Haastava koivu nurin Pyhälahden pihassa

Mainos[adrotate banner="3"]

Monihaarainen koivu toi haasteita Jaakko ja Elisa Pyhälahden pihassa Alajärven keskustassa. Koivu alkoi varjostamaan Pyhälahden taloa ja vieressä sijaitsevaa syntymätaloa. Pitkän harkinnan jälkeen puu päätettiin kaataa.

Komeasta pihakoivusta oli vuosien saatossa tullut turvallisuusuhka.
Komeasta pihakoivusta oli vuosien saatossa tullut turvallisuusuhka.

– Tämän puun kaataminen oli pitkälle tunneasia. Puun taimi on tuotu Pyhävuoren kupeesta ja istutettu Onni-isän kanssa muistaakseni vuonna 1958, joten koivu on lähes 60 vuoden ikäinen. Puu alkoi näyttämään osittain laholta, joten päätimme turvallisuussyistä kaataa se pois, kertoo Jaakko.

MAINOS

Pyhälahden puun kaatoon oli pyydetty kokenut nosturikuski Eeti Kantokoski ja pihapuiden kaatoon erikoistunut Taito Saarinen. Jamilta tilanhoitajan työstä eläkkeelle jäävä Saarinen kertoi, että Pyhälahden puunkaato tuli hyvää aikaan.

– Puu näyttää olevan joka suhteessa jo aikansa elänyt. Jos puu kaatuu itsestään, sen haarat vahingoittavat ainakin vanhaa taloa.

Saarinen ja Kantokoski kiinnittävät nosturin taljan oksaan kerrallaan ja Saarinen sahaa oksan poikki. Oksa toisensa jälkeen nousee korkeuksiin ja Kantokoski nostaa oksat talon yli pihamaalle pienittäväksi.

Koivu siirtyi nosturin nokassa.
Koivun oksat siirtyivät nosturin nokassa.

Rungon painoksi nosturi näyttää 2000 kiloa ja oksat yhteensä arvioidaan 1500 kilon painoisiksi. Oksien nostelemisen jälkeen Saarinen tekee runkoon useita kaatokoloja ja viimeinenkin työ on tässä pihassa hoidettu.

Taito Saarisella riitti puuhaa tämän puujätin pienimisessä.
Taito Saarisella riitti puuhaa tämän puujätin pienimisessä.

Aurinko paistaa nyt Pyhälahden pihaan ja muistot on taltioitu mieliin ja kameroihin. Koivu menee polttopuuksi Jaakon siskolle Nykälän mökille. Takkapuita siitä kyllä riittää pitkäksi aikaa.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliKyyjärviviikko: Peuralinnassa Vuokon ja Joukon puutarhassa avoimet ovet!
Seuraava artikkeliLappajärven markkinoilla myyjät vievät pääroolin