14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Liikunta lievittää selkäkipuja

Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä. Mielihyvää tuottava liikunta myös lievittää selkäkipua.

Päivittäinen liikunta vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, jolloin toimintakyky paranee ja selkäkipu vähenee. Selälle ystävällisiä liikuntalajeja ovat esimerkiksi kävely, sauvakävely, hiihto, pyöräily, uinti, vesijuoksu, jooga ja pilates.

MAINOS

– Selkäkipuisen kannattaa kokeilla eri lajeja ja löytää itselleen sopivin liikuntamuoto. Harjoittelu on hyvä aloittaa hitaasti ja sen nopeutta ja kestoa lisätä vähitellen.

selkäliitto

-Harjoittelun voi myös jakaa useampaan osaan päivässä. Myös arkiliikuntaa on tärkeää, kuten kävely tai pyöräily kauppaan tai kevyiden pihatöiden tekeminen, opastaa liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Pirjo Ailanto Selkäliitosta.

Lisää tietoa selälle sopivista liikuntalajeista on Selkäliiton Selkäkanavalla selkakanava.fi/selkaystavallisia-liikuntalajeja.

Selkäyhdistykset liikuttavat tuhansia suomalaisia

Suomessa toimii 32 paikallista selkäyhdistystä, jotka tarjoavat monenlaisia liikuntaryhmiä. Ryhmiä ohjaavat fysioterapeutit tai liikunta-alan ammattilaiset, joten harjoittelu on turvallista.

Suosituin selkäyhdistysten liikuntalajeista on vesijumppa. Se on pehmeä harjoitusmuoto. Vesi kannattelee kehon painoa, jolloin selkärankaan kohdistuu vähemmän painetta.

Pilates ja jooga ovat lisänneet suosiotaan. Ne vahvistavat keskivartalon lihaksia sekä parantavat selän hallintaa ja liikkuvuutta. Lisäksi joogan on todettu vähentävän selkäkipua.

– Uutta selkäyhdistyksissä ovat tänä syksynä sauvakävelyryhmät. Kävelyn lomassa voi myös vaihtaa kuulumisia ja saada vertaistukea toisilta selkäoireisilta, liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Pirjo Ailanto kertoo.

Lisätietoa selkäyhdistyksistä ja niiden toiminnasta löytyy Selkäliiton sivulta selkakanava.fi/selkayhdistykset.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät