-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Turvetavoitteesta saavutettu vasta kolmannes, varastot turvaavat polttoainetoimitukset

Kylmä ja sateinen sää jatkui heinäkuussa, eikä antanut mahdollisuuksia turvetuotantoon. Kesästä on tulossa historian huonoimpia, ellei huonoin turvetuotannon kannalta.

Vapon tuotantotavoitteesta on tähän mennessä tuotettu vain noin kolmannes, kun normaalisti heinäkuussa on saavutettu 70-80 prosenttia tavoitteesta.

MAINOS

Tuotantotavoitteesta tullaan todennäköisesti saavuttamaan alle puolet. Tästä huolimatta tulevan talven energiatoimitukset Vapon sopimusasiakkaille on turvattu.
Vapon tavoitteena oli nostaa tänä kesänä vajaa 13 miljoonaa kuutiometriä turvetta.

Sääennusteet elokuulle eivät lupaa pitkää poutaa, joten tuotantotavoitteesta tullaan tuskin saavuttamaan edes puolta.

Turvetta on kuitenkin varastossa kahdelta edelliseltä kaudelta. Vaikka kesän turvetuotanto jää pieneksi, tulevan talven energiatoimitukset Vapon sopimusasiakkaille on turvattu.

Edellinen huono tuotantokesä koettiin vuonna 2012, jolloin tavoitteesta saavutettiin vain hieman reilu puolet. Tilastollisesti vuonna 1998 oli lähes yhtä huono kesä, mutta tämä kesä näyttää jäävän vielä huonommaksi. Vain poikkeuksellisen pitkä pouta elokuussa voisi pelastaa tämän tuotantokauden kohtuulliseksi, mutta ainakaan vielä sääennusteet eivät hyvää lupaa.

– Turvetuotantoon kuuluu hyvät ja huonot kesät. Huonoina vuosina asiakastoimitukset turvataan ylivuotisilla varastoilla. Energiaturvetta riittää Vapon asiakkaille koko maassa, mutta joillakin alueilla toimitusmatkat tulevat kasvamaan, kertoo Vapo Oy:n tilaus- ja toimitusketjun johtaja Juha Koskiniemi.

Ympäristöturpeen tuotanto on sujunut yhtä heikosti kuin energiaturpeen. Myös ympäristöturpeen toimituksia turvataan vanhoilla varastoilla, mutta saatavuuden kannalta on suuria maantieteellisiä eroja. Toimitusmatkat tulevatkin kasvamaan jonkin verran.

Huono tuotantokesä on vaikeinta koneyrittäjien kannalta. Tulot perustuvat pääosin tuotantoon, ja jos poutaa ei ole, ei tule tuotantoa eikä tuloja. Huonoista kesistä selvitään hyvinä kesinä syntyvillä tulopuskureilla. Lisäksi monella yrityksellä on toimintaa useammalla toimialalla, jolloin tuloja saadaan muualtakin.

– Tällaisina kesinä voidaan tarjota yrittäjille jonkin verran esimerkiksi kenttien kunnostustöitä, mutta ne korvaavat menetettyä tuotantoa vain murto-osan, toteaa Koskiniemi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät