24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Highland Ranchilla pääsee tutustumaan hevosiin, joiden säkäkorkeus hipoo kahta metriä

Määrätietoinen Kirsi on uskaltanut tehdä unelmistaan totta ja pyörittää nyt Soinissa suurta Highland Ranchia.
Määrätietoinen Kirsi on uskaltanut tehdä unelmistaan totta ja pyörittää nyt Soinissa suurta Highland Ranchia.

Soinin keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kirsi Hautakankaan luoma upea, amerikkalaisia tyylivaikutteita saanut tila nimeltään Highland Ranch. Tilalla sijaitsi 12 vuotta sitten vain ränsistynyt rintamamiestalo ja vanha navettarakennus.

Hautakankaalla oli tilaa ostaessaan mielessään vahva visio siitä, millaisena hän haluaa tilan nähdä kymmenen vuoden päästä. Nyt vuonna 2015 voidaan sanoa, että kovan työn tulos nähdään heti kauniiseen pihapiiriin saavuttaessa.

MAINOS

kuva1

Kirsin isoisä, Eemeli Hautakangas, tunnettiin suurena hevosmiehenä, josta tytön rakkaus hevosiin on perujaan. Tilalle muuttaessaan Kirsi omisti ponin ja lämminverisen kilpahevosen. Näille täytyi tietysti rakentaa talli ja Kirsi rupesi miettimään, josko hankkisi enemmän hevosia – nyt kun kerran tilaa riittää.

-Eri rotuja punnitessani törmäsin Internetissä shirenhevosiin ja ihastuin niiden ulkonäköön. Löysin upean myytävänä olevan yksilön Etelä-Ruotsista, jonka päätin tänne tilalle hankkia.

-Ensimmäinen kosketukseni tähän rotuun oli, kun ”nettiostostani” lähdin sitten noutamaan. Nähtyäni Zara-nimisen hevosen valtavan koon konkreettisesti, en voinut olla ajattelematta, että mitä kauheaa olen mennyt tekemään, Hautakangas nauraa.

-Se on ollut kuitenkin yksi elämäni parhaimmista ostoksista. Zara on elämäni hevonen – sellainen, josta pikkutyttönä unelmoin. Sen luonteeseen tutustuttuani rakastuin rotuun täysin. Shirenhevonen on perusluonteeltaan äärettömän ystävällinen, eikä se halua kenellekään pahaa. Sillä on myös rajaton itseluottamus ja se kiintyy koiran tavoin yhteen ihmiseen, mikä tekee siitä erittäin uskollisen, Hautakangas kuvailee.

Ensimmäinen varsa Highland Ranchille syntyi vuonna 2006, josta rodun kasvatus sai alkunsa. Tällä hetkellä Kirsi tunnetaan yhtenä Suomen suurimpana shirenhevoskasvattajana. Ruotsista saapunut 5-vuotias Amanda-tamma on luultavasti Suomen suurin hevonen. Säkäkorkeutta sillä on miltei kaksi metriä!

 

Muutama kuukausi sitten Highland Ranchille saapui tilan ensimmäinen rotua edustava ori. Boxi-niminen jyhkeä nuorukainen on jo nyt ihastuttanut uuden omistajan olemuksellaan.

Tilalla kulkiessa näkee, että myös muut eläimet ovat lähellä Kirsin sydäntä. Kirsi kertoo nauraen, että lapsena hän on yrittänyt kasvattaa jopa kärpäsiä, mutta se ei tuottanut tulosta.

Brasiliasta Kirsi halusi tuoda mukanaan Suomeen harvinaisen brasilianterrieri-rodun. Brasilianterrieri on luonteeltaan energinen ja innokas, mutta vaatii jämäkän ohjaajan.
Brasiliasta Kirsi halusi tuoda mukanaan Suomeen harvinaisen brasilianterrieri-rodun. Brasilianterrieri on luonteeltaan energinen ja vaatii jämäkän ohjaajan.

Ulkomailla opiskellut ja asunut nuori nainen halusi tuoda palan Brasiliaa kotiinsa ja tilan ostettuaan hän päätyi kasvattamaan brasilianterrierejä, joita Suomessa on tällä hetkellä vain noin 1500.

Hevosten ja koirien kasvattamisen lisäksi Ranchilla tarjotaan ammattimaista hoitoa lemmikeille. Koirahoitola perustettiin suuren kysynnän takia vuonna 2009 ja se on saanut todella positiivisen vastaanoton. Nyt tilalla saattaa olla parhaimmillaan 15 heiluvaa häntää omien koiruuksien lisäksi.

-Vaikka eläinten kanssa touhutessa meneekin lähes kaikki vapaa-aika, en sitä silti työksi voi kutsua. Highland Ranchin toiminta on minulle rakas harrastus, Hautakangas täsmentää.

Kesätyössään Highland Ranchilla Alene on oppinut työskentelemään kaikenkokoisten ja -näköisten koirien kanssa. Tällä hetkellä lenkiltä on tulossa hoitolan kaksi landseeria.
Kesätyössään Highland Ranchilla Alene on oppinut työskentelemään kaikenkokoisten ja -näköisten koirien kanssa. Kuvassa lenkiltä on tulossa kaksi hoidossa olevaa landseeria.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät