Chilikaali toimii aterialla mainiona lisäkkeenä.

Kaali kruunaa syysruuan

Kaalit ovat parhaimmillaan alkusyksystä. Monen kokoiset, muotoiset ja väriset kaalikasvit tuovat makua ja iloa lautaselle.

Kaaleja voidaan käyttää tuoreena, kypsennettynä sekä säilöttynä talven varalle.

– Monikäyttöiset kaalit taipuvat salaatteihin, raasteisiin ja lämpimiin ruokiin, lisäkkeiksi muille ruuille sekä leivontaan, listaa Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa, joka tunnustaa olevansa oikea kaalien ystävä.

Monipuolinen lähikasvis

Valkokaalista saa kipakan seuralaisen vaikkapa syksyn liharuuille, kun pyöräyttää sen chilikaaliksi Astan tapaan. Voimakkaan vihreä lehtikaali maistuu muhennoksessa meheväksi kypsennettynä.

Trendikäs kukkakaali puolestaan yllättää ihanasti soseessa. ­Kukkakaalisosetta voi tarjota perunasoseen sijaan, Asta vihjaa.

– Kokeile myös raikasta kyssäkaalia. Kuoriminen on vaivan arvoista: kyssäkaali ilahduttaa niin napostelupaloina, raasteena kuin nopeasti nyytissä kypsennettynä lisäkkeenä, Asta neuvoo.

Erilaiset kaaliruoat ovat lähi- ja perinneruokaa parhaimmillaan. Monesti ne ovat suuritöisiä, mutta sitäkin ihanampia.

– Esimerkiksi kaalikääryleitä varten kannattaa kerätä porukka yhteen keittiöön ja valmistaa isompi määrä kerralla. Osa herkuista voidaan syödä saman tien, osa voidaan pakastaa hyisen talven varalle. Taidot ja reseptit siirtyvät samalla myös tulevaisuuteen maukkaassa muodossa, Asta kertoo.

Ruokaohjeet

Chilikaali
4 annosta lisäkkeeksi

n. kolmasosa kerää kaalia suikaleina
3 kynttä valkosipulia
4–5 palaa aurinkokuivattua tomaattia
noin 1 tl Sambal oelek -chilitahnaa
ripaus suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
1.Sulata nokare voita matalassa paistikasarissa, pehmennä siinä hienonnetut valkosipulit. Lisää kaali suikaloituna, anna hautua hetki. Voit käyttää paistamiseen myös ruokaöljyä.

2.Viipaloi aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne kaalin joukkoon. Mausta sambal oelekilla.
3.Anna hautua n. 5–10 min. Maista ja lisää chilitahnaa tarvittaessa.

Kukkakaalisose
4 annosta lisäkkeeksi

400 g kukkakaalia (puhdistettuna)
50 g voita
ripaus yrttisuolaa
1.Puhdista kukkalista ylimääräiset lehdet ja mahdolliset tummentumat.
2.Lohko kukkakaali ja keitä lohkot miedossa suolavedessä kypsäksi.
3.Kaada keitinvesi pois (ota talteen mikäli muuta käyttöä on) ja soseuta kukkakaali survomalla tai kauhalla hieromalla.
4.Lisää voi ja yrttisuola, maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa heti.

Lehtikaalimuhennos
2–3 annosta lisäkkeeksi

3 isoa tai 6 pientä lehtikaalin oksaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 tl rypsiöljyä tai pieni nokare voita
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
(pippuria)
1.Huuhtele lehtikaalin lehdet, irrota veitsenkärjellä lehtiosa lehtiruodista. Pilko lehtiruodit silpuksi. Suikaloi lehdet.
2.Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
3.Kuullota sipuli, valkosipuli ja lehtiruoti rypsiöljyssä. Ripottele sekaan vehnäjauhot. Kaada ruokakerma joukkoon koko ajan sekoittaen.
4.Lisää lehtikaalin lehdet ja anna hautua noin viisitoista minuuttia kannella peitettynä. Mausta.

Höyrytetty kyssäkaali nyytissä

kyssäkaali
2 annosta tai 4 annosta lisäkkeeksi

2–3 pientä tai 1 iso kyssäkaalia
tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esim. persiljaa)
suolaa
puolikas sitruuna
ruokaöljyä
ruuanvalmistuspaperia
puuvillalankaa
1.Kuori ja raasta kyssäkaali karkeaksi raasteeksi.
2.Levitä ruuanvalmistuspaperi ja annostele raaste paperin keskelle.Mausta yrteillä ja suolalla.
3.Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori ja purista mehu. Lisää mehu ja kuoriraaste nyyttiin, sekoita.
4.Nosta paperin kulmat ylös ja sulje nyytti puuvillalangalla tms.
5.Asettele nyytti (tai oma pienempi nyytti joka ruokailijalle) höyrykattilan höyrytysosaan ja anna kiehua kattilassa kannen alla n. 10 minuuttia.
6.Nosta nyytti kattilasta esim. leikkuulaudalle, anna lämmön pari minuuttia tasaantua ennen kuin avaat sen tarjolle. Sopii nautittavaksi sellaisenaan tai esimerkiksi kalan lisäkkeenä.