0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Soinin Lähiruokapäivässä ruoka maistui

Keväällä Soinin valtuustossa Marjastiina Sorvalin esityksestä lähtenyt esitys lähiruokapäivästä laitettiin käytäntöön ja lähellä tuotettua ruokaa tarjottiin Soinin päiväkodilla, Yhtenäiskoululla, Soini-talolla, dementiakodilla, kotipalvelussa ja Kotivaarassa.

– Lounasasiakkaille tehdään päivässä yhteensä keskimäärin 470 annosta. Eri kohteisiin hieman sovelletaan ruokia asiakkaiden tarpeen mukaan. Ruokalista on kuuden viikon mittainen. Lähiruokaa pystytään tarjoamaan Soinissa aika hyvin, kertoo vs. ravitsemuspalveluesimies Sirpa Virtanen keskuskeittiöltä.

MAINOS

Lähiruokapäivässä oli tarjolla useita soinilaisia tuotteita. Jauhelihakastike oli Luomutila Vanhapaikan lihasta tehtyä ja vihanneksia saatiin Järvelän puutarhalta.

Jauhoja ja marjoja hankittiin Markku Apilasaholta. Lehtimäeltä hankittiin erilaisia tuoreita kaalia. Perunat oli tuotettu Vimpelissä ja Valion maitoa nautittiin ruuan kera. Kirnuvoita hankittiin Juustoportilta.

Yhtenäiskoulun oppilaat pitivät lähiruuasta.
Yhtenäiskoulun oppilaat pitivät lähiruuasta.

Järvi-Pohjanmaan ravitsemuspalvelupäällikkö Leea Koskenmäki kertoo, että lähiruokapäivästä on tullut positiivista palautetta.

– Onhan se mukava, kun perunat saadaan sangossa samana aamuna ja kurkku saadaan tarhalta samana aamuna. Tuotteissa ei ole säilöntä- tai lisäaineita. Tiedetään, mistä ruoka tulee ja kuljetuskustannukset saadaan pieniksi.

– Meillä on hyvä tilanne normaalistikin elintarvikehankinnoissa tällä hetkellä koska kotimaisuusaste on suuri. Hankintarenkaassa maito tulee Valiolta. Soinissa kalaa saadaan myös paikallisesta yrityksestä.

Koskenmäki kertoo, että elintarvikkeiden hankintarenkaassa on menossa kahden sopimusvuoden jälkeen ensimmäinen optiovuosi ja ollaan varsin tyytyväisiä kotimaisuusasteeseen tällä hetkellä.

– Tällaiset lähiruokapäivät tulevat olemaan varmasti ohjelmassa silloin tällöin jatkossakin. Kuntien asukkaille halutaan tarjota puhdasta lähiruokaa. Olisi toivottavaa, että lähiruuan tuottajat tulisivat aktiivisemmin esille, jolloin tuotteiden saatavuus helpottuisi.

Lähiruokapäivä toteutetaan Alajärvellä ja Vimpelissä lokakuun aikana.


Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät