Mönkijäkuljettaja tarvitsee tietoa ja taitoa

13
Mainos[adrotate banner="3"]

Mönkijää hankittaessa ja sillä ajamaan totuttelussa tulisi huomioida, että mönkijän ajo-ominaisuudet ovat erilaiset verrattuna moneen muuhun moottorikäyttöiseen ajoneuvoon. Liikenneturva muistuttaa, että tuleva mönkijän omistaja tutustuisi ensin mönkijää koskeviin sääntöihin ja malttaisi harjoitella ajoneuvon käsittelyä ja hallintaa.

Erityisesti kesäaikaan mönkijöiden ostopäätöksiä tehdään runsaasti. Markkinoilla on useita erilaisia mönkijöitä moneen eri tarkoitukseen. Lisäksi ajoneuvoa koskevat säännöt vaihtelevat. Ennen hankintaa tulisikin miettiä, mihin tarkoitukseen mönkijää ollaan ostamassa. Lisäksi on paikallaan selvittää, mitkä erityispiirteet ja säännöt liittyvät ostettavaan ajoneuvoon.

MAINOS

– Kyse on ihan perusasioista: kuka saa ajaa, missä saa ajaa ja tarvitaanko mönkijän ajamiseen ajokorttia. Keskeisimmät asiat on koottu Liikenneturvan mönkijäoppaaseen. Sääntöjen noudattaminen ja riittävä harjoittelu vähentäisi vakavia vammautumisia ja kuolemia, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska sanoo.

Tunne mönkijän erityispiirteet

Alun perin mönkijät on suunniteltu käytettäväksi pääasiassa maastossa. Mönkijäonnettomuudet tapahtuvat usein kuitenkin tiellä. Maastoon tarkoitetut ominaisuudet voivat yllättää tiellä esimerkiksi mutkissa. Tukevan tuntuinen mönkijä saattaa antaa tunteen, että ajaminen on helppoa.

– Mönkijän käsittely vaatii harjoittelua ja ajoneuvon erityispiirteiden tuntemusta. Vaaratilanteita tapahtuu usein mutkissa, joissa ajajalla on liian suuri tilannenopeus. Tyypillisimmillään mönkijä kaatuu tai sillä suistutaan tieltä ja kuljettaja jää ajoneuvonsa alle, Niska kertoo.

Vinkit turvalliseen ajoon

Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa. Käytä aina kypärää. Raittiina mönkijän sarviin. Huomioi muut liikkujat. Noudata maastoliikennelakia.
– Riittävän tiedon ja taidon avulla mönkijällä on mukavaa ja turvallista lähteä liikkeelle, Niska kannustaa.

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa