-1.5 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Tiekirkot kutsuvat kesän kulkijoita

Noin 260 Tiekirkkoa ympäri Suomen kutsuu leppoisalle tauolle avoimeen kirkkoon. Tiekirkot odottavat ovet avoimina ympäri kesäistä Suomea.

Tiekirkkotoiminta alkoi 1990-luvun alussa alunperin Pohjois-Suomesta edeten vähitellen koko Suomeen.

MAINOS

Lehtimäen kirkossa ovet ovat olleet avoinna kulkijoille jo vuosikausia, mutta suosio lisääntyi selvästi muutama vuosi sitten, kun tiekirkot opastettiin pääteiltä selkein, yhteneväisin opastein.

Lehtimäellä tiekirkkopäivystyksen hoitavat Lehtimäen Eläkeliiton yhdistyksen jäsenet niin, että paikalla on yleensä aina kaksi opasta ja kullekin vuoro tulee vain kerran tai kaksi kesässä. Mukana toiminnassa onkin lähes sata esittelijää!

Viime torstaina kirkon esittelyvuorossa olivat Laura Kurkikangas ja Kerttu Suokonautio. Laura ja Kerttu kertovat, että päivystysvuoro on mieluisa tehtävä, jonka alussa kerrataan omat tiedot kirkon historiasta. Päivän aikana paikalle poikkeaville kulkijoille on ilo esitellä omaa kaunista kotikirkkoa.

– Tänään täällä on käynyt ihmisiä muun muassa Kivijärveltä, Tampereelta, Oulusta, Kurikasta ja Kannonkoskelta. Kaikkia muita täällä käy, mutta ei lehtimäkeläisiä, kirkko lienee heille kaikille jo ennestään niin tuttu, naiset kertovat.

Kertun ja Lauran arvion mukaan useimmat ihmiset poikkeavat kirkkoon sen enempää käyntiä suunnittelematta, huomatessaan kyltin tien laidassa. – Kuitenkin tänäänkin täällä kävi yksi perhe, jonka isoisä on ollut aikoinaan Lehtimäen kirkossa pappina!

Kirkon esittelijät toivottavat jokaisen tulijan tervetulleeksi kirkkoon. Tämän jälkeen ihmiset yleensä tutustuvat kirkkoon omatoimisesti ja esittävät sen jälkeen kysymyksiä mm. siitä, paljonko väkeä kirkkoon mahtuu ja myös erikoinen alttaritaulu kiinnostaa. Lehtimäen kirkko kerää ihastuneita kommentteja, onhan se sopivan kokoinen – ei liian iso eikä liian pieni – ja hyvin kodikas.

Lehtimäen kaunis ristikirkko on viihtyisä ja valoisa.
Lehtimäen kaunis ristikirkko on viihtyisä ja valoisa.

– Kaikki vieraat ihastuvat sakastin seinästä löytyvään ”vieraskirjaan”. Vanhoissa hirsissä on kirkon työntekijöiden puumerkkejä kaukaa 1800 -luvulta tähän päivään saakka!

Vanhat puumerkit kertovat kirkon historiaa.
Vanhat puumerkit kertovat kirkon historiaa.

Lehtimäen kirkon keskimmäiset osat on rakennettu vuonna 1800, mutta muilta osin rakentaminen venyi pitkään. Jumalanpalveluksia pidettiin silti puolitekoisessa kirkossa.

Alttarirakennelma valmistui 1840. Kuvioista päätellen se on luultavasti Jaakko Kuorikosken suunnittelema ja Aabraham Hernesmaan rakentama. Ensimmäinen alttaritaulukin on luultavasti Hernesmaan tekemä.

Kirkon vihkiäisiä varten tehtiin anomus 1846. Lupaa ei saatu, koska kirkko oli ollut käytössä jo vuosikymmeniä. Korjauksen jälkeen kirkko vihittiinkin käyttöön vasta 19.12.1948. Seuraava kirkon vihkiäisjuhla oli niin ikään korjauksen jälkeen 1989.

Kirkon alttarilla on vuodesta 1946 ollut lehtimäkeläisen Kalle Isolehdon tekemä krusifiksi ja oikealla seinällä siihen liittyvä alttarikaapisto.

Lehtimäen kirkko kutsuu kulkijoita ylväänä korkean mäen päältä.
Lehtimäen kirkko kutsuu kulkijoita ylväänä korkean mäen päältä.

Tänä kesänä Lehtimäen kirkossa on vieraillut liki 250 kävijää, mikä on saman verran kuin viime kesänä samaan aikaan. Kaikkiaan viime kesänä oli kävijöitä 443. Tiekirkko on avoinna vielä 14.8. saakka maanantaista perjantaihin kello 11-16.

Alueemme muut tiekirkot ovat Alajärvellä Gabrielin kirkko 16.8. saakka sunnuntaista perjantaihin kello 11-18 ja lauantaisin kello 11-16, Perhon kirkko 31.7. saakka maanantaista perjantaihin kello 10-16 ja Vimpelin Pyöreä kirkko 20.8. saakka maanantaista perjantaihin kello 11-16.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät