24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Alajärven lukiolaiset vierailivat Moskovassa

Alajärven lukiolta tehtiin ikimuistoinen Moskovan reissu, josta ohessa pieni kertomus!

Matkamme alkoi elokuun 19. päivä Seinäjoelta. Olimme tulleet kimppakyydeillä Alajärveltä ja hyppäsimme Helsingin junaan. Ennen Moskovan junan lähtöä meillä oli vielä hetki aikaa käydä ostamassa vähän eväitä ja jättämässä lyhyet hyvästit Suomelle.

MAINOS

Junamatka kesti yhteensä 13 tuntia. Se on pitkä aika olla yhdessä pienessä neljän hengen hytissä, mutta onneksi välillä junavirkailijat ja tulliviranomaiset toivat jännitystä elämäämme.

Moskovaan saavuimme torstaiaamuna. Ostimme neljän päivän metroliput ja rupesimme toteuttamaan venäjän opettajamme Felix de Silvan laatimaa ohjelmaa. Mukana oli myös matematiikan ja fysiikan opettajamme Kauko Kainulainen.

Veimme ensin tavaramme hotelille. Hotelli löytyi pienen kiertokävelyn kautta, mutta kysyvä ei tieltä eksy. Ystävälliset venäläiset kaivoivat heti kännykkänsä esiin ja näyttivät meille reittiä sitä mukaa, kun apua tarvitsimme.

Hotellin löydettyämme (ja kierrettyämme sen kerran ympäri etsien hieman hämäävää ulko-ovea) ja hetken levättyämme rupesimme tutkimaan sitä valtavaa metropolia, johon olimme saapuneet.

Ensin ohjelmassa oli Moskovan ja kenties koko Venäjän keskus: punainen tori. Kreml vieressään, Leninin mausoleumin, GUM-tavaratalon ja Pyhän Vasilin kirkon ympyröiminä.

Pienen omatoimisen kiertelyn jälkeen kävelimme Moskovan pääostoskadun Novyj Arbatin päästä päähän. Kadun varrella oli jos minkämoista esittäjää ja hulinaa. Lueskelimme myös ahkerasti kaikkia kylttejä ja koettelimme päätellä, mitä kaikkea kaupoissa myytiinkään.

Hotelille palasimme illalla. Oli ihana päästä hieman huilahtamaan koko päivän seikkailujen jälkeen. Ilmainen nettiyhteys ja suihku taisivat olla aika monen mielessä ensimmäisenä. Kokoonnuimme vielä valvojiemme huoneeseen puimaan päivän tapahtumia ja kuulemaan kokeneen Venäjän matkailijan Felixin tarinoita Moskovasta, Venäjästä yleensä ja venäläisistä. Olimme tulleet todella mielenkiintoiseen kaupunkiin ja maahan!

Perjantaina lähdimme aamupalan jälkeen jälleen liikenteeseen. Edellisen päivän kokemuksella olimme jo kokeneita metron käyttäjiä. Moskovan metroasemien väitetään olevien maailman kauneimpien metrojen joukossa ja asemia kiertäenkin olisi voinut viettää rattoisasti kokonaisen päivän.

Nähtävyyksien kiertelyn jälkeen pääkohteenamme oli jokiajelu Moskva-joella. Opettajamme kävi neuvottelemassa meille pienet alennukset lippuihin ja niin sitten vietimme seuraavat kaksi tuntia lipuen jokea pitkin ja katsellen kaupunkia toisesta näkökulmasta. Päivällisen jälkeen palasimme hotellille. Tämänkään päivän jälkeen ei ollut nukahtamisvaikeuksia.

Lauantai oli viimeinen päivämme Moskovassa. Lähdimme hotellilta tavarat mukanamme ja veimme ne ensin rautatieasemalle. Pienen odottelun jälkeen saimme jätettyä laukkumme tavarasäilöön ja sitten suuntasimme askeleemme kohti Moskovan suurinta virkistysaluetta Gorkin puistoa.

Vietimme pari tuntia ihaillen upeata puistoa ja suurta ihmisvilinää. Kävimme sen jälkeen vielä syömässä ja palasimme illalla rautatieasemalle. Oli aika jättää hyvästit Moskovalle, jonka pintaa saatiin vasta hieman raapaistua kolmen päivän lyhyellä mutta erittäin tiiviillä reissulla. Kotiin palasimme väsyneinä mutta onnellisina. Matkailu avartaa, mutta koti on aina koti.

Tämän ainakin opimme: ihmiset ovat aivan tavallisia, vaikka he asuisivat sitten Moskovassa tai Alajärvellä. Maailmanpoliittinen tilanne ei näy tavallisen ihmisen elämässä. Venäläiset ovat ystävällisiä ja avuliaita.

Omalla kielitaidollaankin pärjää yllättävän hyvin, vaikka aluksi tuntuikin siltä, että venäläisten puheesta ei meinaa ymmärtää yhtään mitään. Asiat eivät aina Venäjällä tuntuneet sujuvan, mutta lähes kaikki onnistuu lopulta. Meillä oli hieno reissu! Kiitos Felix ja Kauko meidän huolehtimisesta ja käytännön järjestelyistä!

Tahdomme vielä erikseen kiittää sponsoreitamme, jotka omalta osaltaan mahdollistivat reissumme: Alajärven Osuuspankki, Huvila Seppälä Oy, JAPO, Lions Club Alajärvi, Alajärven lukion opiskelijakunta ja Saltex Oy.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät