Helppoa ja herkullista kesävieraille uuden sadon antimista

Mainos[adrotate banner="3"]

”Auto ajoi pihaan, tuli vieraita! – kuului huuto pihamaalta ja koko perhe hyökkäsi ulos. – Tervetuloa, ai miten hauskaa -. Ja hauskaahan varmaan sillä hetkellä kaikista olikin. Mutta myöhemmin alkoivat perheen emännän ajatukset lentää: mitä tarjoan vierailleni aterioiksi?” (Lotta Svärd -lehti 1939).

Kesäruoka on parhaimmillaan maukasta, yksinkertaista ja helposti valmistettavaa, jotta ruoanlaittajallekin jää aikaa seurustella vieraiden kanssa. Nyt kannattaa helpot kesäherkut valmistaa uuden sadon parhaista antimista.

MAINOS

Lottalehti neuvoi perheenemäntiä tarjoamaan vierailleen tuoreita vihanneksia, joista voi valmistaa monenlaisia helppotöisiä ruokalajeja, kuten herkullista ja täyttävää kinkku- ja kaalilaatikkoa.

Lottakanttiinin koekeittiössä suunnitellaan uutta lounaslistaa syksyksi ja samalla valmistui kinkku -ja kaalilaatikko 1939 vuoden reseptillä.
Lottakanttiinin koekeittiössä suunnitellaan uutta lounaslistaa syksyksi ja samalla valmistui kinkku -ja kaalilaatikko 1939 vuoden reseptillä.

Kinkku- ja kaalilaatikko

Kaali leikataan ohuiksi suikaleiksi ja ruskistetaan vähän voissa, maustetaan sokerilla ja suolalla ja pannaan tulen kestävään vuokaan. Päälle pannan kinkkusuikaleita, päällimmäiseksi ladotaan tuoreita omenaviipaleita, vähän sokeria ja voinokareita pinnalle. Valellaan lihaliemessä. Paistetaan uunissa, kunnes kaali on kypsä.

Suomen luonnossa kasvaa jopa 50 erilaista marjalajia. Joukossa ovat muiden muassa tutkitusti terveysvaikutteiset puolukat, mustikat, lakat, vadelmat, karpalot ja pihlajanmarjat. Metsissä kypsyy tänä vuonna ennätyssato esimerkiksi superruoaksikin kutsuttua mustikkaa. Aina mustikka ei kuitenkaan ole ollut yhtä arvostettu marja kuin nykyään.

Vuonna 1936 Kotiliedessä kehotettiin talven varalle säilömään pääasiassa viinimarjoja ja puolukoita, koska mustikoiden ”vitamiinikurssia” ei pidetty kovinkaan korkeana. Niinpä saatavilla olevat mustikat käytettiin monesti tuoreena.

Jälkiruokamunakas, jonka lisukkeeksi tuoreet mustikat sopivat erinomaisesti, maistuu varmasti tämän kesän vieraille yhtä hyvin kuin 1930-luvun kesävieraille.

Jälkiruokamunakas
5 munaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl perunajauhoja
½ l kermamaitoa
2-3 rkl hienoa sokeria
1 sitruuna
tuoreita mustikoita
Munat vatkataan ja kaikki ainekset sekoitetaan tavalliseen tapaan. Seos kaadetaan voideltuun astiaan ja paistetaan uunissa. Munakas kostutetaan sitruunan mehulla ja päälle sirotellaan sokeria. Munakas tarjoillaan kuumana tuoreiden mustikoiden kanssa.

Kerää metsän aarteet – marjat talteen

Lottamuseo ja Lottakanttiini haastavat nyt kaikki keräämään vähintään viisi kiloa näitä metsiemme terveystuotteita syksyn aikana. Julkaisemme syksyn aikana Lottamuseon Facebook-sivuilla lottien parhaat vinkit marjojen valmistamiseen ja säilömiseen.

Tartu haasteeseen ja seuraa marjasadonkorjuuta: www.facebook.com/lottamuseo
Marjoja on kautta aikojen käytetty runsaasti hyväksi suomalaisessa ruokataloudessa.

Erityisen suuren merkityksen marjavalmisteet saivat pula-ajalla, jolloin ne muodostivat merkittävän ravinnonlisän muuten niukkaan ruokavalioon. Pula-aikana marjoja poimittiin talkootyönä, ja tärkeään työhön osallistuivat lähes kaikki vauvasta vaariin.

Talkootyötä vauhditti usein paikkakuntien keskinäinen kilvoittelu. Talkoosuoritukset merkittiin erilliseen talkookirjaan. Kilpailu eri kuntien ja kylien välillä oli ankaraa, sillä palkintoja himoittiin suuresti.

Parhaiden kuntien edustajat saivat talkoovuoden päättyessä kunniapalkinnot itseltään presidentiltä Risto Rytiltä tai Suomen Marsalkka Mannerheimilta. Vuonna 1942 järjestettiin myös Suomen ja Ruotsin välillä marjanpoimintakilpailu.

Suomalaiset keräsivät yhteensä huimat 6841000 litraa marjoja ja voittivat kilpailun!

Lottamuseo

MAINOS
Edellinen artikkeliPaalijärven legendaarinen lava herää uuteen eloon!
Seuraava artikkeliKultakämmenessä vietettiin iloisia Mansikkakarnevaaleja!