Vuoden kyläelokuva valitaan Luoma-aholla lokakuussa

Mainos[adrotate banner="3"]

Valtakunnallisen kyläelokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailuun saatiin määräaikaan mennessä 22 elokuvaa. Tarjonnassa on katettuna koko Suomi Helsingistä Pelkosenniemelle ja Suomussalmelta Kokkolaan.

Esikatseluraati on valinnut finaaliin viisi lyhytelokuvaa, jotka katsotaan yhdessä lokakuun 24. päivä Luoma-ahon nuorisoseuralla. Lopullisen valinnan voittajasta tekee näyttelijä Jussi Lampi.

MAINOS

Kyläelokuvafestivaalin teemana on tänä vuonna näyttelijätyö. Yli 40:ssä elokuvassa näytellyt Jussi Lampi on haastateltavana omasta urastaan ja lisäksi tapahtumassa muistellaan Luoma-aholta syntyisin olevia näyttelijöitä.

Kyläelokuvakilpailun päätuomarina on tänä vuonna Jussi Lampi.
Kyläelokuvakilpailun päätuomarina on tänä vuonna Jussi Lampi.

Heistä tunnetuin on Inkeri Luoma-aho, joka aloitti näyttämöuransa vuonna 1955 Kansanteatterissa Helsingissä ja jatkoi Riihimäen ja Rauman teattereihin. Hän esiintyi myös muutamissa elokuvissa. Kotinäyttämöksi tuli Lahden kaupunginteatteri, jossa hän näytteli vuosina 1963–2000. Inkeri Luoma-ahon omaiset luovuttavat festivaali-iltana taiteilijan muotokuvan Luoma-ahon kyläyhdistykselle.

Persoonat, perinne ja maaseudun moninainen elämä iloineen ja suruineen nähdään myöskin finalistielokuvissa: Helsinkiläisen Anniina Joensalon Pakolaisessa kohtaa kaksi erilaista ihmistä, nykyajan päivänsäde ja menninkäinen.

Manu Kerolan Sotavangin tarinassa on kälviäläisestä paikallishistoriasta rakennettu road movie. Eero Peltoniemi on tehnyt henkilökuvan kauhavalaisesta Irja Pollarista, ja Manar Amalin lähettämässä runokoosteessa Keltaista ja Harmaata ovat elämän kirjon tulkitsijoina runojen kirjoittajat itse.

Tiina Heinänen lähetti Pelkosenniemeltä useita kyläelokuvia, joista finaaliin valittiin Suvannon kyläesittely.

Nuorille elokuvaleiri

Luoma-ahon valtakunnallinen kyläelokuvafestivaali sai kulttuurirahastolta apurahan tapahtuman kehittämiseen. Sen turvin järjestetään tänä vuonna nuorille elokuvatyöpaja. Työpaja toteutetaan päiväleirinä syyslomaviikolla ja opettajaksi saadaan elokuva-alan ammattilainen Marjo Viitala.

Leirin ajatuksena on opettaa lapsia ja nuoria ymmärtämään, kuinka elokuva syntyy ja kuinka kerrotaan tarinoita elokuvataiteen avulla. Leirin tuotoksena syntyvät kaksi lyhytelokuvaa nähdään festivaalilauantaina osana illan ohjelmaa.

Monenlaista muutakin nähtävää ja tehtävää tulee jälleen tarjolle kaikenikäisille, lupaa Luoma-ahon kyläyhdistys. Ohjelma ja lisätiedot löytyvät tapahtuman kotisivulta kylaelokuva.fi. Festivaalin järjestelyissä ovat mukana myöskin Alajärven kaupungin kulttuuripalvelut ja Leader Aisapari. Tapahtuman juontavat Maritza Parkkinen ja Pekka Pohjoispää.

Festivaali käynnistyy iltapäivällä kello 15 ja sinne on vapaa pääsy, puffetista voi ostaa niin suolaista kuin makeaakin suuhunpantavaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliLiikunta lievittää selkäkipuja
Seuraava artikkeliMatintupa jatkaa Ankkureissa