehtoisena, vaikka hänen ei olisi tarvinnut osallistua sotaan koska hän oli syntyjään USA;n kansalainen, mutta vanhemmat muuttivat ennen sotia takaisin Suomeen. Olavin sotareissu kesti 5,5 vuotta ja hän menetti Talvisodan pakkasissa toisen jalan varpaat.

Perhe kasvoi ja Helena lopetti tehdastyön. Sodan jälkeen nuori perhe muutti Kanadaan vuonna 1951 ja Olavi pääsi heti kaivokselle töihin poraajaksi.

Sudbury on merkittävä kaivoskaupunki jonka kaivokset tuottavat kultaa, kuparia ja nikkeliä. Helena hoiti kotia, viittä lasta, sekä työskenteli kokkina ja leipurina.

Tällä viikolla Helena ihastui, kun härmäläinen häijy ja sotilas tulivat häntä tapaamaan ja tenoriluutnantin pussihousut kuulemma toivat elävästi Helenan mieleen hänen Olavinsa.

Finlandia -kylän perinnehuoneesta löytyy Helena ja Olavi Heikkilän kuva nuorina ja vastarakastuneina.
Finlandia -kylän perinnehuoneesta löytyy Helena ja Olavi Heikkilän kuva nuorina ja vastarakastuneina.

Helena esitteli vierailleen Finlandia -kylän veteraanien perinnehuoneen, jonka vitriinistä löytyy nuoren rakastuneen parin kuva. Kun Finlandia -kylää alettiin
rakentamaan. niin Helena osallistui muiden mukana talkootyöhön auttamalla ruoanlaitossa työmiehille.

Helena Heikkilä lähettää parhaat terveiset kaikille lehden lukijoille!

MAINOS
Exit mobile version