-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Mansikkatilalla ei sadetta enää kaivattaisi

Siinä missä tavalliselle kesälomalaiselle jatkuvat vesisateet ovat pienen harmin aihe, on mansikka- ja marjatiloilla tilanne ihan toinen. Jatkuvat sateet uhkaavat sadon onnistumista ja esimerkiksi Alajärvellä Kaarlo Viljanmaan mansikkatilalla sateiden suotaisiin jo viimein loppuvan.

– Meille mansikasta ei tule hyvää satoa. Hyvänä vuotena mansikkaa tulee tilan pelloilta noin 60000 kiloa, nyt on hyvä jos saamme tuosta määrästä puolet, Kaarlo toteaa.

MAINOS

Monin paikoin mansikkasadon kiitetään olevan runsas, vaikka se poikkeuksellisen myöhässä onkin. Viljanmaan tilalla näin ei ole, koska maat ovat hyvin saviperäisiä ja vesi ei vain pääse läpi. – Siinä ei ole tänä kesänä auttanut tiuha salaojituskaan ja nähtäväksi jää, vaikuttaako tämä myös ensi kesän satoon.

Sato on tilalla kolmisen viikkoa myöhässä normaalista kylmän sään vuoksi ja vaikka määrä jää vähäiseksi, niin laatu vaikuttaisi hyvälle ainakin toistaiseksi. Jos sateet vain jatkuvat, on seuraavana uhkana home. Loppukesällä yöt alkavat joka tapauksessa olla kosteita, joten lisää vettä ei taivaalta enää tarvittaisi.

 Sadepisarat mansikanlehdillä ovat olleet tuttu näky tänä kesänä. Mansikkatilalla kaivataankin nyt poutaa, ettei home saavu vaivaamaan satoa.

Sadepisarat mansikanlehdillä ovat olleet tuttu näky tänä kesänä. Mansikkatilalla kaivataankin nyt poutaa, ettei home saavu vaivaamaan satoa.

Mansikoita poimii tilalla nyt 56 poimijaa, mikä on selvästi vähemmän kuin yleensä. Normaalikesänä poimijoita tarvitaan 70-80 henkilöä. Poimijat ovat jo noin kymmenen vuoden ajan tulleet pääasiassa Virosta, sitä ennen mm. Venäjältä. Suomalaisia poimijoita ei vuodesta 1991 toimineen mansikkatilan pelloilla nähdä, koska työ ei kiinnosta kotimaisia poimijoita.

– Työ on liian raskasta suomalaisille ja näyttää sille, että elintason noustua Virossa tilanne on pian sama myös siellä ja poimijat on haettava aina vain kauempaa.

Kerättyjen mansikoiden punnitseminen on tarkkaa puuhaa, sillä kerääjien palkka määräytyy tehdyn työn perusteella.
Kerättyjen mansikoiden punnitseminen on tarkkaa puuhaa, sillä kerääjien palkka määräytyy tehdyn työn perusteella.

Viljanmaat vuokraavat poimijoiden käyttöön asunnot Alajärven keskustasta. Osa poimijoista jatkaa tilalla vielä mansikanpoiminnan päätyttyä, jolloin vadelmat kypsyvät. Myös vadelma on tänä vuonna saman kolmisen viikkoa myöhässä ja sateet uhkaavat satoa aivan kuten mansikankin kohdalla. Vadelman satokausi alkanee tänä kesänä elokuun puolivälissä.

mansikkaa poimitaan Viljanmaan tilalta tänä kesänä noin kuuden hehtaarin alalta.
mansikkaa poimitaan Viljanmaan tilalta tänä kesänä noin kuuden hehtaarin alalta.

Mansikkaa tilalla viljellään noin seitsemän hehtaarin alalla kolmessa eri lohkossa, alasta kuusi hehtaaria tuottaa mansikkaa tänä kesänä. Vadelmaa viljellään noin 1,5 hehtaarin alalla.

Viljanmaan tilan sadosta, niin mansikasta kuin vadelmastakin, valtaosa menee Halpa-halli -ketjulle. Vain pieni osa myydään suoramyyntinä tilalta suoraan kuluttajille. Mansikoiden itsepoimintaa on luvassa vasta kauden loppupuolella.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät