Mari Hallapuro Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2015 -kisan finaalissa

Mainos[adrotate banner="3"]

Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto on suunnitellut yhteistyössä toteutettavan kilpailun Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija.

Kilpailun avulla pyritään nostamaan kuvataiteen profiilia ja asemaa maakunnassa, antamaan nostetta ja julkisuutta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita.

MAINOS

Kehittämissuunnittelija Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta kertoo, että maakunta on tunnettu musiikintekijöistään, siksi kaivattiin keinoa saada esille myös kuvataidetta. Kilpailu osottautui hyväksi ajatukseksi tämän toteuttamiseen.

Kilpailuun osallistujia oli yhteensä 28. Näistä tuomaristo valitsi kuusi finalistia, jotka ovat Mari Hallapuro, Heikki Hautala, Katri Yli-Erkkilä, Hanne Kontiola, J-P Köykkä ja Ville Vuorenmaa.

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun tuomaristoon ovat kuuluneet vs. museotoimenjohtaja Soile Haapala, museolehtori Elina Alkio, museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto, näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen ja Pohjalaisen taiteilijaliiton puheenjohtaja Minna Tuohisto-Kokko.

Tuomaristo oli erittäin tyytyväinen osallistujien määrään ja kilpailutöiden tasoon. Kilpailu on tavoittanut nuoria Etelä-Pohjanmaalla asuvia ja täältä lähtöisin olevia, muualla asuvia kuvataiteilijoita hyvin, vaikka kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa ja kilpailuaika oli kesällä lomakuukausien aikana.

Osallistujia oli maakunnasta, eri puolilta Suomea ja muutama myös ulkomailta. Taitamattomia tekijöitä ei kilpailussa ollut yhtään. Taso oli hyvä, vaikka tekijöillä oli hyvin erilaiset lähtökohdat ja ikäjakauma oli vuosien 18–35 välillä.

Kilpailuun oli osallistuttu hyvin perinteisillä tekniikoilla toteutetuilla töillä. Työt olivat maalauksia, grafiikkaa, vesiväritöitä, valokuvia, piirustuksia ja 3-ulotteisia töitä paperista. Kilpailutöinä ei ollut lainkaan esim. veistoksia, videoteoksia, nettitaidetta, performansseja, installaatioita. Kokeileva taide puuttui.

Grafiikka yllätti pienuudellaan ja mustavalkoisuudellaan. Yllättävän paljon töissä oli kuvattuna fantasia- ja satumaailmoja. Osallistujissa oli paljon klassisen tyylin omaavia tekijöitä, joilla tekniikka oli loistavaa, mutta oma ilmaisu ja sisältö vielä puuttuivat.

Monesta osallistujasta tullaan tuomariston mielestä kuulemaan tulevaisuudessa. Usealla osallistujalla oli koulumaisia teoksia. Jatkossa osallistujien kannattaa kiinnittää tähän huomiota, sillä kilpailu on esilletulo taiteilijana, ei kouluun pyrkimistä.

Hienoa oli, että suurimmalla osalla oli takanaan pitkä taiteen tekemisen taival ja taiteenalan koulutustausta. Vain muutama osallistuja oli pelkällä harrastuspohjalla.

Finaaliin valittiin säännöissä mainitun viiden finalistin sijaan kuusi. Näin haluttiin tuoda esille erilaisia tekniikoita ja aiheita. Finalistit osallistuivat hyvin erilaisilla tekniikoilla kilpailuun ja jokaisella erottui selkeästi oma tyyli ja ilmaisu, mutta ei kuitenkaan maneereja.

Alajärveläissyntyinen Hallapuro tekee grafiikkaa

Finalisteista Mari Hallapuro on syntynyt Alajärvellä ja asuu ja työskentelee Keravalla. Hallapuron työt on toteutettu kuivaneulatekniikalla. Mari Hallapuro on varmaotteinen graafikko.

Tuomariston mielestä on hienoa, että hän käyttää ja tuo esille vanhaa menetelmää, kuivaneulaa. Hallapuro taitaa kuivaneulatekniikan hyvin. Mielenkiinnon töissä synnyttävät sarjallisuus, töiden erikoinen, jopa postimerkkimäisen pieni koko ja mustavalkoisuus. Näin vanha tekniikka on tuotu hyvin nykypäivään ja töissä on moderni ote.

Heikki Hautala on syntynyt Ylistarossa, asuu ja työskentelee Porissa. Hautalan työt ovat osin sekatekniikalla toteutettuja ja osin akryylimaalauksia. Erityisesti tuomaristo kiinnitti huomiota sekatekniikalla toteutettuihin töihin, ne koettiin varmaotteisiksi ja niissä sisältö kohtasi tekemisen. Töistä näkyy, että tekijällä on voimakas halu ja tarve sanoa jotain. Töistä huokuu nuoruuden vimmaa; ne ovat räiskyviä, mutta silti hallittuja.

Katri Yli-Erkkilä on syntynyt Oravaisissa, asuu ja työskentelee Seinäjoella. Yli-Erkkilän teokset ovat valokuvia, varmaotteisia ja taitavasti toteutettuja. Kaikki kilpailutyöt ovat hyvälaatuisia ja ne toimivat sarjana erinomaisesi. Sommittelu teoksissa oli hyvä. Teokset ovat taitavasti pelkistettyjä ja harkittuja, tasaisen varmoja.

Hanne Kontiola on syntynyt Seinäjoella, jossa asuu ja työskentelee edelleen. Kontiolan teokset ovat öljyvärimaalauksia. Kontiola on taitava maalari. Hänellä on teoksissa selkeä oma linja ja kuvissa sisältöä. Kaikki kilpailuun lähetetyt työt ovat varmaotteisia ja vahvoja. Teosten sarja on hyvin tasainen.

J-P Köykkä on syntynyt Seinäjoella, asuu ja työskentelee Tampereella. Köykkä on juuri valmistunut ja teokset tuovat esille tekijänsä lahjakkuuden. Seinämaalaus oli erityisen mielenkiintoinen ja virkistävän erilainen toteutukseltaan. Köykkä koettiin raikkaana poikkeuksena kilpailijoiden joukossa.

Ville Vuorenmaa on syntynyt Lapualla, asuu ja työskentelee Turussa. Vuorenmaan teokset ovat paperille tehtyjä vesiväritöitä. Teokset ovat kuin isokokoista sarjakuvaa. Kuviin on liitetty mielenkiintoisesti tekstejä. Vuorenmaa toimii myös muusikkona. Musiikki näkyy töissä aiheina ja rytminä.

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää kilpailijoista oma suosikkinsa netissä Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolla. Voittaja sekä yleisön suosikki julkistetaan maakuntajuhlassa 29.10. Jalasjärvellä. Kisan voittajalle tulee oma näyttely Nelimarkka-museolle Alajärvelle.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliErityinen kuntajakoselvitys toimitetaan Alajärven, Vimpelin, Lappajärven ja Evijärven kesken
Seuraava artikkeliPunainen Risti vetoaa lahjoittamaan Nälkäpäivä-keräykseen pakolaisten auttamiseksi