2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Punainen Risti vetoaa lahjoittamaan Nälkäpäivä-keräykseen pakolaisten auttamiseksi

Nälkäpäivänä 17.–19.9. kerätään varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varat käytetään muun muassa pakolaisten auttamiseksi maailmalla ja Suomessa.

Suomen Punainen Risti on käynnistänyt mittavan avustusoperaation Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Punaisella Ristillä on tällä hetkellä 24 vastaanottoyksikköä ja neuvottelut on käynnissä kymmenien yksiköiden avaamisesta. Vielä keväällä Punaisella Ristillä oli viisi vastaanottoyksikköä.

MAINOS

Punainen Risti vetoaa lahjoittajiin toiminnan tukemiseksi ja pakolaisten auttamiseksi. Punainen Risti tukee turvapaikanhakijoiden ja turvapaikan saaneiden kotoutumista katastrofirahaston varoilla. Vastaanottokeskusten rahoituksesta vastaa sisäministeriö.

– Turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen tänä vuonna ennätysmäärä, ja he tarvitsevat apua vielä useita kuukausia, jopa vuosia. Rahaa tarvitaan esimerkiksi uusien vapaaehtoisten kouluttamiseen ja vapaaehtoistoiminnan aloittamiseen, sanoo Suomen Punaisen Ristin järjestöjohtaja Marita Salo.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat turvapaikanhakijoita kotiutumaan vastaanottokeskuspaikkakunnille.

– Vapaaehtoiset ovat osallistuneet talkoovoimin vastaanottokeskusten avaamiseen. He auttavat turvapaikanhakijoita arjen kysymyksissä sekä järjestävät heille erilaista vapaa-ajan toimintaa. Punaisen Ristin toimintaan on ilmoittautunut lyhyessä ajassa tuhansia uusia vapaaehtoisia, Salo kertoo.

Punaisen Ristin Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään tällä viikolla torstaista lauantaihin. Nälkäpäivään lahjoitettuja varoja tullaan käyttämään turvapaikanhakijoiden parissa tehtävän vapaaehtoistoiminnan ylläpitämiseen. Katastrofirahaston varoja käytetään luonnonkatastrofien ja konfliktien uhrien auttamiseksi eri puolilla maailmaa.

Apua paikan päällä

Maailman pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Konfliktien ja luonnonkatastrofien lisäksi ihmisiä uhkaavat hiljaisemmat tappajat. Esimerkiksi Sahelin alueella Afrikassa epäsäännölliset sateet, heikot sadot ja ruoan hinnan heittely uhkaavat ajaa miljoonia perheitä nälänhätään ja aliravitsemukseen.

Valtaosa apua tarvitsevista pysyy kotimaassaan tai suuntaa korkeintaan yhden kansainvälisen rajan yli naapurimaihin. Vain murto-osa suuntaa Eurooppaan. Siksi apua tarvitaan etenkin niillä alueilla, joilta ihmiset pakenevat. Suomen Punainen Risti auttaa muun muassa Etelä-Sudanissa, Jordaniassa, Somaliassa ja Irakissa.

– Ihmiset eivät halua jättää kotiaan kuin äärimmäisen pakon edessä. Esimerkiksi Syyriassa lähes 8 miljoonaa ihmistä on paossa maan sisällä ja 4 miljoonaa on paossa lähinnä pakolaisleireillä naapurimassa, sanoo Punaisen Ristin katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

Hätäavun tarve Kreikassa on valtava

Ääriään myöten täydet pakolaisleirit ja konfliktien paheneminen ajavat kuitenkin yhä useammat liikkeelle, myös ulkomaille. Eurooppaan on tänä vuonna tullut yli 430 000 pakolaista.

Pakolaisten matka on vaarallinen, ja Eurooppaan saapuvien ihmisten vointi on yhä heikompi.

– Tulijat ovat väsyneitä, nälkiintyneitä ja yhä useammin myös sairaita. Sateet ja myrskyt ovat alkaneet, joten märissä vaatteissa saapuvat ihmiset sairastuvat helposti hengitysteiden tulehduksiin, kertoo avustustyöntekijä Leena Kämäräinen, joka johtaa Punaisen Ristin kansainvälistä humanitaarisen avun arviointiryhmää Kreikassa.

– Ihmiset tarvitsevat ensiapua ja terveydenhoitoa. Tarvetta on myös vessoille ja vesipisteille. Humanitaarisen avun tarve on valtava, Kämäräinen sanoo.

Lähikuukausina tilanne ei helpota. Kämäräisen mukaan tulijoita odotetaan saapuvan yhä enemmän syys-lokakuussa. Apua tarvitaan vielä pitkään, sillä konflikteihin ei näytä tulevan ratkaisua pian.

Suomen Punainen Risti on tukenut katastrofirahaston varoilla Punaisen Ristin työtä pakolaisten auttamiseksi paikan päällä lähtömaissa, mutta myös matkan varrella Kreikassa ja Italiassa. Varoilla on hankittu avustustarvikkeita, annettu henkistä apua ja tuettu perheenyhdistämistä.

Tule lipaskerääjäksi!

Lipaskerääminen on konkreettinen tapa auttaa ja kannanotto inhimillisemmän maailman puolesta. Lipaskerääjiksi ovat tervetulleita kaikki, aiempaa kokemusta ei tarvita. Kerätä voi oman aikataulun mukaan.

– Viime viikkoina suomalaiset ovat osoittaneet ennennäkemätöntä auttamisenhalua. Nälkäpäivänä auttaminen on vieläkin helpompaa, puolikin tuntia lipaskerääjänä on iso apu, muistuttaa Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi.

Katso lähin keräyspiste: www.nälkäpäivä.fi

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät