2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Syyskuun sademäärä on ollut roimasti tavanomaista suurempi

Syyskuu on ollut lämmin, mutta erittäin sateinen. Etelä-Pohjanmaalla on vielä puinnit ja perunannosto kesken. Kymmenen päivän sääennuste lupaa poutaisempaa säätä lähipäiviksi, mutta paikalliset sadekuurot ovat mahdollisia jakson aikana.

Vettyneen maan kantavuus alkaa olla lujilla. Vielä koneet ovat pysyneet pinnalla, mutta lisäsateet vaikeuttaisivat sadonkorjuun ja syystöiden tekemistä.

MAINOS

Lämpösumman kertymä oli 26.9. mennessä Luke Ylistaron mittauspisteessä 1148 astepäivää. Se on 33 astepäivää jäljessä 30-vuotista keskiarvoa. Se vastaa noin kuutta vuorokautta, jos lämpötila pysyy tällä tasolla. Keskilämpötila on ollut koko syyskuun n. kaksi astetta tavanomaista keskiarvoa korkeampi.

Lämpötila on käynyt maan pinnassa pakkasella vain yhtenä yönä. Syyskuussa on satanut 73 mm. Se on 143 prosenttia tavanomaista syyskuuta enemmän. Edellisen 12 vuorokauden jaksolla sadetta on kertynyt jonkin verran joka päivä.

Viljat

Viljoista on puitu noin 50–75 prosenttia alueesta riippuen. Kaikkia kevätviljoja ja hieman syysvehnää on vielä puimatta. Kevätöljykasveista on puitu vasta vähän rypsiä.

Syyskuun lämpimät säät ovat valmistuttaneet kasvustoja siten, että vain myöhäisimmät kylvöt eivät ole vielä tuleentuneet. Päivittäinen puintiaika on tähän vuodenaikaan jo erittäin lyhyt, koska yö on pitkä ja kastetta on paljon. Siksi pienikin sadekuuro voi estää puinnin kokonaan.

Korjatun sadon määrä ja laatu ovat olleet pääsääntöisesti hyviä, mutta vaihteluakin on ollut. Etenkin hehtolitrapainot ovat olleet tavanomaista korkeampia, kun taas valkuainen on ollut hieman tavanomaista matalampi.

Viimeisen puolentoista viikon sateet ovat saaneet hehtopainot laskuun, mutta tarkkoja tietoja ei ole vielä saatavilla. Tähkäidännästä on saatu ensimmäiset merkit. Etenkin lakopaikoissa on havaittu tähkäidäntää, mutta vehnällä myös pystykasvustossa idäntää on alkanut tapahtua. Jos seuraava kymmenen päivän sääennustejakso toteutuu, niin vain pieni osa puintikelpoisista kasvustoista jää todennäköisesti korjaamatta.

Puintien venymisen ja sateisen sään vuoksi syysviljoja ei saatu kylvöön yhtä paljon kuin edellisenä syksynä. Kylvöaikomuksia oli suuremmalle alalle. Kylvöön saadut syysviljakasvustot ovat orastuneet erittäin tasaisesti. Lämpimän sään takia kahukärpäsiä tulee tarkkailla edelleen. Oras on altteimmillaan kahukärpäsen vioitukselle 1,5-2 lehtiasteella.

Peruna

Perunannosto on myös kesken. Ruokaperunasta on nostamatta vajaa puolet ja tärkkelysperunasta noin neljännes. Ruokaperunan keskisato jää alueesta riippuen 10–20 prosenttia tavanomaisen alapuolelle. Myös tärkkelysperunalla satovaihtelut ovat suuria, mutta tärkkelyspitoisuus on hyvällä tasolla.

Perunan kasvun kannalta kesä on ollut haastava. Nostettavan perunan laatu on ollut tavanomaisella tasolla. Ruton eteneminen saatiin pidettyä kurissa tehokkaalla torjuntaohjelmalla.

Myös perunan mukuloiden kuori on vahvistunut, mikä oli ongelmana nostokauden alussa. Nostetussa sadossa on ollut hieman tavallista enemmän vihreitä mukuloita.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät