-2 C
Alajärvi
torstai 22.2.2024
MAINOS

Kesäloma Alajärvellä on Hammin perheen vuoden kohokohta

Horst ja Kirsti Hamm rantasaunansa edustalla Alajärvellä.
Horst ja Kirsti Hamm rantasaunansa edustalla Alajärvellä.

Pynttärissä Alajärven rannalla aivan Alvar Aallon kesämökin vieressä sijaitsee Villa Hamm, jonne kokoonnutaan suuren perheen kesken kesänviettoon joka vuosi. Huvilalla voi kuulla puhuttavan niin englannin, saksan, suomen, ranskan kuin kreikankin kieltä.

Kirsti Hamm, omaa sukuaan Kotkaniemi, on syntynyt Alajärvellä vuonna 1947. Hän tapasi puolisonsa Horstin kun tämä saapui kotimaastaan Saksasta Suomeen vaihto-oppilaaksi vuonna 1963. Elämänsä rakkauden löydettyään Horstille oli itsestään selvää, että hän muuttaa Suomeen ja opettelee kielen. Hän kertoo, että kieli hioutui sujuvaksi hänen ollessaan töissä Hoiskon sahalla.

MAINOS

Viiden vuoden kuluttua pariskunta päätti muuttaa Bremeniin, jossa he tälläkin hetkellä asuvat. Pariskunnalle on siunaantunut neljä lasta ja kymmenen lastenlasta. Ihanteellisina vuosina koko porukka saapuu Alajärvelle useiksi viikoiksi. Tänä vuonna paikalle pääsivät Kirstin ja Horstin lapsista Mirjam ja Wolf perheineen. Mirjamilla on kreikkalainen mies ja Wolfin vaimo on Saksasta.

-On hyvin harvinaista että lapset lähtevät enää vanhempiensa kanssa lomalle, Horst sanoo ja on kiitollinen siitä, että jokaiselle lapselle kesäloma Suomessa on kesän kohokohta.

hamm1

-Asumme kaikki hajanaisesti ympäri Saksaa ja osa muualla päin maailmaa, joten arkena emme näe paljoa toisiamme. Täällä saamme viettää laatuaikaa yhdessä, hän jatkaa.

Mirjam yhdessä poikansa kanssa.
Mirjam yhdessä poikansa kanssa.

Tänä vuonna juhlitaan Hammin Huvilan 40-vuotissyntymäpäivää. Itse huvila on jo yli sata vuotta vanha ja pihasaunaksi muunnettu vanha aittarakennus on varmasti saman ikäinen.

Sellainen, joka ei näe Suomen kauneutta päivittäin, osaa arvostaa sitä erilailla ja ottaa siitä kaiken mahdollisen irti. Kirstin mielessä parasta paikassa on järvimaisema ja sauna. Muita asioita, joita Suomesta eniten on ikävä, ovat ainakin ruisleipä ja karjalanpiirakka. Salmiakkia ja sinappia tulee vietyä Saksaan joka kerta.

-Täällä tulee kalastettua ja liikuttua luonnossa paljon. Meillä on oma purjevene, jolla lähdetään järvelle aina kun sää sallii. Lapsillakaan ei käy aika pitkäksi, kertoo Wolf.

Horst kertoo, että saunomisen makuun päästyään hän ei ole voinut elää ilman saunaa. Voidaan siis hyvin kuvitella, että pihasauna lämpiää useampana iltana viikossa. Horst on itse rakentanut saunan heidän asuntoihinsa ulkomailla ja onpa hän matkustanut Kreikkaankin lapsiaan tapaamaan ja tehnyt samalla reissulla heille saunan.

Hammin tuvassa on huone täynnä muistoja Kirstin nuoruuden ajoilta.
Hammin tuvassa on huone täynnä muistoja Kirstin nuoruuden ajoilta.

Koko perhe kävi tämän vuoden lomallaan katsomassa Ankkureiden peliä Kitron Stadionilla ja Miriam sanoo pelin olleen yksi koko loman kohokohdista. Ankkurien fanitus näkyykin kun tuvassa tutkailee esineitä, nimittäin esillä on jos jonkinmoista pelaajien nimikirjaimilla varustettua huivia tai lippalakkia.

Tuvasta löytyy Kirstin 14-vuotiaana maalaama taulu ja Horstin isän maalaama kuva. Taiteellisuus kulkee veressä, sillä Mirjam opettaa työkseen taidetta ja äidinkieltä. Wolf taas maalaa ammatikseen ja onkin viettänyt muutama vuosi sitten jakson Nelimarkka-museon residenssissä. Bilbaossa asuessaan Wolfia muistettiin taidestipendillä.

Hammin perhe on jo palannut Saksaan perheineen ja palaa Suomeen jälleen ensikesänä loman viettoon.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät