0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Kuumaa terästä Rannankylältä jo 30 vuoden ajan

Elettiin vuotta 1985 kun Heikki Ojala alkoi haaveilla omasta yrityksestä. Tuota ennen hän oli ollut mukana isänsä firmassa Saku-metallissa vuodesta -77 lähtien. Saku-metallissa tehtiin mm. lämmityskattiloita ja muita omia tuotteita ja siinä rinnalla maatalouskonekorjausta.

– Olin jo pidempään itse keskittynyt työssäni korjauspuolelle ja siksi halusin perustaa oman yrityksen, joka keskittyisi juuri tähän sektoriin sekä muihin metallitöihin, Heikki muistelee.

MAINOS

Ojala osti isältään toimitilat Rannankylältä ja perusti toiminimen, jonka myötä hän alkoi toteuttaa omaa yritystoimintaansa.

Nyt 30 vuotta myöhemmin maatalouskonekorjaus on enää muisto vain. Vuonna 2007 toiminimi vaihtui osakeyhtiö Hot-Steeliksi ja rinnalle työhön ja tasaveroiseksi yrittäjäksi nousi Heikin poika Henri. Henri oli vasta parikymppinen, juuri armeijasta päässyt, kun hän alkoi yrittäjäksi.

– Minulle oli aina ihan selvää että haluaisin tulla yritykseen mukaan. Toki mietin vaihtoehtojakin, mutta jo ammattikouluaikana asia oli selvillä, Henri kertoo. – Yrittäjäksi tähän oli helppo lähteä, koska sain tulla mukaan valmiiseen yritykseen ja pikkuhiljaa vastuu on kasvanut.

Tänä päivänä Hot-Steel tekee pääasiassa koneistusta sekä hitsausta, suunnittelua ja tuotekehittelyä. Yrityksen asiakkaita ovat lähiseutujen muut yritykset, joiden kautta tuotteet päätyvät eri puolille maailmaa. Vakituiset asiakkaat löytyvät pääasiassa sadan kilometrin säteeltä.

Koneistusta tehdään joko asiakkaan omista kuvista tai omana suunnitteluna. Suunnittelu on Heikin työsarkaa siinä, missä Henri kantaa vastuun tuotannosta. Suunnittelussa apuna on käytetty jo muutaman vuoden ajan 3D -mallinnusta.

Tuotteita tehdään piensarjoina yhdestä kappaleesta ylöspäin, mutta mitään osia ei tehdä tuhansia kappaleita samanlaista. Tuotteet päätyvät erilaisiin käyttötarkoituksiin teollisuuden koneisiin ja laitteisiin.

Vaikka taloudelliset ajat eivät Suomessa ole kehuttavat, ei tilanne ole näkynyt Hot-Steelin tilauskannassa. Yritys on vakiinnuttanut asemansa ja laadukkaat tuotteet takaavat yhteistyön jatkumisen asiakkaiden kanssa. Oma merkityksensä on myös sillä, että pitkään alalla toimineen yrityksen yrittäjät ovat ehtineet luoda suhteita alan toimijoihin.

Yhteistyö alalla toimii hyvin ja tilausten kanssa tehdään usein yhteistyötä kilpailijoiden kesken auttaen puolin ja toisin. Hot-Steelillä työssä on mukana yrittäjien lisäksi kolme vakituista työntekijää ja kaksi kausityöntekijää. Harjoittelijoita on pyritty ottamaan työssäoppimiseen aina kun mahdollista.

Hot-Steelillä työporukka on nuorta ja innostunutta, sillä vain Heikillä on ikää mittarissa jo ”pikkuisen” yli 30 vuotta, muun porukan keski-ikä jää reilusti sen alle.

 Hot-Steelin nykyinen tuotantorakennus on käynyt auttamatta aivan liian ahtaaksi. Siksi toisen hallin rakentamista kaavaillaan ensi kesälle.

Hot-Steelin nykyinen tuotantorakennus on käynyt auttamatta aivan liian ahtaaksi. Siksi toisen hallin rakentamista kaavaillaan ensi kesälle.

Rakentamaan ensi kesänä?

Hot-Steelillä tulevaisuuteen katsotaan valoisasti ja tästä kertoo myös se, että vaikka Heikki jo vähän haaveilee oloneuvoksen virasta, niin firmassa suunnitellaan täyttä häkää uuden hallin rakentamista.

Tarkoitusta varten on hankittu kaupungilta tontti ja näillä näkymin rakentamaan päästään ensi kesänä. Parhaillaan on käynnissä suunnittelu.

Uusi halli tarvitaan, koska nykyinen vanha tuotantotila on aivan liian ahdas. Yrityksen toimitiloja on laajennettu sitten perustamisen vain yhden kerran, vuonna 2007, kun yritys muuttui osakeyhtiöksi.

Ahtaus aiheuttaa hidastuksia tuotannossa ja uuden hallin käyttöönoton myötä toiminnot saataisiin jaettua järkevästi ja tuotantoa voitaisiin lisätä.

Syntymäpäiväjuhlaa lauantaina

Hot-Steelillä ei enää nykyisin kyläläiset poikkea asioillaan, koska asiakaskunta on muualla eikä firmasta enää myydä rautaakaan, kuten vielä Heikin toiminimi -aikoina.

Tästä syystä yrityksen 30 -vuotisjuhlaa on päätetty juhlistaa tulevana lauantaina 22.8. kello 10-17 välisenä aikana täytekakkukahvituksella. Silloin jokaisella on mahdollisuus tulla katsomaan, mitä Hot-Steelillä tehdään ja mitä yritykselle tänään kuuluu!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät